Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

R. Moldova i-a spus "nu" lui Putin. Va asculta presedintele Rusiei?

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 12:24
7669 citiri
R. Moldova i-a spus "nu" lui Putin. Va asculta presedintele Rusiei?
Foto: Teleradio Moldova

Rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova reprezinta un "nu" spus de alegatori presedintelui rus Vladimir Putin, partidele proeuropene obtinand peste 44 de procente, iar cele proruse aproxmativ 39 la suta, remarca presa occidentala.

Vladimir Putin a fost adeptul folosirii fortei militare pentru a obtine controlul asupra tarilor vecine pe care le considera ca facand parte din dominatia de drept a Kremlinului. In schimb, alegerile democratice il supara, scrie Washington Post.

Duminica, liderul rus a mai pierdut o batalie: Moldova, fosta republica sovietica dintre Ucraina si Romania, a votat pentru mentinerea guvernului prooccidental, in ciuda unei campanii ruse solide, menita sa-si instaleze proprii preferati. Rezultatul a fost ca tara vecina va continua pe drumul sau de integrare in Uniunea Europeana - cu conditia ca Putin sa nu recurga din nou la agresiune armata.

Rezultatele alegerilor din R.Moldova, in presa rusa: Putin a batut-o pe Merkel. O palma pentru Europa

Competitia electorala dintre actuala coalitie de guvernare a partidelor liberal democrate si opozantii prorusi a fost una stransa: primii au obtinut 44 la suta dintre voturile exprimate, iar ceilalti 39 la suta, ceea ce nu a fost o surpriza. Pe langa faptul a trebuit sa se confrunte cu o puternica presiune politica si economica din partea Moscovei, guvernul moldovean a avut ghinionul de a se afla la putere in timpul crizei economice mondiale.

In cele din urma, alegatorii au trebuit sa ia o decizie ferma. Liderii partidului socialist si-au facut legaturi direct cu Putin si au promis sa conduca Moldova in Uniunea Vamala eurasiatica, in timp ce actualii guvernanti au promis sa duca mai departe Acordul de Asociere semnat in luna iunie cu Uniunea Europeana, care prevede liber schimb, dar si ridicarea vizelor pentru moldoveni.

Rezultate alegeri R. Moldova: Lupta stransa intre socialisti si liberali. Partidele pro-europene au majoritatea

Un comunicat transmis luni de echipa oficiala de observatori a OSCE, organizatie care include si Rusia, precizeaza ca "alegerile gestionate bine au oferit votantilor sansa de a-si alege candidatii preferati si chiar aspiratiile geopolitice, care s-au aflat in centrul campaniei".

Ramane intrebarea daca Putin va respecta votul alegatorilor. Rusia ocupa deja o parte a Moldovei - Transnistria -, unde a instalat o conducere marioneta precum cele din teritoriile ocupate in Ucraina si Georgia. Intr-o incercare transparenta de a intimida alegatorii, oficialii rusi au amenintat inainte de alegeri ca ar putea fi intreprinse noi actiuni pentru separarea regiunii transnistrene de Moldova.

De asemenea, Kremlinul promveaza separatismul intr-o alta regiune, Gagauzia, si au fost sicane cu privire la exportul de gaze de care Moldova depinde in mare parte energetic.

Alegeri in R. Moldova cu o miza uriasa: Putin sau UE - cum s-a desfasurat scrutinul (Foto&Video)

Liderii occidentali au fost surprinsi atunci cand Vladimir Putin a raspuns revolutiei prooccidentale din Ucraina prin lansarea unei invazii militare in Crimeea, si din nou surprinsi cand Moscova a instigat o insurgenta armata in estul Ucrainei, mai scrie Washington Post.

Deci ei nu ar trebui sa fie surprinsi daca o agresiune similara ar fi lansata impotriva Moldovei, ai carei lideri si alegatori s-au ridicat impotriva imperialismului lui Vladimir Putin. Guvernele occidentale ar trebui sa fie pregatite sa faca acelasi lucru.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri parlamentare Moldova, #Putin alegeri parlamentare Moldova , #Moldova