Presedintele Parlamentului moldovean, despre vinuri, gazoduct si Vilnius Interviu

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 19:58
4245 citiri
Presedintele Parlamentului moldovean, despre vinuri, gazoduct si Vilnius Interviu
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, proaspat intors dintr-o vizita oficiala la Bucuresti, apreciaza ca relatiile romano-moldovene se afla intr-o etapa "promitatoare", a pragmatismului.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Igor Corman a discutat in ce stadiu se afla lucrarile gazoductului Iasi-Ungheni, ce se intampla cu exporturile de vinuri moldovenesti si cum decurge parcursul european al Moldovei.

Ati facut un adevarat tur de forta la Bucuresti luni, cand ati avut intrevederi cu presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si ministrul de Externe Titus Corlatean. In ce stadiu este dialogul intre Republica Moldova si Romania?

Este firesc, cu ocazia unor asemenea vizite, fie ca venim noi la Bucuresti, fie ca vin colegii nostri la Chisinau, sa avem intrevederi si discutii cu toti cei care reprezinta conducerea de varf a tarii-gazda. Consistenta agendei propuse pentru vizita Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova la Bucuresti reprezinta inca un semnal al seriozitatii cu care este dezvoltata la aceasta etapa relatia dintre cele doua state.

Chestiunile de pe agenda relatiei bilaterale, dar si cele de interes comun proiectate in plan european si international implica o cooperare complexa a tuturor institutiilor de stat din Republica Moldova si Romania. De aceea, pentru a avansa pe fiecare tema aparte este nevoie ca ele sa fie discutate pe model circular, cu Presedintia, cu Guvernul, cu forul Legislativ si chiar cu reprezentatii institutiilor direct responsabile, daca e cazul.

Si este cel putin promitator faptul ca in ultimii ani ne-am apropiat de chestiunile de continut pragmatic in raporturile dintre Bucuresti si Chisinau.

Tema si contextul major al acestor intalniri este integrarea europeana a Republicii Moldova, dar, de aici incolo, cred ca urmariti si puteti constata multe alte chestiuni concrete.

Apreciez, in acest context, primirea calda de care m-am bucurat la toate intalnirile din cadrul vizitei la Bucuresti. Dar voi accentua totusi faptul ca, in calitate de Presedinte al Parlamentului, zona principala de interes si responsabilitate pentru mine si colegii mei din delegatia de la Chisinau o reprezinta cooperarea pe plan legislativ.

Care apreciati ca este rolul Parlamentelor, moldovean si roman, in acest dialog?

Rolul Parlamentelor este determinant din mai multe considerente. Intai de toate, pentru ca ele reprezinta vointa societatilor. Si in acest sens vreau sa remarc si sa multumesc pentru faptul ca plenul Camerei Deputatilor din Romania a votat cu unanimitate Declaratia de sustinere pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

Institutiile parlamentare sunt cele care valideaza politic orice acord de cooperare si sustinere reciproca convenit la nivelul Guvernelor. Iar prin functia lor de control parlamentar, au si atributia de a monitoriza modul in care se implementeaza - de catre toate structurile din ambele state - intelegerile bilaterale si modul in care se respecta cadrul legislativ al acestora.

Dincolo de toate acestea, Parlamentele lucreaza continuu pentru adoptarea si ajustarea cadrului legislativ la nevoile de dezvoltare ale statelor, iar, in cazul nostru, Republica Moldova parcurge un proces intens de armonizare la standardele europene, proces pe care Romania l-a inceput cu mult inainte si, inclusiv datorita comunitatii lingvistice, ne poate furniza documetare si expertiza foarte utile. Iar daca vorbim de interese comune, regionale, in bazinul Marii Negre, la nivel european si chiar international putem si trebuie sa cooperam la nivel interparlamentar.

Uneori diplomatia parlamentara, care are un suport si o libertate democratica mai largi, reuseste ceea ce este mai greu pentru diplomatia clasica.

La nivelul cetateanului moldovean, care sunt asteptarile de la Romania?

Cerintele lor, cetatenii moldoveni, in mod firesc, le adreseaza conducerii Republicii Moldova. Sigur ca locul si rolul Romaniei este unul deosebit pentru noi, avand aceasta comunitate de cultura si limba, fiind vecini apropiati. Cred ca oamenii au - si ei exprima - dorinta unei mai mari deschideri, a unei libertati de a circula, a unor contacte interumane si culturale mult mai intense chiar decat cele din prezent. Iar daca ne vom uita la cei mai intreprinzatori, desigur, ei isi doresc o mai mare deschidere pentru investitiile reciproce, pentru piete de desfacere, pentru proiecte comune de business.

A mai ramas putin pana la Vilnius, cand R. Moldova va finaliza Acordul de Asociere. Ce mai e de facut pentru a asigura succesul acolo?

Voi face mici precizari si o apreciere de ansamblu. Textul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana este finalizat, negocierile pe marginea lui au fost incheiate si acum suntem in procedura de trecere a acestuia prin cancelariile tuturor statelor-membre pentru a obtine decizia solidara a UE de a semna acest document definitoriu pentru viitorul nostru. La Vilnius asteptam si suntem siguri ca va fi marcata inca o etapa pe aceasta cale, parafarea Acordului de Asociere de catre conducerea UE si cea a Republicii Moldova, in cadrul Summitului "Parteneriatului Estic". Iar in 2014 trebuie sa atingem obiectivul final - de a semna documentul.

Nuantele tehnice si de procedura au importanta lor, dar semnificatia pricipala pe care o comporta este aceea ca Republica Moldova este determinata si avanseaza hotarat pe calea integrarii in Uniunea Europeana.

Noi trebuie inca sa explicam si sa demonstram cetatenilor moldoveni la modul practic avantajele acestei integrari: democratie, securitate si libertate pentru fiecare, un larg spatiu comun, norme corecte si echitabile in fiecare domeniu de activitate, prosperitatea materiala si dezvoltarea culturala a cetatenilor si a societatii. Vilnius este o etapa, dupa care va trebui sa fim si mai perseverenti, sa muncim si mai mult pentru a duce la indeplinire proiectul nostru european.

In cadrul intalnirii cu premierul Victor Ponta, ati discutat cu siguranta stadiul lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni. Cum apreciati acest stadiu?

A facut parte din subiectele trecute in revista, insa, acest proiect major este lansat si tine deja de partea de implementare. Anume aceasta a fost semnificatia evenimentului de pe santier - la care au participat premierii Iurie Leanca si Victor Ponta, alaturi de comisarul Ottenger: se incepe implementarea proiectului.

Daca exista aspecte de organizare, aprobari, alocari, logistica si ele au determinat o pauza in desfasurarea lucrarilor propriu-zise, de ele trebuie sa se ocupe institutiile responsabile si companiile selectate pentru efectuarea lucrarilor. Obiectivul de esenta, sunt sigur, va fi atins, dar vom urmari de ambele parti ca acest fapt sa se intample in termenele corecte din punctul de vedere al planurilor trasate si al respectarii standardelor tehnice de executare.

Ati abordat chestiunea exporturilor de vin moldovenesc cu autoritatile romane? In ce fel va poate ajuta Romania si va mai asteptati la sicane din partea Rusiei?

In urma dificultatilor aparute cu livrarea vinului moldovenesc pe pietele din est, desigur, noi, politicienii de la Chisinau, facem ce ne sta in putinta pentru a sustine sectorul viti-vinicol din Republica Moldova de care depinde existenta economica a mii de oameni.

Semnalele de raspuns venite din Romania sunt unele de solidaritate sincera, la fel ca si cele anuntate recent de comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos.

Parlamentarii din Romania ne-au facut o propunere ingenioasa, de a avea o expozitie de vinuri moldovenesti la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Cred ca va fi o prezentare cu degustare si sunt convins ca va avea numai efecte pozitive, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori, care sper sa fie tot mai multi in toata Romania.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Igor Corman vizita Romania, #presedinte Parlament Moldova vizita Romania, #vin moldovenesc Romania , #Moldova