Ziare.com

Protest la Chisinau, la adresa Puterii: 2.000 de oameni au iesit in strada

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 22:34

   

Protest la Chisinau, la adresa Puterii: 2.000 de oameni au iesit in strada
Opozitia extraparlamentara condusa de fostul lider crestin-democrat Iurie Rosca a organizat duminica o manifestatie de protest la Chisinau fata de alianta proeuropeana de la guvernare, la care au venit pana in 2.000 de persoane si care nu a fost lipsita de incidente.

Comunistii - care formeaza opozitia parlamentara - nu s-au alaturat deocamdata protestelor, dar nu este exclus ca pe parcursul urmatoarelor zile sa organizeze si PCRM actiuni de protest.

Manifestatia a fost organizata duminica in Piata Marii Adunari Nationale de Comitetul pentru Apararea Democratiei si Constitutiei (CADC), initiat de Iurie Rosca, Anatol Plugaru si alti politicieni. Potrivit autoritatilor, au venit pana in 2.000 de persoane, care au cerut demisia guvernului si organizarea de alegeri anticipate.

Evenimentul nu a trecut insa fara mici incidente - imbranceli, altercatii. Unii manifestanti au scandat impotriva AIE (Alianta pentru Integrare Europeana), dar altii impotriva lui "Rosca tradatorul".

Persoanele care au venit la protest au fost in mare parte trecute de 40 de ani. Cei cu drapele si pancarte au venit organizat de la sediul Partidului Popular Crestin-Democrat (PPC). La eveniment a fost vazut, totusi, si deputatul PCRM, Aleksandr Petkov. Oamenii au venit din diferite raioane ale tarii si au scandat "Unu, doi, unu, doi, Alianta la gunoi!".

Solicitati de UNIMEDIA sa spuna de ce au venit in Piata, unii protestatari au spus ca-l vor pe Rosca in fruntea tarii, altii au spus ca nici nu vor sa auda de el. Ei declara ca au venit doar sa sustina cauza, nu si persoanele organizatoare. Unul dintre tinerii veniti la manifestatie a spus ca protesteaza "asa si asa".

O mare parte a persoanelor venite duminica in centrul Capitalei erau vorbitori de limba rusa, noteaza UNIMEDIA. Cea mai mare parte a interlocutorilor s-au plans de pensiile mici si lipsa locurilor de munca . Unii s-au aratat deranjati si de "cenzura instaurata in tara".

Protestatarii au adoptat o rezolutie, in care sunt consemnate cerintele lor.

Iurie Rosca a anuntat ca oamenii vor veni in Piata si duminica viitoare, indiferent de vreme sau alte piedici. In timpul saptamanii, protestatarii vor picheta sediul Curtii Constitutionale si al Comisiei Electorale Centrale. Potrivit organizatorilor, manifestatiile se vor desfasura pasnic si vor dura pana la sfarsitul lunii aprilie.

Iurie Rosca - politician cu convingeri anticomuniste in anii '90, care apoi s-a aliat cu PCRM - anuntase ca va organiza proteste impotriva "guvernarii oligarhice". El a inaintat liderilor AIE acelesi cerinte ca si PCRM: demisia guvernarii, a CEC, a presedintelui Curtii Constitutionale, dizolvarea Parlamentului si anuntarea alegerilor anticipate.

Nemultumirile opozitiei s-au acutizat dupa ce Alianta a anuntat ca va organiza un referendum pentru modificarea Constitutiei.

Membrii Comitetului acuza Alianta de uzurparea puterii in stat si cer modificarea actualei componente a Comisiei Electorale Centrale, dar si demisia presedintelui Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase. Potrivit acestora, institutiile vizate sunt subordonate politic. De asemenea, ei cer demisia presedintelui interimar Marian Lupu, a Guvernului si a majoritatii parlamentare.

Comunistii au declarat ca sustin Comitetul lui Rosca, dar au anuntat ca vor protesta separat. Cu toatea acestea, ideologul partidului, Mark Tkaciuc, nu a exclus ca pe viitor comunistii sa iasa in strada alaturi de PPCD.

Partidul Comunistilor este nemultumit de decizia Aliantei de a organiza un referendum si acuza actuala guvernare de uzurparea puterii de stat. Mai mult, ei au cerut dizolvarea Parlamentului si au facut apel la "nesupunere".

Ideologul PCRM, Mark Tkaciuc, considera ca o asociere este inevitabila. "Toate fortele politice, PSD, PPCD, avem o agenda comuna si anume ca uzurpatorii, cei care si-au atribuit puterea de a actiona in numele poporului fara sa aiba vreun temei, sa plece", a precizat deputatul.

Sursa: rNews

Articol citit de 992 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aschia nu sare departe de trunchi!

Sunt romani si ei! Sau nu mai sunt?
Unii zic că sunt moldoveni. E problema lor.

 

Iurie Rosca? Mai tineti minte?

Mai tineti minte ca ne dadeam de ceasul *** sa-l scoatem din inchisoare?
Grijania mamii lui de infractor!
Asa ne trebuie in relatia asta asta cu "fiica noastra" Moldova, care se dovedeste a fi o *** ruseasca! Rosca, asa sa-ti ajute D-zeu, cata recunostinta ai tu! ***!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor