Presedintele R.Moldova nu va fi ales direct de cetateni

Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:48
2052 citiri
Presedintele R.Moldova nu va fi ales direct de cetateni

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a respins initiativa Partidului Liberal Democrat (PLDM) si a Partidului Socialist (PSRM) de revizuire a Constitutiei privind alegerea si demiterea presedintelui de catre cetatenii republicii.

In esenta, prin proiectul de lege, semnat de 37 de deputati reprezentanti ai celor doua fractiuni parlamentare si depus la Curtea Constitutionala la 17 februarie 2016, se propunea revenirea la alegerea presedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, informeaza luni Radio Chisinau si Unimedia.

Se propunea inlocuirea actualei reglementari, care prevede ca presedintele Republicii Moldova este ales de Parlament cu votul a trei cincimi din numarul deputatilor alesi.

De asemenea, deputatii cereau revenirea la institutia demiterii din functie a presedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Astfel, demiterea presedintelui Republicii Moldova urma sa aiba loc in cazul savarsirii unor fapte grave prin care erau incalcate prevederile Constitutiei, incalcari constatate de catre Curtea Constitutionala sau Curtea Suprema de Justitie.

Referendum in R. Moldova: Presedintele ar putea fi ales prin vot direct

Propunerea de demitere din functie a presedintelui Republicii Moldova, initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si sustinuta de majoritatea deputatilor, ar fi fost urmata obligatoriu de un referendum, prin intermediul caruia cetatenii Republicii Moldova s-ar fi pronuntat pe marginea demiterii presedintelui.

Propunerea viza inlocuirea actualei reglementari, care prevede ca presedintele Republicii Moldova poate fi demis de catre Parlament cu votul a doua treimi din numarul deputatilor alesi.

Curtea a conchis ca propunerea legislativa privind revizuirea Constitutiei nu poate fi inaintata spre examinare Parlamentului, tinand cont de statuarile Curtii Constitutionale expuse in partea descriptiva a avizului.

Avizul Curtii este definitiv, nu poate fi supus nici unei cai de atac, intra in vigoare la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Citeste si:
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Guvernul condus de Florin Cîțu dorește trasmiterea în mod gratuit, prin hotărâre de Guvern, a două imobile aflate în prorietatea statului către Biserica Ortodoxă Română. În nota de...
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
CONTESTATARUL
rank 1
MosGerila
rank 5
"Presedintele R.Moldova nu va fi ales direct de cetateni".