Ziare.com

R. Moldova ar putea fi acoperita de scutul antiracheta, crede ministrul Apararii

Joi, 24 Mai 2012, ora 00:16

   

R. Moldova ar putea fi acoperita de scutul antiracheta, crede ministrul Apararii
Republica Moldova ar putea fi acoperita de scutul antiracheta, chiar daca acesta este creat pentru tarile din NATO, a declarat ministrul moldovean al Apararii, Vitalie Marinutaa.

"El este un scut pentru tarile NATO. Cred ca acoperire el ar putea sa aiba si deasupra Republicii Moldova, insa vom beneficia sau nu de acele date pentru tara noastra, iarasi, depinde de implicarea noastra in cooperarea cu NATO. Oricum partenerii nu contribuie financiar la dezvoltarea acestui scut antiracheta, dar totodata, daca suntem parte componenta a sistemului international de securitate si cooperam prin intermediul planului individual de parteneriat Moldova-NATO, cred ca vom putea in unele cazuri limitate sa beneficiem de date din cadrul acestui sistem. De date care nu vor fi secrete sau vor fi limitate", a explicat Marinuta.

Oficialul a mai precizat ca Republica Moldova nu este "un partener foarte activ" in relatiile cu NATO, iar sustinerea populatiei fata de o apropiere de Alianta este limitata.

"Cred ca noi ar trebui sa depunem eforturi mai mari pentru a beneficia de toate privilegiile care ni le da acest parteneriat Moldova-NATO. Trebuie sa fie un program mai amplu de explicare populatiei ce inseamna NATO, care sunt scopurile, care sunt criteriile de dezvoltare, ce face NATO pentru securitatea europeana. Populatia de la noi nu cunoaste si traieste cu acea perceptie inca invechita", a mai spus ministrul Apararii.

Vitalie Marinuta nu crede ca in urmatorii 2-3 ani Moldova va deveni membra a NATO.

"Republica Moldova, cred ca in urmatorii doi, trei ani nu poate sa adere la NATO din cateva puncte de vedere. In primul rand, legislativ. Constitutia tarii noastre nu permite ca noi sa fim parte componenta a unor blocuri militare, deoarece noi avem statutul de tara neutra. In al doilea rand, eu consider ca pentru a adera la o asemenea organizatie trebuie sa fie sustinerea populatiei, Sustinerea populatiei, la acest moment, potrivit sondajelor este mai mica de 10%, ceea ce de asemenea nu este un factor care ne poate impinge spre NATO.

In orice caz, eu cred ca trebuie noi trebuie sa intensificam cooperarea cu tarile NATO, in special in domeniul operatiunilor de mentinere a pacii, in domeniul instruirii militarilor, in domeniul stiintific si alte domenii care ne vor da posibilitatea sa dezvoltam sectorul nostru de aparare si securitate si ne va permite sa devenim, sa ne transferam din consumatori de securitate intr-un contribuitor activ la solutionarea problemelor de securitate, atat pe plan regional, cat si international", a explicat ministrul.

Sursa: rNews

Articol citit de 1145 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Povestea babutei ajutate sa traverseze strada desi ea nu voia

Dar pe moldoveni i-ati intrebat ce parere au despre faptul ca NATO isi baga nasul in spatiul lor aerian?

 

NATO isi baga nasul

Rusia nu isi baga nasul nici in Abhazia si Osetia de Sud, nici in Cecenia, nici in Crimeea, nici in Transnistria, nici in Tarile Baltice, nici, nici, nici...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor