Ziare.com

Rep. Moldova se pregateste de alegeri. Trei noi sectii in Romania pentru diaspora sa

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 23:36

   

Rep. Moldova se pregateste de alegeri. Trei noi sectii in Romania pentru diaspora sa
In Romania vor fi infiintate trei noi sectii de votare la Iasi, Suceava si Bacau, pentru cetatenii Rep. Moldova din diaspora, cu ocazia alegerilor parlamentare ce vor avea loc in 30 noiembrie, au anuntat autoritatile din Republica Moldova.

Pentru aceste alegeri parlamentare au fost constituite 2.066 sectii de votare, dintre care 95 peste hotare. Cele mai multe dintre acestea, 25, vor functiona in Italia, 11 in Romania, 6 in Statele Unite, 5 in Federatia Rusa si Portugalia si alte 4 in Franta si Spania, potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, scrie Mediafax.

De asemenea, Comisia Electorala Centrala a anuntat si adoptarea unei proceduri simplificate pentru cetatenii moldoveni din diaspora, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie ei putand semna pentru abtinerea de la vot multiplu direct in listele electorale.

Rusia trimite observatori la alegerile din Republica Moldova

Astfel, listele electorale de baza si cele suplimentare pentru sectiile de votare din afara tarii vor fi completate cu o rubrica noua care va avea urmatorul continut "Semnez, conform art.53 alin (31) din Codul electoral si declar pe propria raspundere ca ma voi abtine de la votarea multipla".

Cetatenii Republicii Moldova cu drept de vot aflati in diaspora vor semna in lista electorala in dreptul numelui lor de doua ori: o data pentru declaratia prin care se abtin de la votare multipla si inca o data pentru ca buletinul de vot i-a fost inmanat de un membru al biroului electoral.

Daca la alegerile parlamentare din 29 noiembrie 2010 au functionat sectii la sediul Ambasadei din Bucuresti, la misiunea consulara din Bucuresti, la Consulatul din Iasi, la Constanta, Brasov, Timisoara, Galati si Cluj Napoca, anul acesta vor mai fi introduse trei noi sectii de votare la Suceava, Bacau si Iasi.

Potrivit prefectului de Suceva, Florin Sinescu, solicitarea pentru infiintarea acestei sectii a venit din partea guvernului Republicii Moldova, iar autoritatile sucevene vor asigura logistica pentru infiintarea sectiei, dar si pentru paza si ordinea in zona prin intermediul structurilor MAI.

Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a luat aceasta decizia in urma alegerilor prezidentiale din Romania cand alegatorii din diaspora au stat la cozi ore in sire, unii dintre ei neapucand sa voteze.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1359 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

moldovenii nostri au rezolvat elegant problema declaratiei

pe propria raspundere.
daca ponta proceda la fel,cistiga alegerile :)
bine ca nu l-a dus mintea :)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor