R.Moldova: De la un premier cu diplome dubioase la un posibil prim-ministru cu studii la Harvard

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 12:26
3718 citiri
R.Moldova: De la un premier cu diplome dubioase la un posibil prim-ministru cu studii la Harvard
Foto: Facebook / Maia Sandu

Dupa demisia, la 12 iunie, a unui premier cu diplome dubioase, in functia de prim-ministru al Republicii Moldova ar putea accede un absolvent de studii la Harvard Kennedy School of Government din SUA.

Este vorba de ministrul in exercitiu al Educatiei, Maia Sandu, candidatura sa fiind anuntata oficial joi, ziua in care liderii celor trei partide proeuropene de la Chisinau au semnat acordul de refacere a Aliantei pentru Integrare Europeana.

Maia Sandu (43 de ani) a absolvit in 1994 Facultatea de management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chisinau, iar din 1995 pana in 1998 a facut studii in relatii internationale la Academia de Administratie Publica a Republicii Moldova, scrie Deutsche Welle.

In 2010 a urmat un masterat in administratie publica la Harvard Kennedy School of Government din Cambridge, SUA.

Intre 2010 si 2012, a activat in calitate de consilier al directorului executiv al Bancii Mondiale, iar din iulie 2012 pana in prezent este ministru al Educatiei.

Chisinaul, cu fata spre Occident: Guvernul din R. Moldova va fi condus de o femeie (Video)

Are o imagine buna la Chisinau, ea nefiind perceputa ca facand parte din clanurile politico-financiare.

De la venirea sa in fruntea Ministerului Educatiei, s-a remarcat printr-o serie de reforme ce au vizat domeniul invatamantului, precum imbunatatirea sistemului educational, introducerea camerelor video de supraveghere la examenele de bacalaureat, dupa modelul din Romania, adoptarea unui nou Cod al Educatiei.

A criticat in repetate randuri, din functia de ministru in guvernul condus de Chiril Gaburici, coruptia de la varful piramidei puterii.

Maia Sandu nu a acceptat oricum candidatura la functia de prim-ministru, ci cu "foarte multe conditii", dupa cum scrie Deutsche Welle, intre care o echipa pe care sa o aleaga ea si care sa lupte impotriva coruptiei, aducerea unui procuror general din UE si a unui guvernator la Banca Nationala care sa provina din SUA.

"Un prim-ministru bun ar trebui sa fie un bun manager, un vizionar, un om liber, in sensul in care sa nu se tina de fotoliu si sa nu aiba angajamente fata de anumite persoane sau grupuri de persoane - sa fie un membru al echipei, care stie sa asculte, un bun diplomat, si, bineinteles, sa fie onest si integru. (...) Nu as accepta o functie in situatia in care e clar din start ca nu exista conditii pentru a reusi", declara Maia Sandu intr-un interviu recent pentru Ziarul de Garda.

Propunerea coalitiei pentru functia de premier va fi prezentata presedintelui Nicolae Timofti, acesta urmand sa semneze un decret privind desemnarea Maiei Sandu drept candidat la postul de prim-ministru.

Chisinaul ramane cu fata spre Occident: Nou acord de guvernare proeuropeana

Dupa semnarea decretului, premierul desemnat va avea la dispozitie 15 zile pentru a-si prezenta in parlament echipa si programul de guvernare.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Maia Sandu premier Moldova, #premir coalitie europeana Moldova , #Moldova