R. Moldova: Presedintele va fi ales prin vot direct (Video)

Vineri, 04 Martie 2016, ora 14:59
3312 citiri
R. Moldova: Presedintele va fi ales prin vot direct (Video)
Foto: Captura CC R. Moldova

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis, vineri, ca presedintele tarii va fi ales prin vot direct, de catre popor, si nu de Parlament, ca pana acum.

Presedintele Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, a aratat ca judecatorii au examinat o sesizare depusa de un grup de deputati PLDM care contesta medificarile la legea suprema din 2000 si au declarat neconstituionale acele modificari. Asadar, Constitutia moldoveana revine la prevederile anterioare modificarilor din 2000, anume, in principal, ca "presedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat", informeaza Unimedia.

PLDM a sesizat CC ca modificarea in Constitutie privind procedura de alegere a presedintelui tarii cu 61 de voturi, facuta in urma cu 15 ani, nu a avut avizul Curtii Constitutionale.

In noiembrie 1999, magistratii moldoveni au avizat un proiect de lege care permitea alegerea presedintelui tarii cu 51 de voturi ale deputatilor. Insa in iulie 2000, parlamentarii au adoptat un alt amendament, valabil pana acum, potrivit caruia, seful statului este ales cu cel putin 61 de voturi.

Liberal-democratii au vrut sa afle daca era necesara avizarea acestui amendament si daca deputatii au incalcat sau nu procedura de adoptare a proiectului de lege.

Magistratii moldoveni au stabilit, vineri, ca "Curtea considera necesara contestarea dispozitiei cu privire la revizuirea Constitutiei. Curtea mentioneaza ca prevederile constitutiei sunt determinate de natura si scopul Constitutiei. Astfel, orice revizuire trebuie sa fie efectuata cu conditia stabilitatii si echilibrului constitutional. Nicio lege care contravine armoniei Constitutiei nu poate fi adoptata".

Prin urmare, actuala procedura de alegere a sefului statului este neconstitutionala. Presedintele R. Moldova va fi de-acum incolo ales prin vot direct.

Presedintele R.Moldova nu va fi ales direct de cetateni

Cu cateva zile in urma, CC emitea o decizie aparent contrar opusa, anume ca presedintele republicii nuvae fi ales prin vot direct.

Unimedia transmitea, la sfarsitul lunii februarie, ca CC a respins initiativa comuna a fractiunilor PLDM si PSRM de revizuire a Constitutiei.

Era vorba insa despre un proiect de lege de revizuire a articolelor 78, 85 alineatul (4) si 89 din Constitutie privind alegerea si demiterea presedintelui de catre popor.

Curtea a constatat insa ca mai multe propuneri din lege sunt interpretabile si ambigue, iar unele de-a dreptul anticonstitutionale, asa ca a conchis ca propunerea legislativa nu poate fi inaintata spre examinare Parlamentului.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...