Raul cel mare de la Chisinau. Firul rosu s-a rupt

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 19:44
11157 citiri
Raul cel mare de la Chisinau. Firul rosu s-a rupt

Spuneam recent ca exista un mare risc ca la Chisinau sa se ajunga la violente. Si iata ca nu m-am inselat. Si inteleg de acolo ca exista riscul ca situatia sa se agraveze in pofida gerului taios. Este traiectoria pe care se inscrisese deja de ceva vreme o Moldova unde intre popor si clasa politica in ansamblu exista o prapastie imensa.

Am vazut tot felul de comentarii, in opinia mea simpliste, privind situatia de la Chisinau, unde protestatarii ar fi pro-rusi nemultumiti de instalarea guvernului pro-european Filip.

Care guvern pro-european? Faptul ca acest guvern este condus formal de Pavel Filip nu de Vlad Plahotniuc este doar un detaliu tehnic. Oligarhul moldovean il controleaza ca si cum ar sta oficial in capul mesei.

Ce poate fi european intr-un cabinet condus de un personaj despre care unii spun ca ar fi un autentic mafiot, ca ar fi cumparat sau capturat prin santaj mai toate institutiile statului si 90% din presa, care este acuzat de implicare directa in devalizarea sistemului bancar?

Politologul Octavian Milewski il definea pe Plahotniuc, intr-un recent interviu acordat Ziare.com, drept "un parvenit prin metode criminale". Cum sa fie acesta reprezentantul valorilor europene? Cum sa fie teroarea pe care isi bazeaza dominatia un instrument european?

Nu cred ca e nimic pro-european in actuala politica reprezentata parlamentar din Republica Moldova. Este doar mafie, coruptie si mizerie. Partidele care au castigat alegerile sub aceasta generoasa eticheta nu au nimic de-a face cu ea. Absolut nimic. Nu sunt cu nimic mai bune decat pro-rusii, nu e nimic de ales intre ele, voluntar sau nu nu, sunt convinsa ca ele fac jocul Rusiei mai bine decat omuletii verzi din Ucraina.

Pentru ca esuarea lor lamentabila in hotie si clientelism, care a provocat radicalizarea populatiei impotriva lor, nu a facut decat sa compromita ideea pro-europeana. Daca asta inseamana Europa, mai bine lipsa, vor fi spus cei mai multi dintre moldoveni.

Dar exista si autentici proeuropeni, iar ei sunt in strada. Pe de-o parte, Partidul Demnitate si Adevar (PAD), nascut din Platforma civica cu acelasi nume, organizatoarea protesului maraton de anul trecut, condusa de avocatul Andrei Nastase. Am vorbit cu acest om, am realizat un interviu cu el, si l-am perceput ca pe un autentic democrat, un autentic european, un om cu principii si vigoare intelectuala.

In al doilea rand, mai nou aparut, Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu, fostul ministru al Educatiei care a declansat o reforma profunda si apoi, ca premier desemnat, a refuzat compromisurile mizerabile ale gastii lui Plahotniuc in schimbul investirii.

Aceste formatiuni reprezinta segmentul de populatie ramas pro-european, dar care considera pe buna dreptate ca gasca lui Plahotniuc nu are nimic de-a face cu acest obiectiv esential.

Si cred ca singura sansa a R.Moldova se leaga de aceste forte noi, de sansa lor de a capta cat mai mult din populatia nu doar dezamagita, ci de-a dreptul disperata. O misiune grea avand in vedere barajul si masinaria de linsaj mediatice ale lui Plahotniuc, care controleaza cam tot ce inseamna presa in R.Moldova.

Protestul lor fata de Guvernul Filip este pe deplin justificat, pentru ca democratia nu cred ca este nici in Parlamentul mafiotizat, nici la prorusi, ci in acest semgment nou, inca magmatic, dar viabil al societatii moldovenesti.

Iar ceea ce nu s-a vazut la televiziunile controlate de Plahotniuc, ceea ce au ratat multi analisti de la Bucuresti, mai mult sau mai putin legati de acelasi Plahotniuc (caci banii, proprii sau ai apropiatilor, nu au miros), este ca protestatarii cu adevarat pro-europeni au ramas pasnici in strada, dar nefilmati, si nu au participat la divesiunea violenta a celor care au intrat cu forta in Parlament avand ca scop tocmai compromiterea protestului.

Ca PDA si PAS au ajuns, intr-adevar, sa protesteze concomitent, aparent in rand cu prorusii este marele paradox al politicii moldovenesti si pana la urma simptomul falimentului absolut al actualei clase politice.

Plahotniuc a reusit sa-i uneasca pe romani, ucraineni, rusi, gagauzi intr-un amplu protest la adresa coruptiei, saraciei, a statului mafiot, pentru prima data in ultimii 24 de ani.

Despre asta e vorba in Republica Moldova cu mult mai mult decat despre geopolitica. Pentru Moldova nu cred ca e cu nimic mai bine sa fie pe mana mafiei lui Plahotniuc decat pe mana prorusilor lui Dodon si Usatai. Este acelasi mare rau, sub alt nume. Pentru prima data dihotomia pro-rus vs pro-european nu mai functioneaza, dupa ce un sfert de veac a fost firul rosu al vietii politice din Moldova.

Eu cred ca cei care vad la Chisinau conspiratii complexe ale Moscovei exagereaza. Cea care a cancencerizat scena politica de la Chisinau, cea care a aruncat Moldova de pe drumul pro-european, nu a fost in primul rand Moscova, ci mafia, lumea criminala care acum a ajuns oficial la putere.

Ca Moscova profita de aceasta situatie, ca ii convine de minune, este evident.

Dar in acest moment vad ca Rusia are probleme cu mult mai mari, de supravietuire economica de-a dreptul, pentru a consuma cine stie ce energii cu R.Moldova. Nici de Ucraina nu se mai ocupa cu aceeasi tenacitate. Mafia autohotna a fost insa pe deplin eficienta.

"Daca renunti la democratie pentru stabilitate, in cele din urma vei pierde si democratia, si stabilitatea", spune Maia Sandu. Si cred ca are perfecta dreptate.

De aceea eu, una, nu cred ca anticipatele pot fi un rau mai mare decat Guvernul Filip-Plahotniuc. Singura sansa europeana a R.Moldova sta in fortele noi. Si cu un mare efort ele pot capta pro-europenii dezamagiti, energiile unei societati ajunse la limita rabdarii si a disperarii. Protestul maraton de anul trecut arata ca potential exista.

Si forta lui nu poate fi dovedita decat daca e pusa la incercare. Altfel, nu vad de ce cu Plahotniuc e mai bine decat cu socialistul Dodon.

Dar pentru asta e nevoie de o Romanie activa, de o Romanie implicata de partea europenismului autentic din R.Moldova. Pasivitatea superioara a Romaniei face jocul anti-europenilor, indiferent cum se numesc ei, implicit al Rusiei, deci face mult, mult rau.

Ca noi ratam pentru a nu stiu cata oara sansa de a juca un rol regional major e deja o poveste veche, o traditie, dar fara implicarea reala a Romaniei, criza R.Moldova poate avea un final tragic, ceea ce ar fi de neiertat. Si nu cumva sa ne credem la adapost de acest final, pentru ca nu suntem. Crivatul ne-a lovit mereu dinspre Est.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Moldova guvern Filip proteste , #Moldova