R. Moldova - "Suntem o postare pe twitter-ul lui Rogozin". Cea mai mare stabilitate este la cimitir Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 13:45
4278 citiri
R. Moldova - "Suntem o postare pe twitter-ul lui Rogozin". Cea mai mare stabilitate este la cimitir Interviu
Foto: victorciobanu.eu

Demisia Guvernului Strelet face parte din acelasi scenariu mai amplu al lui Plahotniuc - acapararea totala a statului R.Moldova. Stabilitatea politica este prioritatea numarul 1 a partenerilor RM, inclusiv a Romaniei, dar nu distrugi o tara de dragul stabilitatii, afirma analistul politic de la Chisinau Victor Ciobanu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Victor Ciobanu a avertizat ca nu se poate nici macar vorbi despre un parcurs pro-european al RM, stat capturat cu regim oligarhic, iar anticoruptia de la Chisinau este doar o reglare de conturi in stil mafiot.

Victor Ciobanu a aratat si care ar fi scenariile politice de viitor in RM, dar si care este implicarea Rusiei in criza politica: "suntem o postare pe twitter-ul lui Rogozin".

Ce s-a intamplat, de fapt, la Chisinau? Pare straniu ca un partid pro-european, PD, voteaza alaturi de comunisti si socialistii pro-rusi pentru daramarea unui guvern pro-european din care democratii fac parte?

Pare straniu doar daca nu cunosti specificul procesului politic din RM. La noi clasificarea stanga-dreapta ca apartenenta doctrinara nu are niciun sens. Partidele sunt grupuri de interese care exploateaza cinic orientarea geopolitica. Este doar o modalitate de a marca teritoriul electoral si demonstreaza de unde vin banii.

De altfel, ceea ce s-a intamplat nu e o premiera. In 2013, acelasi PD a participat la demiterea Guvernului Filat tot pe motiv de coruptie. Adica, avand propriii ministri in Guvern, il demiti pe motiv de coruptie. Va pare un nonsens?! La noi democratii cred ca e in ordine. Ba mai revin cu aceeasi componenta de ministri in guvernul nou format!

Asa a fost data trecuta, va asigur ca exact asa va fi si acum. Ei cred ca populatia nu merita o explicatie aparent logica. Pentru ca, daca era asa, nu puteau sa sustina o motiune de cenzura invocand motive cu totul bizare si aducand explicatii aberante post-factum.

Si, atunci, despre ce e vorba?

E continuarea logica a razboiului PD contra PLDM in care se incadreaza si arestul d-lui Filat, si demisia Guvernului. Acum va urma scindarea fractiunii PLDM in Parlament si emigrarea masiva a membrilor de partid la nivel local. Acestia fie vor fi mituiti, fie amenintati cu dosare. Procesul la nivel local a si inceput.

"De astazi PD nu mai este pro-european, pot spune ce-or vrea, dar dupa demolarea actualului Guvern, poate nu chiar perfect, asta au dovedit" - a declarat europarlamentarul roman Siegfried Muresan. Nu am nici un temei sa-l contrazic. Cu o mica remarca. PD nici partid nu mai este. Este doar o filiala a corporatiei Plahotniuc.

Numele acesta planeaza in orice discutie despre politica de la Chisinau. Este vorba si de aceasta data de scenariul lui Plahotniuc si care ar fi scopul acestuia?

Cu siguranta. Demisia Guvernului Strelet face parte din acelasi scenariu mai amplu al lui Plahotniuc. In linii mari, acesta se reduce la sintagma - acapararea totala a statului Republica Moldova.

Distrugerea PLDM la care asistam acum este parte a scenariului, pentru ca acest partid mai facea concurenta corporatiei Plahotniuc. Daca scenariul va fi dus pana la final, concurenta politica si de orice alt gen nu va mai exista.

Daca dupa 2009 am avut mai multe clanuri oligarhice reprezentate in Parlament, acum vom ramane doar cu unul singur, celelalte fiind subordonate sau distruse.

Unica deosebire a situatiei actuale de cea de pana la 2009 este ca Voronin era varful piramidei oligarhice, dar si sef de stat. Acum varful piramidei este invizibil, nu detine nicio functie formala, dar controleaza totul in stat - justitie, finante, (economie nu scriu pe motivul lipsei acesteia), mass-media etc. Dupa distrugerea PLDM va controla si tot spectrul politic.

In acest sens imi pare cinica, desi explicabila, insistenta "partenerilor de dezvoltare", inclusiv a celor de peste Prut (toate partidele zise pro-europene au avut consilieri din Romania, PD ii are si acum) si declaratiile acestora de a crea cat mai repede o majoritate pro-europeana pentru pastrarea parcursului pro-european (sa-mi fie iertata tautologia).

Asta cum? Cand mergi din rau in mai rau, se fura un miliard, populatia saraceste, iar popularitatea vectorului european scade de la 73% (pe timpul lui Voronin) la 37% (pe timpul guvernarilor pro-europene), noi ar trebui sa pastram acelasi curs?!

Sau in Europa sunt agreate cumva regimurile (semi) autoritare oligarhice?! Eu inteleg, ca stabilitatea este prioritatea nr.1 a partenerilor. Dar nici chiar sa distrugi o tara de dragul stabilitatii. Pentru ca cea mai mare stabilitate este la cimitir...

Ce anticipati pentru perioada urmatoare? Se profileaza o noua majoritate si din cine ar putea fi ea alcatuita?

Criza politica este deja un lucru obisnuit in RM. Cred ca putem vorbi chiar de o criza permanentizata de la 2013 incoace. Chiar daca au existat perioade scurte de pace relativa. Aceasta nu va inceta nici in viitorul previzibil.

Noua majoritate va fi initiata si controlata de PD. In prima etapa se declara dorinta de a reseta guvernarea precedenta. Desigur, pentru a "pastra vectorul". In pofida declaratiilor d-lui Lupu, care-s nimic altceva decat demagogie ordinara, resetarea AIE-4 (formula AIE-3 + plus grupul Leanca + 2 neafiliati) este imposibila teoretic.

Nu sunt 55 de voturi cum afirma el, ci 54. Si daca cel putin 4 deputati din PLDM nu vor dori sa fie condusi de Plahotniuc, aceasta constructie nu va avea majoritate.

De aceea, sunt convins ca vor fi cooptati comunistii in formula guvernului zis tehnocrat. Constructia de baza - PD, PCRM si PL, cu sau fara participarea grupului Leanca, mai degraba cu - pentru a asigura fatada pro-eoropeana, dar si alibi pentru Ghimpu, la care probabil vor adera transfugii din PLDM, plus cativa deputati neafiliati (numarul acestora va creste functie de necesitate si va fi constituit din transfugi pldm-sti si socialisti).

Scopul acestei constructii este asigurarea alegerii presedintelui in primavara 2016. Sunt necesare 61 de voturi, ceea ce este imposibil fara comunisti. De aceea, trebuie de pe acum pregatita opinia publica, careia i se va explica ca PCRM nu-i chiar atat de anti-european. Dl. Lupu a si facut un gest de curtoazie declarand ca Acordul de Asociere ar putea fi revazut. Or, acesta deja e mesajul lui Voronin. Alt gest a fost numirea liberalului Brega pe post de prim-ministru interimar.

Deja e problema liberalilor, care declara permanent ca nu vor face alianta cu PCRM, cum vor explica intrarea in aceasta coalitie. Probabil prin necesitatea salvarii tarii si pastrarii parcursului european. Va avea de explicat si dl.Leanca (de altfel, acesta este consultat de acelasi consilier roman ca si Plahotniuc), care a invocat drept motiv de parasire a PLDM participarea comunistilor la instalarea Guvernului minoritar Gaburici. Alte configuratii de aliante sunt putin probabile.

Cum vedeti in continuare parcursul proeuropean al R.Moldova?

Nu m-as aventura sa-l definesc proeuropean. Un stat capturat cu regim oligarhic nu poate avea parcurs proeuropean prin definitie. Declaratiile demagogice ale politicienilor nu mai pot ascunde fondul problemei.

Dupa ce Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a confirmat la nivel oficial ca RM este stat capturat de oligarhi, ar fi irelevant sa vorbim de vreun parcurs, oricare ar fi acesta.

Daca demagogia declaratiilor pro-europene, concomitent cu folosirea statului in interese personale si/sau de grup se poate considera drept parcurs de cineva, noi cu siguranta nu putem accepta asemenea abordare. Sa aduci economia la nivelul de 1700 de dolari per capita (prognoza Bancii Mondiale pentru anul curent) este cumva parcurs pro-european?!

De aceea, e necesara mai intai scoaterea statului din captivitate si deoligarhizarea. Dupa care mai vedem ce se intampla cu parcursul.

Este o criza orchestrata de Rusia?

Nu putem nega sau neglija implicatiile Rusiei in procesele din RM. Dar acestea nu le-as califica drept decisive in actuala criza de la Chisinau. Din mai multe considerente. Agenda actuala a Rusiei cu ingerinte in Ucraina, mai nou in Siria, cu siguranta nu ne plaseaza cap de afis la Kremlin. Mai degraba suntem o postare pe twitter-ul lui Rogozin.

Acum rolul Rusiei se reduce mai mult la sustinerea instabilitatii in RM, decat la o politica pro-activa. Inclusiv prin tot felul de scheme obscure financiare - de la spalarea a 22 de miliarde de dolari rusesti prin bancile si sistemul judiciar din Moldova, pana la implicarea unor banci din Rusia in jaful bancar de la noi.

Asa RM s-a transformat intr-o zona gri, intr-o spalatorie regionala a banilor murdari rusesti. Si acesta ar fi inca un raspuns la intrebarea precedenta despre parcurs.

Criza politica are loc pe fondul unor mari tensiuni sociale. La Chisinau se repeta fenomenul Piata Universitatii 1990 din Bucuresti, am vazut pe 4 octombrie o suta de mii de oameni in strada. Are cine sa capteze aceasta masa? Este ea o masa critica pentru a impune o schimbare de curs in RM?

Aici se cer unele precizari. Nu putem face o analogie directa intre protestele din 1990 din Bucuresti si cele actuale din Chisinau.

O masa critica pentru Chisinau e de vreo 30 de mii. Pe 4 octombrie au fost mai multi protestatari. A fost cea mai mare prezenta din seria de proteste organizate de platforma civica DA. Oamenii au iesit sa protesteze pentru ca au fost jefuiti si saraciti, o consecinta directa a jafului bancar si implicit a prabusirii leului.

Totusi, protestele au fost pasnice, iar organizatorii au inaintat revendicarile guvernarii. Aceasta, dupa cum era de asteptat, a mimat o tentativa de dialog cu protestatarii. Chiar daca guvernatorul BNM si-a prezentat demisia si Guvernul a cazut, acestea s-au intamplat din cu totul alte motive decat satisfacerea revendicarilor protestatarilor.

Intre timp, in fata Parlamentului au mai aparut corturile socialistilor si ale lui Usatii. Deci la un moment dat am avut doua proteste, cu cerinte practic identice, dar cu scopuri finale diametral opuse. E si acesta un specific - la Chisinau pana si protestele sunt divizate geopolitic.

Ce sanse dati aparitiei unui nou partid politic, posibil nascut din Platforma DA?

Cred ca va aparea cu siguranta un partid. Ceea ce nu inseamna neaparat ca va putea capitaliza toate energiile protestatare. Aparitia acestuia a intarziat mult, organizatorii au ezitat sa ia o decizie clara in acest sens, separand platforma civica de proiectul politic.

Evident ca oricare ar fi partidul care va aparea, va avea o arie de sustinere mai ingusta decat protestul. E una cand zici ca s-a furat miliardul si toti am fost jefuiti si saraciti - aici ai o sustinere cvasi-totala. Si e alta cand devii partid si trebuie sa raspunzi la multe alte intrebari. Totusi, cred ca exista un segment semnificativ de asteptari electorale cu adevarat pro-europene, care acum se elibereaza prin discreditarea PL si devorarea PLDM.

Arestarea lui Vlad Filat este un semn real ca incepe anticoruptia la Chisinau?

Cu siguranta, NU. Am zis anterior ca e continuarea operatiunii de distrugere a PLDM. Atata timp cat toate institutiile de drept sunt controlate de PD, mai exact de Plahotniuc (sunt convins ca in noul guvern si MAI va trece in subordinea lui), nu putem vorbi de o lupta veritabila contra coruptiei. E doar o reglare de conturi in stil mafiot. O demonstreaza inclusiv metodele si instrumentele prin care se actioneaza in acest sens.

Din pacate, procesul politic din RM a degradat pana la cel mai scazut nivel din istoria contemporana. Stat capturat, stat esuat, cu regim oligarhic, zona gri, spalatorie regionala etc. De fapt, doar teritoriu cu pretentii de stat...

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#criza politica Moldova, #Filat Plahotniuc Rusia , #Moldova