R. Moldova: Ghimpu cere demisia premierului Vlad Filat

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 22:21
1839 citiri
R. Moldova: Ghimpu cere demisia premierului Vlad Filat
Foto: Arhiva

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut miercuri demisia de onoare a premierului Vlad Filat, dupa ce in presa au aparut interceptari in care prim-ministrul dadea indicatii sefului Inspectoratului Fiscal.

"PL condamna cu fermitate fenomenele de coruptie, trafic de influenta, abuz in serviciu, santaj si alte scheme frauduloase. Accentuam ca justitia trebuie sa isi faca datoria. Cine este vinovat trebuie sa poarte raspundere. Partidul Liberal pledeaza pentru adevar, dreptate si suprematia legii.

Ca urmare a faradelegilor devenite publice, ar fi trebuit sa aiba loc demisia imediata a tuturor celor implicati. Demisia de onoare a tuturor fuctionarilor, inclusiv a prim-ministrului, este iminenta", a cerut Ghimpu, citat de Publika.

Gimpu a subliniat ca doreste mentinerea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), insa cere o alianta pentru cetateni.

"Sunt pentru pastrarea AIE, dar de alta calitate. O alianta pentru cetateni. PL este deschis pentru dialog constructiv, pentru a mentine cursul strategic de integrare europeana. Recentele vizite ale oficialilor europeni sunt semne ingrijoratoare vizavi de Summit-ul de la Vilnius. Practica pozitiva a unor anchete parlamentare trebuie extinsa si asupra situatiei de la Banca de Economii, Cancelaria de Stat, Ministerul Finantelor. PL pledeaza pentru exercitarea deplina a mandatului AIE pana in 2014, ca o garantie a succesului asumat", a completat Ghimpu.

Premierul moldovean si membri ai Guvernului, audiati intr-un caz de coruptie

Vineri, reprezentantii Procuraturii Generale si ai CNA au descins la Fisc si la Guvern, unde au efectuat mai multe perchezitii, pe marginea unui dosar penal pentru acte de coruptie. Potrivit CNA, factori de decizie de la Fisc primeau lunar intre 5.000 si 10.000 de euro de la anumiti agenti economici, iar la tainuirea acestor ilegalitati au contribuit si ofiteri ai Centrului Anticoruptie.

In urma raidului, seful Fiscului a fost retinut pentru 72 de ore si au fost gasiti zeci de mii de euro si dolari in biroul lui Eduard Banaruc, secretar adjunct al Guvernului.

Institutiile moldovene de presa au primit, din partea unor anonimi, care se autointituleaza "procurori pentru adevar", inregistrari audio cu convorbiri interceptate, in care ar aparea seful Fiscului, Nicolae Vicol, premierul Vlad Filat, ministrul Dorin Recean si alte persoane importante din R. Moldova.

Majoritatea interceptarilor ar fi fost realizate in octombrie, noiembrie, decembrie 2012.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ghimpu cere demisie Filat, #Vlad Filat demisie interceptari, #Filat interceptari indicatii Fisc , #Moldova