In Gagauzia are loc, duminica, un referendum declarat ilegal de autoritatile din R. Moldova si considerat provocator de catre presedintele roman, Traian Basescu.
Locuitorii regiunii autonome trebuie sa raspunda daca pledeaza pentru integrarea europeana sau aderarea la uniunea vamala formata din Rusia, Belarus si Kazahstan. Gagauzii isi revendica si dreptul la autodeterminare in cazul in care nu vor fi de acord cu politica externa adoptata de autoritatile centrale, scrie Jurnal de Chisinau.
In acest scop au fost deschise 62 de sectii de votare, iar procesul de votare se va incheia duminica la ora 21:00. Sunt asteptati la urne 90.924 de cetateni cu drept de vot.
La ora 09:00, rata de participare era de 3,%, potrivit datelor Comisiei electorale centrale din Gagauzia.
Decizia de a-i chema pe gagauzi la referendum a fost adoptata la sfarsitul lunii noiembrie 2013, de legislativul local, Adunarea Populara.
Referendumul a starnit un val de reactii, atat in R. Moldova cat si in Romania. Unii analistii politici moldoveni sustin ca referendumul risca sa relanseze proiectul de federalizare a Republicii Moldova.
Procuratura Generala a Republicii Moldova a deschis, la 9 ianuarie, un dosar penal vizand reprezentantii locali care continua sa faca pregatiri pentru consultarea populara din Gagauzia.
Bascanul Gagauziei: Traian Basescu pledeaza pentru "lichidarea" Republicii Moldova
Presedintele roman, Traian Basescu, a declarat, dupa o intalnire cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca a atentionat, in discutia cu acesta, "asupra riscurilor Gagauzia si Transnistria".
Basescu a acuzat lipsa de reactie la nivel european fata de riscurile in privinta independentei si suveranitatii R. Moldova, precizand ca Romania nu va ramane impasibila politic daca din Transnistria sau din zona gagauza vor porni provocari care sa intoarca R. Moldova din drumul spre UE.
Bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, a aparat insa dreptul unitatii autonome la referendum, aratand ca sustine statalitatea R. Moldova, spre deosebire de presedintele roman care, in opinia sa, merita se fie declarat persona non grata.
"Actionam intr-un cadru constitutional, nu incalcam nimic. Avem dreptul sa organizam un referendum consultativ pe teritoriul Gagauziei", a afirmat Formuzal.
"Pledam pentru pastrarea statalitatii R. Moldova", a subliniat Formuzal.
Gagauzia are o populatie de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt gagauzi (populatie ortodoxa, de origine turca).
A.I.