Ziare.com

Raspunderile. Si, totusi, Unirea!

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 29 Martie 2020, ora 07:20

   

Raspunderile. Si, totusi, Unirea!
Petrisor Peiu
Generatia politica actuala a comis doua pacate ingrozitoare fata de natiunea romana: a inchis Institul "Cantacuzino" si a renuntat programatic la Re-unirea Basarabiei cu tara. Fiecare dintre aceste doua pacate sunt suficiente pentru a le asigura condamnarea lor de catre istorie. Fiecare dintre ele sunt de neiertat si niciunul dintre aceste doua pacate nu trebuie uitat de catre noi, de catre copii sau nepotii nostri.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Acum 100 de ani, Romania a trait cea mai ingrozitoare epidemie din istoria sa. Epidemia de tifos exantematic (transmis de paduchele de corp, care suge sange si care traieste si se inmulteste in imbracaminte, al carui agent este Rickettsia prowazekii) a ucis in Regatul Romaniei nu mai putin de 300.000 de oameni, alaturi de alte zeci de mii din Basarabia (in perioada 1918-1920), din Bucovina (1919) si Transilvania (1919). Printre cei rapusi de tifos exantematic in perioada de evolutie principala a epidemiei, se numara aproape 350 de medici (o cincime din corpul medical) si 1.000 de sanitari romani, precum si 4 medici francezi, plus un numar mare de infirmiere din Misiunea Militara Franceza. Intre 1914 si 1922, cam in aceeasi vreme in care Europa de Vest a pierdut zeci de milioane de oameni in timpul "gripei spaniole", in Estul continentului, tifosul a provocat un adevarat dezastru in drumul pe care l-a parcurs din centrul micului stat sarb pana in extremitatile imperiului rus (si mai apoi sovietic), ucigand milioane de locuitori.

Intensitatea maxima a epidemiei s-a atins in primul trimestru al anului 1917, iar varful imbolnavirilor a fost in martie al aceluiasi an, atunci cand rata mortalitatii a atins incredibilul nivel de 30%. Pe ansamblul anilor 1917-1922, rata mortalitatii avea sa fie in jur de 20%. Situatia in tara era mai dramatica ca niciodata. La 6 decembrie 1916, Bucurestiul fusese ocupat de trupele germane, guvernul si curtea regala romana s-au retras la Iasi, peste 150.000 de soldati romani fusesera capturati. Moldova dintre Carpati si Prut ramasese singura bucata de teritoriu national neocupata de trupele straine, pentru ca si Dobrogea cazuse sub atacurile bulgaro-germane. Astfel, in acea bucata, "pe un teritoriu care reprezenta cu ceva mai mult de un sfert din teritoriul de atunci al statului roman, se gaseau la inceputul anului 1917 pe langa populatia proprie, 1,5 milioane de refugiati, militari, tineri recruti din contingentele 1917-1920 si mai mult de 20.000 de raniti si de bolnavi. Alaturi de acestia se aflau si trupele rusesti amice, cu o stare sanitara prezentand carente semnificative", se arata in lucrarea "Serviciul Sanitar al Armatei Romane...", Vasile-Leontin, 2012, pg. 89.

Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, perioada de descrestere a epidemiei de tifos a coincis cu inceperea unor ultime operatiuni, in mai 1917, de catre armata romana, care a atacat alaturi de aliatii rusi pentru a sprijini ofensiva Kerenski. Dupa ce au reusit sa rupa frontul austro-ungar la Marasti, avansarea trupelor ruso-romane a trebuit sa fie oprita din cauza esecului dezastruos al ofensivei Kerenski. Fortele lui Makensen au contraatacat, dar au fost invinse la Marasesti, linia frontului stabilizandu-se. Romania era atunci izolata perfect, cu un aliat, Imperiul Rus, aflat in descompunere, incapabil sa mai lupte, cu teritoriul redus cam la o treime si cu epidemia de tifos exantematic inca manifesta. Muntenia ocupata era stoarsa de resurse, nemtii extragand de langa Ploiesti peste 1 milion de tone de titei si rechizitionand peste 2 milioane de tone de cereale.

In teritoriul ocupat de germani, unde locuiau peste 70% dintre cetatenii romani de atunci, ocupantii au declansat un adevarat genocid: au desfiintat si mutat pe teritoriul lor toate spitalele rurale, iar depozitul central de medicamente ale statului roman a fost confiscat si trimis in Germania de catre Administratia Militara Germana din Romania. La Spitalul Coltea erau aproximativ 1.000 de paturi pentru contagiosi si cam asta era ceea ce permitea Germania romanilor atunci. Si doar 156 de doctori, majoritatea straini prizonieri de razboi. Nici macar pacea de la Buftea-Bucuresti din 7 mai 1918 nu a imbunatatit situatia in Muntenia, ci, dimpotriva, a inrautatit-o din cauza impiedicarii de catre ocupanti a medicilor demobilizati sa revina in vechile circumscriptii, precum si lipsei finantarii spitalelor mobile.

De asemenea, dupa revolutia condusa de Lenin, in Basarabia s-au intors acasa sute de mii de soldati demobilizati, care aduceau cu ei tifosul din armata imperiala rusa, declansand si aici o epidemie cu zeci de mii de cazuri in 1918 si 1919. Practic, Romania a avut de dus in trei ani trei batalii separate cu cea mai mare epidemie din istoria sa: in 1917 in Moldova dintre Carpati si Prut, in 1918 in Muntenia si in 1918-1919 in Basarabia.

Epidemia a fost, desigur, favorizata de lipsa de finantare, rigoare si determinare din partea administratiei. Iar politizarea ei a fost inevitabila. PNL, care guverna tara in perioada declansarii epidemiei, se apara invocand lipsa de cunoastere a bolii de catre medicii nostri, precum si faptul ca epidemia ne-a luat prin "surprindere". In schimb, opozantii lui Ionel Bratianu aminteau ca mai multe comisii trimise de statul roman investigasera manifestarea tifosului la sarbi si propusesera solutii inca din perioada 1913-1915. Remarcabila este cea de-a doua comisie, constituita de catre medicii Ioan Cantacuzino, Mihai Ciuca si capitanul Constantin Suhateanu, care a inspectat in primavara anului 1915 sudul si estul statului sarb, grav afectate de tifos. Acesti medici, ca urmare a constatarii rezultatelor obtinute de sarbi pe teren, au inaintat conducerii superioare a Ministerului de Razboi la 8 mai 1915 un referat consistent, in care au sistematizat sub forma a sapte propuneri, ceea ce ei considerau necesar a fi facut pentru adoptarea unor metode de profilaxie rationala a bolii. Intr-o carte intitulata sugestiv "Raspunderile", maresalul Alexandru Averescu acuza faptul ca Inaltul Comandament al armatei a neglijat total, inainte de reorganizarea Armatei, recomandarile comisiei Cantacuzino.

Cum credeti ca a scapat Romania de cumplita boala? Simplu, facand ceea ce era normal sa faca. In primul rand a infiintat o structura cu puteri aproape dictatoriale, condusa de un incontestabil profesionist. Structura se numea Directoratul Sanatatii Publice (DSP) si a fost destinata sa asigure coordonarea si legatura dintre serviciile sanitare civile si militare, fiind infiintata la 1 februarie 1917. In subordinea sa au intrat spitalele de contagiosi, echipele lor mobile, precum si toate spitalele din zona interioara, iar la conducerea sa a fost numit doctorul Cantacuzino, secondat de medicul inspector sef al Marelui Cartier General, Nicolae Vicol. Ion Cantacuzino s-a dovedit a fi alegerea potrivita, deoarece acesta a reusit sa mobilizeze resursele necesare si sa foloseasca oamenii potriviti la locurile potrivite. Ion Cantacuzino a reusit sa organizeze un sistem functional de depistare si izolare a bolnavilor, de deparazitare a trupelor si a populatiei si care sa impuna o aplicare cat mai stricta a unui complex de masuri profilactice si de combatere a bolilor transmisibile. Atunci s-au ridicat spitale mobile, precum si centre de izolare a unor grupuri mari de posibil infectati. Si tot atunci s-a dezvoltat o metodologie sistematica de depistare a celor posibil infectati. O situatie cu totul deosebita s-a inregistrat in Basarabia, acolo unde reticenta populatiei impotriva oricaror masuri restrictive a fost foarte mare si a provocat contagiuni masive din necunoastere si din nerespectarea hotararilor conducerii provinciei. Solutiile aici nu s-au gasit cu usurinta, imbinand mana forte cu deplasarea centrelor mobile de triere a bolnavilor cat mai aproape de acestia.

Pentru a intelege cine a fost menit sa conduca eforturile statului roman de combatere a epidemiei de tifos, sa spunem ca "metoda Cantacuzino" de vaccinare antiholerica pusa la punct de cel al carui nume il poarta, se intrebuinteaza pana astazi in tarile in care mai exista holera. Si tot datorita lui Cantacuzino, Romania a fost a doua tara, dupa Franta, care a introdus, in 1926, vaccinul BCG, pentru vaccinarea nou-nascutilor impotriva tuberculozei. Marea realizare a academicianului Ion Cantacuzino s-a faptuit in 1921, atunci cand a infiintat "Institutul de Seruri si Vaccinuri", care i-a purtat de la inceput numele. Este exact institutia de care si-au batut joc toate guvernele Romaniei din ultimii 15 ani.

Institutul Cantacuzino, intemeiat acum 99 de ani exact pentru a putea face fata epidemiilor, a fost ucis printr-o modalitate extrem de simpla, prin sufocarea cu propriul succes. Totul s-a petrecut in contextul aparitiei, in anul 2009, a celei mai virulente pandemii inregistrate din 1918 pana atunci, un virus, contagios, care se raspandea cu usurinta de la o persoana la alta si de la o tara la alta. A/H1N1, "gripa porcina". Zilnic, la nivel global, erau raportate mii de persoane nou imbolnavite si zeci de decese. Chiar in decembrie 2009, la institutul "Cantacuzino" s-a reusit producerea unui vaccin eficient, dar mai ales ieftin (1,5 Euro/doza), mult mai ieftin decat cele produse de marile grupuri din industria farmaceutica mondiala (5-9 Euro/doza). (Sursa: interviul profesorului Rafila - AICI).

Problema este ca acel vaccin s-a nascut din presiune politica, renuntand la celelalte linii de productie si consumand toate resursele proprii ale institutului, statul roman nefinantand in niciun fel conceperea si fabricarea vaccinului respectiv. Ba mai mult, statul roman insusi si-a executat propriul institut: in anul 2010, toate licentele Institutului Cantacuzino au fost depuse la Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), institutul declinandu-si posibilitatea de a mai continua productia de vaccinuri, in conditiile in care Agentia i-a cerut sa respecte integral regulile GMP (good manufacturing practices - regulile de buna practica in fabricarea medicamentelor de uz uman). Sa mai spunem o data, poate nu a fost clar: statul roman (prin Ministerul Sanatatii) nu aloca niciun ban pentru investitii in conformarea cu GMP a Institutului "Cantacuzino", iar apoi ii cere acestuia (prin Agentia Medicamentului) sa isi depuna licentele, deoarece nu produce conform acestor reguli! Asa s-a reusit ca piata romaneasca sa fie pusa total la picioarele marilor giganti farmaceutici multinationali. Ba mai mult, aceleasi institutii au gasit si o proteina in cantitate insuficienta in acel vaccin, astfel incat l-au retras de pe piata si au ingropat definitiv Institutul. Si tot nu a fost de ajuns: guvernul PSD l-a dat in grija Ministerului Apararii pentru a ascunde astfel finantarea reluarii activitatii in cele 2 procente din PIB alocate cheltuielilor militare. S-a intamplat ceva de cand Instititul intemeiat in 1921 de catre Ion Cantacuzino a devenit unitate militara? Imi vine sa si rad: abia s-a scris un proiect cu care sa se incerce obtinerea unei finantari din viitoarele fonduri europene. Adica, sa va traduc: vom mai produce vaccinuri abia peste 7 ani, daca totul decurge conform planului. Peste 7 ani, sa fie clar!

Iata lista minstrilor sanatatii care au contribuit cu nepasare si indolenta la uciderea producatorului roman de vaccinuri: Sorina Pintea, Florian Dorel Bodog, Vlad Voiculescu, Patriciu Achimas-Cadariu, Nicolae Banicioiu, Eugen Nicolaescu, Raed Arafat, Victor Ponta (interimar), Vasile Cepoi, Ladislau Ritli, Cseke Attila, Adriean Videanu, Ion Bazac, Eugen Nicolaescu. Toti au lasat sa moara Institutul, toti au evitat sa finanteze reluarea productiei, toti au preferat sa-si cheltuie energia in zambete mieroase catre marile companii multinationale, care au ocupat acum locul lasat gol de Institutul "Cantacuzino". Sa amintim si numele celui care conducea pe atunci Agentia Medicamentului: Daniel Boda, condamnat pentru luare de mita, in 2013, la 3 ani de inchisoare (cu suspendare, bineinteles!). Nu, nu e nicio coincidenta, Daniel Boda este fiul lui Iosif Boda, consilierul si ambasadorul lui Ion Iliescu, doar nu credeti ca la nivelul asta se numesc oameni de pe strada.

Trista tara, totusi, aceea care reuseste, in numai 2-3 ani, sa distruga o institutie care a functionat impecabil timp de 90 de ani. Trista, dar nu pierduta definitiv.

Modul in care Ion Cantacuzino a invins epidemia de tifos si a creat un institut de referinta in Estul Europei este cu atat mai exemplar, cu cat el s-a petrecut simultan cu un alt mare eveniment: Unirea tuturor provinciilor romanesti in Romania Mare, inceputa in 1918 si desavarsita in 1920.

Caci, da, trebuie sa spunem, tara asta a avut si momentele ei de glorie. Si nu putine. Unul dintre ele s-a petrecut la 27 martie 1918, atunci cand Sfatul Tarii de la Chisinau a votat Unirea Basarabiei cu Romania.

Astazi constatam resemnati ca am reusit sa ne batem joc atat de mostenirea marelui doctor Cantacuzino, cat si de mostenirea Unirii cu Basarabia din 27 martie 1918. La fel cum am procedat cu Institutul "Cantacuzino", la fel am procedat si cu imperativul Re-unificarii. Situatia mostenita in 1991 ne dadea dreptul la o politica nationala, de aducere a Basarabiei inapoi la trupul tarii. Dar asa cum am renuntat la productia nationala de vaccinuri, asa am renuntat si la idealul Re-unirii celor doua state romanesti.

Asa cum am inlocuit productia de vaccinuri cu importul de vaccinuri, asa am inlocuit obiectivul Re-unirii cu Basarabia cu obiectivul sustinerii "parcursului european al Republicii Moldova"? Care parcurs european? Poate est-european e mai corect spus. Pana la urma, guvernantii de la Chisinau nu dau nici doi bani nici pe "parcursul european", nici pe neutraliate, nici pe integrarea in Uniunea euroasiatica. Singurul lor obiectiv este departarea de Romania. Pentru ca Romania este singurul pericol pentru ocupantii fotoliilor caldute de la Chisinau. Pentru ca Romania inseamna disparitia functiei lui Dodon si a lui Chicu/Pavel Filip/Strelet/Vladimir Filat sau cum s-or mai numi ei. Atat si nimic mai mult. Pentru asta lupta Chisinaul sa fuga cat mai departe de Romania, pentru a pastra doua functii. Toate celelalte functii s-ar regasi, intr-un fel sau altul si in Romania Re-unita.

La conducerea Institului "Cantacuzino" s-au perindat tot felul de soldatei politici de plumb, dupa principiul " Eu sunt membru de partid/Nu mi-e frica de Covid". La conducerea Republicii Moldova s-a perindat un lung sir de "apparatchik" (аппаратчик), toti croiti dupa chipul si asemanarea lui Brejnev, cenusii, antipatici, betivi si anti-romani.

Mircea Druc povesteste o chestiune memorabila in memoriile sale. Stiti de ce a fost promovat in anii 70 tanarul activist de partid Piotr Lucinschi? Pentru ca activistii rusofoni de la Chisinau, de cate ori se imbatau (si o faceau des si animalic) pe la cramele moldovenesti, il chemau pe Lucinschi sa il imite, in rusa, pe Ceausescu cu discursul sau rarait, facandu-i sa rada in hohote. Mai apoi, Lucinschi s-a remarcat prin zelul nebun de a da afara din Universitati elementele "nesigure", pro-romanesti. Stiti care era cea mai grozava infractiune in ochii lui Lucinschi? Sa asculti la radio Cenaclul Flacara in direct! Asa au disparut din invatamantul universitar, alaturi de studentii lor, Mircea Druc sau profesorul Radauteanu, cel mai mare specialist in semiconductori din URSS si rectorul Politehnicii de la Chisinau.

Ei bine, cu cine credeti ca s-a dus Lucinschi de brat sa-si ridice cetatenia romaneasca? Cu insusi marele sau protector si prieten, Emil Constantinescu! (Sursa: Aici). Regimul de la Bucuresti, sustinator al lui Lucinschi, n-a precupetit niciun efort, in schimb, sa saboteze cat a putut singura grupare unionista de la Chisinau, cea construita de Mihai Ghimpu. Ca sa intelegeti si sa judecati cum se cuvine discursurile sforaitoare ale politicienilor nostri: Mihai Ghimpu este fratele mai mic al lui Simion Ghimpu, cel care a predat dictia si limba romana (cu caractere latine) studentilor moldoveni la Institutul Teatral Lunacearski din Moscova; acelasi Mihai Ghimpu este fratele mai mic al lui Gheorghe Ghimpu, unul dintre fondatorii Frontului National-Patriotic din Basarabia si Nordul Bucovinei (FNP), infiintat in ilegalitate dupa razboi, care avea drept scopuri iesirea Basarabiei din componenta URSS, formarea Republicii Populare Moldovenesti, unificand si celelalte teritorii romanofone din zona (Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, teritorii din stanga Nistrului) si unirea ulterioara cu Romania. Gheorghe Ghimpu a fost tradat sovieticilor, impreuna cu alti cinci romani, de catre Ion Stanescu, presedintele Consiliului Securitatii de Stat al Republicii Socialiste Romania, presedintelui KGB, Iuri Andropov, in anul 1970.

Cum sa inchei? Sa spun ca atat s-a putut? Ca avem conducatorii pe care-i meritam? Sau sa sper ca noua si puternica criza care a inceput sa zdruncine Romania in luna martie 2020 ne ofera prilejul unei schimbari, a renuntarii la politicienii molai, calduti care ne conduc astazi si a inlocuirii acestora cu o noua generatie glorioasa, precum cea stralucit ilustrata de Ion Cantacuzino si de autorii Unirii de la 27 martie 1918, Ionel Bratianu, Alexandru Averescu si Alexandru Marghiloman?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18543 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adevarul

Cea mai mare crima comisa de PSD/FSN este renuntarea la unificarea celor doua tari romanesti.
Putine reactii in aceasta directie in cele doua tari !
S-a putut atunci in conditii incredibil de grele o prima unificare cu Basarabia la 27 martie 1918.
Nu o sa ne dea nimeni nimic niciodata !
Oricum noi suntem aliati de mina a 7-a !
Fie ca e vorba de suport politic, militar sau medical !

 

Cit au donat parlamentarii romani?"Mindru ca sunt roman" Oare?

Alesii Neamului(cei pe care i-am votat cu totii!) se intrec in donatii! Eu cred ca merita sa ISI MAREASCA pensia de manadat!

Nu va fi făcută ușor unirea cu R. Moldova

Nu va fi Unire cat timp in Republica Moldova sunt mulți pro ruși, trupe rusești in Transnistria, 90% creștini ortodocși subordonați Patriarhiei Ruse care nu vor să inchidă biserici și mănăstiri, mass media de limbă rusă care denigreaza Europa de Vest, Romania, SUA și laudă lumea rusă și partide pro ruse.
Rusia are multe bombe nucleare iar Romania poate fi cucerită imediat.
Rușii sunt mai uniți decat moldovenii pro romani din Republica Moldova.

cu miciuna si plebiscit fals nu mai merge azi

Asa cum am descris mai jos despre condica de prezenta la actul unirii basarabiei cu romania din 1918, in listă mai figurează deputați care demult nu mai erau membri ai Sfatului Țării (cazul lui P. Piciormare, cunoscut și Chicerman, arestat incă la 21 mai 1918). In cele din urmă, in listă apar persoane care au obținut mandatul in ajunul ședinței, lucru imposibil, pentru că nu a existat o comisie de examinare a acestor candidaturi, ceea ce inseamnă că aceste persoane, de fapt, nu existau sau nu aveau legitimitate juridică. Este vorba de 10 persoane care nu aveau mandat confirmat de plenul legislativului, fapt recunoscut chiar de Halippa (presedintele sfatului tarii). Acest fapt cunoscut de catre istorici inseamna ca Sfatul Tarii nu avea nici cvorum, nici acoperire juridica pentru adunarea constituanta. Conform legilor de legiferare ale vremii, nu avea imputernicire sa declare unirea, dar a facut-o pentru ca nu avea posibilitatea financiara si administrativa sa organizeze un referendum in acest sens, conditiile de razboi erau incerte, astfel ca parlamentul a decis in nume propriu, s-a decis asa heirup si asa s-a ajuns la situatia de azi.

Iliescu era omul Rusiei !!!

Faceau ce doreau Rusii!!!

macar haz de necaz sa facem...:)))

Domnule Peiu, ...pai mai conteaza ce a fost?!
Momentan...chiar deloc!

Ce e de luat aminte e ca nimeni nu a sunat adunarea in astea doua luni care au trecut deja
pentru a-i readuce in Cantacuzino pe toti cei care au lucrat acolo chit ca or fi azi la pensie,
ca toti sint profesionisti de prima calasa!,
dupa care sa le asigure fonduri la discretie pentru cercetare.
Momentan...doar asta conteaza.

De ce n au facut asta?!
Ce 7 ani?! E razboi!, domnule Peiu!, s-a anuntat oficial ca sintem in plin razboi,
pentru 'vreme de razboi' trebuie sa fie si solutiile!

Cu toate astea, nu se inghesuie nimeni sa redea incredea romanilor, chemind la lupta toti specialistii Cantacuzino.
Nimeni!
Nimeni, nenica, nici macar unul dintre politicienii mareti ai Ro nu a facut asta! Credeti ca daca venea vreunul cu o lege dasta, care definea drept referinta nationala in razboiul asta, institutul Cantacuzino, avea vreunul din parlament tupeul sa n-o voteze?

Nu vedeti ca nimeni nu-ti da ventilatoare, oriunde ai cere prin lumea mare?!
Bine, nu ne da! Asta e!
Dar...ati auzit pe cineva prin tara asta, despre maretii politicieni vorbesc, care sa spuna asa:
Romanani, la munca!, sintem in razboi, dati ce aveti mai bun,...ca daca nu, murim direct!,
produceti,...cum?...treaba voastra! ventilatoare, sau..inventati nenica altele noi!, ca noi va vom cumpara 10.000 cu plata in avans!
???
po sa stii?! ...romanii, domnule Peiu, sint geniali!...nu-i cunoasteti!:)))
cine stie cui...tinar, dala genial, ii trece prin minte o idee revolutionara?! po sa stii?!... dar...mobilizeaza-i, domne!

Domnule Peiu, ...deci noi cica disparem de pe planeta, basca din Ro,...iar in tara asta nimeni nu a energizat plenar Cantacuzino 24/24, disponibilizind finantare la discretie!
...sta mintea-n loc! dupa care te prapadesti de ras!:)))), zici ca e ireal...:))))

pai televiziunile... la usa Cantacuzino trebuiau sa fie acum!
...sa afle...care e treaba cu cercetarea, ...mai e mult pina gasesc un vaccin...ceva? ca, astfel, era si poporul cu ochii pe-o Nadejde!

apropo...care e, domnule Peiu, Nadejdea poporului, azi?! Spre ce sau spre cine se uita el,poporul, ca la un Soare, avind incredere deplina?!
Nu-i asa ca tot, dar absolut tot a fost manjit cu dubii in tara asta?!
... intreb si io, ca mie asa mi se pare, ca s-a dus munca grea...de manjire plenara cu dubii a tot ce ar fi putut deveni Nadejde, la nevoie,
acum, gen...,
ca tot sintem in razboi...declarat oficial.

Sa nu mi spuneti ca asa chestie deosebita, Referinta, nu avem! :))))
Ca chiar am fi...pierduti in spatiu si timp:))
...sau chiar sintem, te pomenesti:)))

 

Omul sfinteste locul sau… il spurca

Istoria este plina de asemenea exemple.
Acum,
Avem o criza epidemiologica,
Avem o criza sanitara,
Avem o criza a sistemului de sanatate,
Avem o criza manageriala,
Avem o criza de strategie,
Avem o criza economica,
Avem o criza in educatie,
Avem o criza in administratie,
Avem o criza sociala,
Avem o criza politica,
Avem o criza privind capacitatea de organizare, mama si tatal tuturor crizelor precizate mai sus si a altora, care, cum vor si cind vor, pot sa intre libere si nestinjenite de ceva in viata noastra.
Sistemul care produce toate crizele mentionate n-are cum fi decit unul profund defect. Crizele au produs minciuna, hotie cit cuprinde, coruptie, evaziune..., institutii nefunctionale, sau, daca functioneaza, functioneaza nu in sprijinul cetatenilor obisnuiti, ci in sprijinul jefuitorilor tarii. Iar toate astea au produs subdezvoltare, de am ajuns majoritatea noastra saracii si pribegii lumii, noi, locuitorii uneia dintre cele mai bogate tari in resurse naturale din UE.
Cum poate fi reparat acest sistem defect? O solutie, soft: trebuie cumva, de undeva sa apara un om hotart, care, stiind ce vrea, sa cistige increderea poporului si sa puna seaua pe toti nemernicii care zic ca ne conduc, sa reformeze institutiile statului si sa reorganizeze tara. Asa cum mergem acum, este clar, tara n-are nicio speranta de mai bine.

Serviciile au ajutat toate loazele sa devina presedinti. Mai bine zis i-au impus. Si, la fel ca infractorului Dragnea: n-au avut mina buna. Acum ne-au procopsit cu Iohannis, pe care si eu l-am votat. Pe cine era sa votez? Omul este prezentabil, are o imagine buna, se misca bine cu marimile lumii, dar cam atit. Nu misca nimic pe linia modernizarii si dezvoltarii tarii. Tarii, la fel ca aerul, ii trebuie vreo 50-100 de societati comerciale, bine distribuite in tara, in domenii diverse (constructii de masini, petrochimie, electronica, medicamente, mobila, materiale de constructii, industrie alimentara), infrastructura rutiera si feroviara, centrale electrice pe gaz, extinderea retelei de gaze naturale, doar 35% din populatie beneficiaza de gaze… Sint atitea de facut! ca romanii sa ajunga la reteibutii si pensii decente. Iar Presedintele nu misca nimic in aceasta directie. Inteleg ca n-a miscat in mandatul trecut, cind avea totul impotriva, dar nu inteleg de ce nu misca acum, cind are “guvernul lui", iar marile industrii urmeaza a fi relocate. Presedintele trebuie sa se ocupe de lucruri importante, sa deschida usi “guvernului lui", ca altfel mereu va gasi sa-si faca de lucru, ba cu un govern ostil, ba cu un parlament ostil, ba cu anticipate, ba cu o epidemie… si, in final, ne vom pomeni ca de fapt in loc de un deschizator de drumuri, am votat un… pampalau.

 

in romania,presedintele,oricine ar fi el

nu are pirghii executive.
desi ales direct,puterile lui sint drastic limitate,
si poate fi oricind si arbitrar suspendat de o majoritate
potrivnica.

cei care critica asa-zisa lipsa de implicare a lui kwi
sa spuna si ce articole din constitutie ii permit
acestuia implicare in activitatile guvernului.

parlamentul psd,cu complicitatea rusinoasa si interesata
a majoritatii psdiste din ccr,a transformat romania in
republica parlamentara,pt linistea borfasilor psdisti.

parlamentele din toate tarile au devenit un balast
in calea conducerii operative a lumii.
ele au fost un factor benefic pina la jumatea sec 20,
apoi au fost depasite de viteza si succesiunea
diverselor evenimente.

sint prea multi indivizi,lucreaza greu si cu program
redus,nu sint capabile sa ia decizii rapide si corecte,
parlamentarii sacrifica eficienta pe altarul reclamei
pe care si-o fac lor insisi in scopuri pur electorale.

daca tot nu putem scapa de parlament,ar trebui macar
sa micsoram drastic nr de indivizi care iau bani aiurea.
referendumul lui basescu a fost excelenta dar a stirnit
impotriva lui toata serparaia care huzurea boiereste,
l-au tradat pina si majoritatea pdlistilor care au trecut
in masa de partea psd si a pnl-antonescu-kkrau.
aceasta banda fetida numita usl=psd+pnl a pus in practica
rusinosul referendum de demitere care s-a dovedit
un fiasco si,totodata,a fost primul pas spre puscarie
pt dragnea.

vreti un presedinte care sa faca ceva anume inafara
de conclavuri si discutii de impacare intre diverse
entitati nervoase si egoiste ale statului ?
modificati constitutia si definiti clar,
fara ambiguitati,ce anume are voie sa faca presedintele.
si,nu numai el,ci si celelalte puteri ale statului.

Apreciez comentariul tau

Avem trei optiuni principale:
1. Raminem cu situatia actuala, republica semiprezidentiala;
2. Trecem la republica parlamentara;
3. Trecem la republica prezidentiala.

Cazul 2 si 3 sunt organizari riscante. Daca in ultimii trei ani eram in unul din aceste cazuri, Puterea ar fi facut tot ce-si dorea, ar fi trecut orice lege.

In situatia actuala, cel mai potrivit cel mai potrivit sistem de guvernamaint mi se pare cel actual, in care exista o opozitie relativ puternica (ma refer la opzitia din timpul celor 3 ani de guvernare PSD), care nu permite Puterii sa ajunga in balarii.

Dar trebue facut ceva ca in problemele esentiale sa se ajunga la consens. In acest sens vad eu necesitatea unor barbati de stat, onesti, competenti si devreme acasa, care sa inlocuiasca loazele existente.

Acum se lucreaza la o noua intiativa legislativa, care ar putea sa elimine aberatiile din sistemul de pensii, poate si pe cel din sistemul de retributii. Sunt extrem de nerabdator sa vad daca vor reusi sa ajunga la un compromis sau o vor face din nou de mamaliga.

In sfirsit, un om cu scaun la cap -> multumesc frumos Dr. Peiu.

Covid-ul e doar un antrenament usor pentru pandemiile ce vor urma cu siguranta. In doar 100 de ani, populatia globului a crescut de 7 ori, s-a concentrat in orase si a sarit la globalizare ca ratza la...stiti dumneavoastra ce.

Romania a fost si este capabila dar conditia esentiala e sa reparam cultura care ne tine unde sintem; la piciorul unor borfasi ca Dragnea si GIO-ul lui, la periferia decizionala a UE, la bunul plac al transnationalelor, la coada listei indicatorilor de nivel de trai.

Gata cu abureala, se poate mai mult. Terminati cu atitudinea sudist-manelista. Copiati si promovati disciplina si cinstea vestica. Ca de aia sintem in UE.

 

Propunere

Propun să facem un mic sondaj de opinie. 1) Sunteți de acord cu ADEVĂRUL EXPRIMAT de acest articol după 30 de ani ?
2) Sunteți de acord că ADEVĂRUL articolului trebuie imbunătățit ?
3)Sunteți de acord că Situația post pandemie COVID 19 reprezintă o ocazie unică de revenire a ȚĂRII LA REINTREGIREA DE LA 1 DECEMBRIE 1918 ?
4) Sunteți de acord să vă angajați activ in toate demersurile necesare revenirii la normalitatea democratică a ROMÂNIEI ?

gogosi

Vad ca distinsul profesor vrea sa introduca diversiunea in istoriografia recenta a spatiului est-european si sa inoculeze ca moldovenii sunt prosti si de aceea nu sunt demni de a fi romani. Ei, basarabenii nu sunt prosti sa-si vanda statutul social obtinut in cadrul URSS si mentinut dupa 1991 pentru o idee in care nu se vor putea regasi cu aceeasi putere. Daca se reorganizeaza basarabia administrativ pe judete, orase, sate, eliminand raioanele si teritoriile autonome, politia, armata, jandarmeria, vama, fiscul, justitia, apoi sa mai spuneti ca nu vor fi adusi din romania politruci care sa le ia locul celor de acolo. exact ca in transilvania dupa 1920, abia daca a mai ramas vreun unionist ardelean la carma regiunilor istorice transilvane. nu uitati ca unirea basarabiei s-a rezolvat prin mituirea unor parlamentari neromani pentru a se forma o majoritate romanofila, pentru ca la acea data romanii nu formau majoritatea parlamentului basarabean. un stat care se constituie pe minciuna se teme tot timpul de dezmembrare, de revizionism. acolo scrieti ca romania a semnat o pace la buftea pentru ca a pierdut razboiul, dar mai scrieti ca romania nu a respectat pacea si a reintrat in razboi. pai atunci de ce era nevoie de armistitiu doar de a incalca o conventie. Si sa mai aiba cineva incredere in politicienii, militarii romani? La primul gest de slabiciune a nato sau sua, romania fuge la poalele rusiei cerand iertare pentru greseala de a fi iesit din pactul de la varsovia si ploconind pentru aderarea la comunitatea economica asiatica. Importanta este supravietuirea, nu principiile de conduita morala. Halal de scoala aceasta de politicieni,

 

Ba,

tu visezi urit! Hai, trezeste-te, ca-i tirziu! S-a schimbat ora.

stimabile,tu nici n-ai citit articolul

inventezi aberatii si le comentezi ca si cum ar fi scrise
de autor,iata ce inseamna sa fii un diversionist :)

Permite-mi, te rog sa te contrazic:

A citit textul, insa nu-i da voie "religia"...Ce se intrevede in id-ul lui este plin de sugestii si epitete!

cititi Kilian Graf, dupa care mai vorbim

Cititi, va rog, volumul lui Kilian Graf: Der transnistrien-Konflikt: Produkt spaetsowjetischer Verteilungskaempfe und zerfallskonflikt der implodierten sowjetunion, si acolo veti gasi multe documente care nu se afla pe masa distisnului Petrisor. de exemplu faptul ca parlamentarii nu aveau nicio imputernicire din partea alegatorilor sa hotarasca aderarea conditionata sau neconditionata la romania. acel articol legislativ a fost eliminat pentru a se inocula legalitatea hotararii.

@vakarcs_szilard

Stimabile,
Tu ai auzit de Stefan cel Mare, domnitorul roman-moldovean al tarii din care faceau parte teritoriile respective? Unde erau rusii atunci?
In 1812, i-a intrebat cineva pe "parlamentarii" romani-moldoveni daca vor sa se uneasca cu Rusia?

Este clar, daca romanii-moldoveni nu voiau sa faca, in 1918, unirea cu Romania, n-o faceau. Sar au vrut si au facut-o.

Ce tot o imbirligi pe aici, cind e dreapta ca raza de soare?

Dl. Peiu nu ne-a servit gogosi

in schimb tu ne servesti "langose" sovine.
1. Nu am vazut nicaieri in articol vreun gest de desconsiderare a moldovenilor.
2. Rezultatul votului pentru unirea cu Romania, din Sfatul tarii a fost (citez) "Din cei 135 de deputați prezenți, 86 au votat in favoarea Unirii, 3 au votat impotrivă, iar 36 s-au abținut, in special in randurile deputaților germani, bulgari și ucraineni, 13 deputați fiind absenți." Poate ne spui care au fost cumparati.
Trebuie sa iti intre in cap ca cea spus Maniu "teljes elszaydas" ( rupere totala ) ramane "teljes elszaydas"

Sunt multe minciuni, iata unele dintre ele

graba și procedura convocării Sfatului Țării a revoltat mai mulți deputați, care n-au mai venit la ședință, sau au plecat in timpul acesteia (cazul deputatului N. Alexandri sau a mai multor deputați din Fracțiunea Țărănistă), alții nici nu au putut să ajungă la timp in ședința din 25 noiembrie, fiind prezenți abia in dimineața ședinței din 27 noiembrie, așa cum este cazul deputatului Ion Codreanu. Acesta nu are semnătura in condica de prezență, dar apare in poza membrilor Sfatului Țării, făcută la sfarșitul ședinței de votare a Unirii necondiționate. In listă mai figurează deputați care demult nu mai erau membri ai Sfatului Țării (cazul lui P. Piciormare, cunoscut și Chicerman, arestat incă la 21 mai 1918). In cele din urmă, in listă apar persoane care au obținut mandatul in ajunul ședinței, lucru imposibil, pentru că nu a existat o comisie de examinare a acestor candidaturi, ceea ce inseamnă că aceste persoane, de fapt, nu existau sau nu aveau legitimitate juridică. Este vorba de 10 persoane care nu aveau mandat confirmat de plenul legislativului, fapt recunoscut chiar de Halippa

ca intotdeauna,peiu face o analiza lucida si necrutatoare

ma intreb ce-ar face acest om daca ar fi la putere.
banuiesc ca ar avea un accident "intimplator",
pt ca se gasesc destui cascadori politici capabili
"sa-l ajute".

lumea trebuie condusa de oameni cae cunosc,stiu
si vor sa faca ceva pt ceilalti.
trebuie sa renuntam imediat la vechii politicieni
compromisi de prostie+hotie...

 

"sa renuntam imediat la vechii politicieni" CUM SA O FACEM????

Total de acord cu: "sa renuntam imediat la vechii politicieni" dar cum sa o facem? Ai vazut cum s-a rasucit cu 180* televiziunea "realitatea MINUS"?

Petrisor Peiu,

un om pe care-l apreciez, apare cu articole bine fundamentate, in emisiuni TV, ca o persona instruita, documentata, cu opinii rationale de bun-simt. Bunul-simt este o calitate necesara, normala pentru un om bine structurat. Observ ca ce-i lipseste domnului Peiu pentru a fi un om de prima linie este acea rautate naturala, indiferenta, care te face sa fii temut, daca nu respectat. In participarile la tv, un om cu cunostintele domnului Peiu ar trebui sa-i faca praf pe fel de fel de oficiali invitati sa-si exprime punctul de vedere. N-o face; aproape ca tace milc. De ce oare?

DOMNULE PEIU,

RIDIC palaria!!! Pana-n al 12-lea Cer!!! Continuati, va rog!

 

Trista tara,adevarat comentariu!Slabi conducatori!Blestem pe noi cu

ei!Va avea cineva curaj sa-i traga la raspundere?

 

stiti si aveti dreptate dle. profesor...pacat ca nu aveti si putere.

Domnule profesor, in tara asta domneste argumentul fortei. Au distrus Cantacuzino. Ati demonstrat cum. Au facut ceva asa-zisele insitutii de forta in acest caz, decat sa isi arate neputinta ? De ce mai scrie in Constitutie ca puterile statului sunt separate ? Doar ca sa poata unii sa arate altora ce pot face ei ? Sa arate ca pot fi deasupra legii si nu pot fi trasi la raspundere ? Aici nu mai este vorba de bani murdari, castigati sub prezumtia unor licitatii transparente si corecte pe SEAP, este vorba de distrugerea unui mijloc pentru asigurarea sanatatii populatiei tarii in caz de criza.

 

Din cele expuse nu se intelege ...

... De ce ar mai vrea basarabenii din Republica Moldova sa se uneasca cu Romania?

 

Genial Articol !!!

Bravoo ..felicitari ptr acest articol !!! Adevaruri si iar adevaruri.. poate acest neam va incepe sa nu mai "puna botu" la gastile politice cand o veni vremea votului !!!

 

@vacarks-szilard

Incep prin a-l felicita pe dl Peiu pentru articol!
Dvs.ce cautati pe un site romanesc din moment ce va simtiti mai legat de sovinismul budapestan?
Faceti parte din cei pentru care 1 Decembrie este o zi neagra?
Ati fost contaminat cu microbul mentalitatii medievale care a declansat oribila reactie fata de doi muncitori singalezi de la Ditrau?
Va varsati veninul(atentie,poate fi auto-otravitor!)pe acest site pe care-l manjiti cu minciuni si ura!
Sfatul Tarii din Basarabia sub conducerea unor patrioti romani Inculet,Pan Halipa etc etc a votat unirea cu patria mama fara nici o presiune militara din partea Romaniei!
Actul Marii Uniri de la Alba Iulia(la care a aderat si populatia germana!) ,a fost realizat de mari patrioti romani si votat ,la nivel plebiscitar ,in baza principiilor wilsoniene al autodeterminarii popoarelor!!
Este adevarat ca autoritatile romane,din ultimii ani, au dovedit o atitudine laxa fata de obrazniciile ultra-sovine ale unei parti din minoritatea maghiara si mai ales fata de subversiunile guvernelor budapestane,care saboteaza imaginea si interesele Romaniei peste tot unde are acces(un caz flagrant a fost sabotarea admiterii Romaniei in OSCE)inclusiv folosind falsi "istorici"ca Boia pe care-i citeaza oricand au ocazia sa denigreze natiunea romana!
Guvernele romane ar trebui sa plesneasca dur sovinismul maghiar mai ales cel oficial budapestan oriunde are ocazia ,asa cum acesta saboteaza Romania in orice situatie!
Liderii unionisti,atat basarabeni,cat si transilvaneni au fost promovati la conducerea statului roman,inclusiv ca premieri,ministri etc!
Mai invatati istorie,sau daca o cunosateti incetati s-o falsificati!
Basarabenii au avut dorinta si inteligenta sa se uneasca in momentul ratat si sabotat de licheaua istoriei post comuniste,Iliescu!
Vedeti declaratiile lui Snegur,care dupa ce venise la Bucuresti pentru tratative unioniste cu Iliescu,a declarat cu amaraciune la intoarcerea la Chisinau ca "romanii nu ne vor"!!!!
De fapt nu ii voia agentul KGB,tardatorul de tara si vinovatul de genocid ,Iliescu!
Daca Basarabia se unea cu Romania in momentul "podului de flori "de pe Prut,avea acum un nivel de trai de peste 5-6 ori mai mare!
Evident intre timp masinaria imperialista rusa s-a reorganizat si a inceput sabotarea ideii unioniste!
Faceti afirmatia ca Romania s-a reintoarce sub aripa (subdezvoltarii)ruse!
Ori nu stiti nimic despre anti-rusismul visceral al romanilor(cititi-l pe "romanul absolut"Eminescu de ex)ori bateti campii!
By the way,vorbind de servilismul fata de rusi va amintesc de Bela Kuhn care incepuse o teroare crunta tip sovietic un Ungaria de care a fost salvata prin sacrificiile eroice ale armatei romane si contemporan,de ploconelile actualilor guvernanti maghiari fata de piticul dictator de la Kremlin,care a devenit model pentru Victor Orban!Teo

 

nu stiti multe, doar horthysm si kunism

Bela Kun a domnit 120 de zile si a recucerit o parte din Felvidek de la cehoslovaci, care se afla si in prezent in ungaria, mai statea o luna-doua si recucerea Crisana si Maramures, bre.

Nu v-ati saturat de atata bocet?

Smiorcaiti incontinuu, dupa iesire la mare, dar aveti Balaton, dupa munti dar aveti Kekes, dupa vinurile Moldovei ,insa aveti Tokai. Stati la locul vostru linistiti, si multumiti-va cu ce aveti, numai bagati strambe intre Romania si Basarabia. Noi avem sanse mai mari sa ne reunim, decat aveti voi, nu mai agitati apele, sa nu va innecati!

Apa de ploaie!

Atata timp cat justitia se gudura la picioarele unor analfabeti smecheri, care au luat puterea si impart averea tarii ca niste mici dictatori, vorbim degeaba de raspundere. La fel, ne amintim degeaba de momentele de glorie ale tarii, cand marsaluieste ostasimea tarii in pas de defilare si soboare de preoti fac parastase la eroi, cu conducatorii nostri hoti tinandu-le coliva si colacii.
Au fost trasi la raspundere ministrii vinovati ai sanatatii? Vor fi vreodata trasi? Nu! Daca asta e raspunsul, sa ne traiasca pensiile speciale ale justitiarilor romani!

 

O sansa pierduta .

reenirea in 90 la Monathie (cu bunele si relele ei ) si punearea pe tron a Regelui MIhai 1 unirea sa facea mult mai usor si cu mai putine batai de cap .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor