Presa externa, despre o posibila unire cu Moldova: Romania arunca momeala Rusiei

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 21:28
7763 citiri
Presa externa, despre o posibila unire cu Moldova: Romania arunca momeala Rusiei

Declaratiile presedintelui Traian Basescu, de miercuri seara, privind o posibila unire a Romaniei cu Republica Moldova, au fost comentate joi de unele dintre cele mai importante institutii de presa, atat occidentale, cat si est-europene, inclusiv din Rusia.

"Presedintele Romaniei arunca momeala Kremlinului prin cautarea unei uniri istorice cu Moldova vecina, la mai mult de 70 de ani dupa cele doua tari au fost despartite de Uniunea Sovietica", noteaza The Telegraph.

Potrivit sursei citate, Traian Basescu, un critic recunoscut al Moscovei, a spus ca cele doua tari ar trebui sa puna capat separarii impuse de un pact dintre Stalin si Hitler, la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Invitatia sa vine intr-o vreme in care Moldova este asteptata sa semneze un important acord de asociere de liber schimb cu Uniunea Europeana, la summit-ul Parteneriatului Estic din capitala lituaniana Vilnius, de vineri.

Miscarea ar urma sa duca fostul stat sovietic mai aproape de Occident, acordul putand fi precursorul unei eventuale apartenente la clubul european de la Bruxelles. Kremlinul se opune insa cu inversunare, dorind sa-si mentina influenta in randul tarilor din "curtea sa", un exemplu in acest sens fiind Ucraina, ai carei parlamenari au respins un acord de asociere cu Uniunea Europeana, la presiunile Rusiei.

Comentariile lui Basescu vor irita cel mai probabil Rusia, dupa ce presedintele roman a spus ca vede in viitor Republica Moldova drept parte a Uniunii Europene.

Nu toti romanii impartasesc insa aspiratiile lui Traian Basescu. Moldova este cea mai saraca tara din Europa, iar multi romani se intreaba daca economia lor ar putea sa suporte efortul unei uniri.

De asemenea, propunerea ar putea sa se loveasca de opozitie din partea Bruxelles-ului. In plus, pe langa o opozitie din partea Moscovei, realizarea unirii este problematica din cauza Transnistriei, enclava din estul Republicii Moldova, care doreste mentinerea relatiilor cu Rusia.

Cele doua tari deja au legaturi puternice, in anul 2009 Romania oferind cetatenie oricarui moldovean care a putut sa dovedeasca origini recente romanesti, o oferta de care se crede ca au profitat in jur de un milion de oameni, din populatia de cinci milioane a Moldovei.

Basescu vrea unirea cu Republica Moldova: Sangele apa nu se face! (Video)

Si agentia bulgara Novinite noteaza ca Romania cauta reunificarea cu Moldova, in timp ce La Voix de la Russie titreaza "Romania pregateste unirea cu Moldova".

"Romania are ca scop unirea cu Moldova", noteaza si editia franceza a RIA Novosti, care citeaza declaratiile date de presedintele roman la postul public de televiziune.

Potrivit sefului statului, acordul de asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana constituie "un prim pas" al Chisinaului spre integrarea europena care ar putea sa favorizeze unirea tarii cu Romania.

Presedintele Traian Basescu este de parere ca urmatorul proiect fundamental al Romaniei, dupa aderarea la NATO si UE, trebuie sa fie unirea cu Republica Moldova. Nu este un proiect care va fi realizat imediat, insa, avertizeaza Basescu, dar poate veni un moment cand cele doua natii isi vor dori acest lucru.

"Toate actiunile mele fata de Moldova in cele doua mandate au fost cu gandul ca, poate, vreodata, ne vom uni. Sangele apa nu se face", a afirmat Basescu, miercuri seara, la TVR 1.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#presa externa unire Romania Moldova, #unire romania basarabia, #Traian Basescu unire Moldova , #Moldova