Probleme in alianta de guvernare din R. Moldova: PLDM iese din Acordul AIE

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 16:52
1572 citiri
Probleme in alianta de guvernare din R. Moldova: PLDM iese din Acordul AIE

Partidul Liberal Democrat a anuntat, miercuri, ca iese din Acordul Aliantei pentru Integrare Europeana. Potrivit liderului PLDM, premierul moldovean, Vlad Filat, incepand cu ora 14.00, liberal-democratii nu mai fac parte din Acord. PLDM intentioneaza insa sa ramana fidel programului de guvernare asumat odata cu constituirea coalitiei de guvernamant.

Anuntul a fost facut de Vlad Filat, presedinte PLDM, care a spus ca nu mai accepta ca "structuri oligarhice sa se acopere cu tavanul guvernarii", scrie Uniemdia.

Filat a propus ca Acordul de constituire a Aliantei sa fie revizuit si sa fie excluse prevederile care incalca norma legala si standardele democratice. Premierul le-a cerut totusi colegilor din AIE sa nu declanseze mecanismul alegerilor anticipate pentru a nu devia Republica Moldova de la parcursul european.

"Acordul AIE trebuie revizuit. A devenit imposibila realizarea programului de guvernare. PLDM declara iesirea sa din Acordul AIE incepand cu ora 14.00 din aceasta zi (miercuri- n.red.). PLDM se considera atasat in continuare fata de programul de guvernare. PLDM solicita inceperea negocierilor unui nou Acord de guvernare. PLDM se declara impotriva declansarii alegerilor anticipate, se declara pentru mentinerea majoritatii parlamentare democratice. Orice santaj din partea colegilor din AIE de a impinge tara spre alegeri anticipate nu va fi tolerat", a afirmat Vlad Filat.

Problema care a condus la aceasta decizie a fost, potrivit lui Filat, concentrarea institutiilor statului si mass-media in mana unor "structuri oligarhice". "Azi suntem martorii unii campanii de sacrificare a intereselor statului, in numele intereselor unei persoane. R. Moldova este sub asediul unei structuri oligarhice. Aceasta stare de lucru nu poate fi continuata. Pune sub semnul intrebarii nu doar parcursul european al R. Moldova, dar si existenta statului R. Moldova. Eu nu am crezut niciodata ca dupa 3 ani de guvernare voi ajunge la concluzia ca pericolul nu vine din afara, dar se afla la guvernare", a spus acesta.

"Acum nu are loc o batalie politica, dar o lupta pentru tara. Fac apel catre colegii din toate partidele. Trebuie sa actionam comun pentru a opri acest dezmat. Colegilor din guvern si Parlament vreau sa le spun ca am luptat pentru un viitor mai bun, nu pentru a oferi sub control unui singur om toate institutiile. Port si eu o parte din vina. In timp ce noi guvernam, unii foloseascu guvernarea ca un paravan pentru a-si intari schemele de pe vremea comunistilor", a adaugat Filat.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova alianta guvernare, #Alianta Integrare Europeana Moldova , #Moldova