Protest la Chişinău organizat de partidele din opoziție după arestarea procurorului general

Duminica, 10 Octombrie 2021, ora 17:16
2405 citiri
Protest la Chişinău organizat de partidele din opoziție după arestarea procurorului general
Protestul a fost organizat de opoziție. Foto radiochisinau.md

Câteva mii de persoane s-au adunat duminică la Chişinău în faţa Parlamentului Republicii Moldova la o manifestaţie organizată de opoziţie pentru a protesta faţă de arestarea procurorului general Alexandru Stoianoglo.

Procurorul este acuzat de autorităţi de corupţie, abuz de putere şi alte delicte, acuzaţii pe care opoziţia le consideră motivate politic, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut.

"Lupta cu corupţia nu înseamnă lupta cu Procurorul General. Ei pur şi simplu vor procurorul lor de buzunar”, a declarat liderul partidului comuniştilor (PCRM), fostul preşedinte Vladimir Voronin, citat de Unimedia.

”Din tot Guvernul, doar 3 mai au câte ceva experienţă de lucru, restul sunt veniţi de prin ONG-uri, idee nu au ce trebuie să facă de fapt. Iată cum aleargă ambulanţele, aşa toată ziua. Această guvernare a scăpat toate lucrurile de sub control. Oamenii mor", a adăugat fostul preşedinte prorus, cu referire la pandemie şi la guvernul instalat după câştigarea alegerilor legislative din luna iulie de către formaţiunea preşedintei proeuropene Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost arestat marţi şi suspendat din funcţie. Preşedinta Maia Sandu, care de când a venit la putere dorea înlăturarea acestuia, a declarat după arestarea lui că nimeni nu este deasupra legii şi a promis pedepse severe pentru corupţi.

Participanţii la protestul de duminică au adoptat o rezoluţie în care condamnă, printre altele, "justiţia televizată”, ”revenirea la metodele şi instrumentele regimului Plahotniuc, cu aceleaşi persoane compromise care slujeau interesului oligarhic”, ”subminarea absolută a principiilor universale ale statului de drept şi ale normelor constituţionale”. Ei au cerut în textul rezoluţiei ”încetarea derapajelor anticonstituţionale şi de degradare a statului de drept” şi ”eliminarea controlului politic asupra justiţiei şi sistemului procuraturii”, precum şi reintalarea în funcţie a procurorului general Alexandru Stoianoglo.

După reţinerea sa pe 5 octombrie, acesta a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. El consideră că arestarea sa este o răzbunare din partea Maiei Sandu şi că acţiunile acesteia readuc Republica Moldova în situaţia unui ''stat capturat".

Cu o zi înainte de reţinere el a făcut publice secvenţe din corespondenţa fostului şef al procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, şi înalţi funcţionari, printre care şi consilierul Maiei Sandu, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Potrivit acestora, fostul şef al Procuraturii anticorupţie, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din "furtul miliardului", fiind vorba despre tranzacţiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo şi noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiţiei a elaborat şi prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-şi da demisia din funcţie, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulţi paşi, printre care evaluarea şi demiterea acestuia, dar şi suspendarea din funcţie, dacă este urmărit penal.

Eveniment Quarterly Report

Scandal de proporții în Franța. O jurnalistă de investigații a fost reținută pentru că a divulgat secrete de stat
Scandal de proporții în Franța. O jurnalistă de investigații a fost reținută pentru că a divulgat secrete de stat
O jurnalistă a fost reţinută de poliţia franceză în legătură cu un articol din 2021 în care susţinea că Egiptul s-a folosit de serviciile secrete franceze pentru a ţinti şi a ucide...
Mii de activiști pentru climă au protestat la New York, înainte de deschiderea oficială a Adunării Generale a ONU
Mii de activiști pentru climă au protestat la New York, înainte de deschiderea oficială a Adunării Generale a ONU
Zeci de mii de persoane au manifestat duminică pe străzile New Yorkului, cerând mai multe măsuri împotriva schimbărilor climatice, cu două zile înainte de deschiderea oficială a Adunării...
#protest, #Chisinau, #arestare, #Procuror General, #stoianoglo , #Moldova