Presedintele R. Moldova, de Ziua Limbii Romane: Ma consider roman si limba de stat sa fie romana

Miercuri, 31 August 2016, ora 14:16
12863 citiri
Presedintele R. Moldova, de Ziua Limbii Romane: Ma consider roman si limba de stat sa fie romana
Foto: Facebook/Nicolae Timofti

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cere Parlamentului de la Chisinau sa puna in aplicare decizia Curtii Constitutionale din 2013 si sa modifice articolul 13 al legii fundamentale, astfel incat limba de stat sa fie limba romana.

Presedintele Timofti a sustinut, miercuri, la Academia de Stiinte a Moldovei, un discurs cu ocazia sarbatorii Zilei Limbii Romane, in care a amintit ca, in urma cu aproape trei ani, in data de 5 decembrie 2013, Curtea Constitutionala a decis, definitiv si ireversibil, denumirea corecta a limbii de stat, respectiv limba romana.

Nicolae Timofti a subliniat ca hotararea Curtii Constitutionale are forta de prevedere constitutionala si este obligatorie pentru toate organele de stat de orice nivel, incepand cu administratia publica centrala - presedintie, Parlament, Guvern pana la administratia publica locala, inclusiv cea mai mica primarie.

"In acest sens, modificarea articolului 13 din Constitutie nu mai lasa loc de discutii si dispute. Ea este o obligatie a Parlamentului. Trebuie sa fie clar pentru toata lumea si pentru membrii Legislativului, in primul rand: modificarea articolului 13 inseamna un gest de corectitudine politica si juridica din partea Parlamentului, in sensul executarii Hotararii Curtii Constitutionale si nimic mai mult. Asa se procedeaza intr-un stat de drept", a aratat presedintele Republicii Moldova.

"Mentinerea situatiei de ambiguitate si duplicitate, alimentata de forte ostile noua, este inadmisibila", a punctat Nicolae Timofti. In opinia sa, "vehicularea in continuare a doua denumiri ale aceleiasi limbi inseamna scindarea continua a societatii moldave".

"Cine nu intelege acest lucru este impotriva dezvoltarii statului nostru. Nu mai putem continua inaintarea pe calea neadevarului. Demult trebuia sa se puna capat ezitarilor de acest gen. Suntem etnici romani, desi ne spunem moldoveni", a mai afirmat presedintele Republicii Moldova.

"Daca ne identificam ca moldoveni, suntem in chip firesc romani. Aceasta este identitatea noastra etnica, istorica, culturala si lingvistica", a continuat Timofti.

Se considera roman

El a spus ca a mentionat, in unele discutii private, ca in prezenta sefilor de stat ai Comunitatii Statelor Independente, atunci cand a fost intrebat de ce origine este, a spus ca este roman, la fel cum au fost, parintii, bunicii sai si "tot neamul care traieste pe acest pamant".

"Sa insusim si sa acceptam odata pentru totdeauna acest adevar si sa ne cautam de alte lucruri, care necesita efort si concentrare. Lupta absurda impotriva evidentei, impotriva adevarului nicicand nu a avut sorti de izbanda. (...) Este momentul sa depasim falsele dileme. Sa trecem peste lunga perioada de discutii si polemici inutile", a subliniat presedintele Republicii Moldova.

Declaratiile liderului de la Chisinau vin dupa ce ambasadorul american de la Chisinau, James Pettit, a spus intr-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independentei, ca Republica Moldova nu este Romania, ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent, in interiorul unor granite sigure. Declaratia a starnit un val de indignare la Chisinau si nu numai.

Citeste mai multe pe acest subiect:

Ambasadorul SUA la Chisinau: Moldova nu este Romania, trebuie sa ramana un stat suveran si independent

Basescu: Ambasadorul SUA James Pettit, o trambita a Moscovei?

Cristian Diaconescu, despre declaratia ambasadorului SUA in R. Moldova: O eroare, o serie de ciudatenii

Protest al unionistilor in Capitala: I-au adus carti de istorie ambasadorului Pettit si cer pozitia oficiala a SUA (Video)

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow a declarat, luni, ca Romania si Moldova au legaturi istorice de multa vreme si fiecare trebuie sa fie factor determinant al propriului sau destin.

Ziua Limbii Romane este sarbatorita la 31 august atat in Romania, cat si in Republica Moldova, iar miercuri, la Chisinau, au loc mai multe evenimente culturale cu acest prilej.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Nicolae Timofti roman, #limba romana Nicolae Timofti , #Moldova