Ziare.com

R.Moldova: 70% din populatie considera ca traieste mai rau decat in perioada sovietica

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 14:41

   

R.Moldova: 70% din populatie considera ca traieste mai rau decat in perioada sovietica
Aproximativ 70% din populatia Republicii Moldova considera ca nivelul de trai este mai rau decat in perioada sovietica, potrivit unui sondaj prezentat vineri de Asociatia Sociologilor si Demografilor.

Doar 12% din cei intervievati considera ca nivelul lor de trai a crescut. In acelasi timp, peste 50% dintre participantii la sondaj considera ca in urmatorii unu-doi ani vor trai si mai greu. Pentru circa o treime din populatie veniturile disponibile nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar.

Acelasi sondaj arata ca aproape 70% din cei chestionati considera ca lucrurile in Republica Moldova merg intr-o directie gresita, iar doua treimi sunt de parerea ca reformele implementate sunt ineficiente.

Se pare ca nemultumirea populatiei privind situatia sociala a influentat si preferintele electorale, astfel ca numarul sustinatorilor opozitiei comuniste este in crestere. Astfel, in cazul unor alegeri anticipate, 42% din cei care au prezentat o optiune de vot ar vota pentru PCRM, fata de aproximativ 35% la sfarsitul anului trecut, potrivit unui sondaj similar prezentat de aceeasi organizatie.

Vladimir Voronin, cea mai mare credibilitate

Cele trei partide din fosta Alianta pentru Integrare Europeana ar acumula impreuna 49% si ar putea forma cu greu o noua majoritate parlamentara. In premiera, pragul electoral de 4% ar fi depasit de Partidul Socialistilor, de stanga, format in special din fosti membri ai Partidului Comunistilor.

Liderul comunistilor si fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se bucura de cea mai mare incredere a populatiei, devansandu-l pe premierul in exercitiu Vlad Filat. Studiul a fost realizat in perioada 1-13 aprilie, pe un esantion de 1.195 de persoane.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 237 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Perioada FMI-sta e la fel in toata lumea!

.

 

De ce ?

De ce moldovenii au rămas cu nostalgia anilor 80 ? Dacă e să-i comparăm cu romanii din aceeași perioadă,ei au trăit net superior față de frații lor chinuiți de restricțiile aberante impuse de Ceaușescu . Moldoveanu acelor ani trăia chiar mai bine decit in epoca de Aur a lui Ceaușescu (1968-1978 ). Trecerea rapidă la un capitalism dezlinat,abandonu rușilor in a le asigura cvasi gratuit energie,stoparea exporturilor spre fostele republici ieșite din matca URSS-ului,războiul cu Transnistria...etc. au dus la nemulțumire și emigrație accelerată. Astăzi Moldova este populată efectiv de pensionari și copii. Forța de muncă calificată a luat drumu Occidentului,asemănător romanilor disperați de politica de cumetrie.Anii 95-05 au fost clemenți. Agricultura trecută de la Stat la Asociațiile private ( Colhozurile nu au fost demantelate ci foștii propietari s-au asociat pe o structură existentă ) devenise mai performantă,dar lipsa unei industrii propii era nefastă. Acum ,bătrinii ,cei ce au rămas acasă,au această nostalgie a anilor cind familiile trăiau impreună,cu greutățile inerente ale unui regim strict,dar...im-pre-u-nă ! . De aceea sondajele arată cum arată. De aceea un Voronin are incă credit in fața alegătorilor pensionari,că cei tineri nu au cum să voteze....prin corespondență ! Și peste toate astea....Alianța așazisă Democratică a ajuns un fel de USL unde fiecare trage pe turta lui. In plus ....lupta dintre fracțiuni e pe față. Destrămarea Alianței duce inerent la revenirea comuniștilor la guvernare. Acum a-ți ințeles de ce ? Și in Romania se conturează revenirea la putere a comuniștilor lui Iliescu,prin marioneta teleghidată....Ponta ! Crin va avea soarta celor din Alianța Moldovenească. Ponta va avea aceeași față ca și a lui Voronin,dar sub o mască...europenistă. Oculta acceptă această revenire spre un totalitarism de tip comunist .....mascat. Priviți legea prin care PROPIETATEA PRIVATĂ a banilor este desființată. Azi Cipru,miine Spania și așa mai departe. Cum de este posibil ? Simplu ! Comunismu a fost copilu dur al Ocultei iar capitalismu copilul alintat. Acum ....pragmatici,capitaliștii revin incet ,incet la Dragostea dintii,aceea pe care vroiau să o impună din anii 1900,și care le-a fost furată de un Stalin viclean și destrăbălații lui numiți... bolșevici. Orwel a văzut bine evoluția, dar a greșit cu vre-o 40 ani. 2024 ne va găsi intr-o formă de comunism mondial ...a la Big Brother !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor