Premierul R. Moldova, despre actiunile Rusiei: Politicienii sa nu raspandeasca panica si isterie

Sambata, 22 Martie 2014, ora 17:48
2796 citiri
Premierul R. Moldova, despre actiunile Rusiei: Politicienii sa nu raspandeasca panica si isterie
Foto: Digi 24

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, sustine ca situatia tensionata din Ucraina provoaca igrijorari si in tara sa. Pe de alta parte, el a indemnat la calm si la evitarea unei isterii.

"Este adevarat ca evolutiile sau, mai bine zis, involutiile din Ucraina, din ultimele saptamani, au generat motive suplimentare pentru a fi ingrijorati pentru ceea ce se intampla pe plan regional si pentru ceea ce ar putea sa se intample in regiunea transnistreana a Republicii Moldova. Deocamdata, situatia ramane sub control", a transmis Iurie Leanca, potrivit Digi 24.

"Momentan nu au fost intreprinse de catre cei de la Tiraspol actiuni unilaterale, cu capacitate de a destabiliza in continuare situatia", a adaugat premierul moldovean.

Mai mult, el a facut apel la calm si a precizat ca politicienii nu ar trebui sa raspandeasca panica sau se creeze isterie. In schimb, ei ar trebui sa analizeze situatia la rece pentru a putea lua cele mai bune decizii.

Declaratiile au fost facute in contextul in care, vineri, au avut loc exercitii militare ruse in Transnistria, regiunea separatista din Republica Moldova.

Potrivit colonelului Oleg Kotsetkov, purtatorul de cuvant al Districtului militar de Vest, manevrele ar fi avut ca scop "sa antreneze trupele in vederea unui eventual atac inamic".

Anterior, presedintele moldovean Nicolae Timofti s-a aratat ingrijorat de faptul ca scenariul din Crimeea s-ar putea repeta in Transnistria, dupa ce Parlamentul de la Tiraspol a cerut Kremlinului alipirea la Rusia.

Exercitii militare ruse in Transnistria

Transnistria are autonomie in interiorul R. Moldova si un statut juridic special, iar Rusia, Moldova si Transnistria supervizeaza in comun securitatea zonei demilitarizate ce cuprinde 20 de localitati pe ambele maluri ale Nistrului.

La Tiraspol a fost creata o republica independenta cu presedinte, Parlament, Guvern, politie, armata, steag, moneda ai alte simboluri ale statalitatii. Rusia are aici un contingent militar important si sustine financiar regimul transnistrean, deci controleaza autoritatile de la Tiraspol.

Niciun stat membru ONU nu recunoaste Transnistria si se cere periodic retragerea contingentului rus.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Iurie leanca criza Ucraina, #Iurie Leanca situatie Transnistria, #Moldova criza Ucraina , #Moldova