Republica Moldova, 2019: Cea mai mare catastrofa diplomatica a statului roman de la 1940 incoace

de Petrisor Peiu , analist
Sambata, 15 Iunie 2019, ora 15:07

   

Republica Moldova, 2019: Cea mai mare catastrofa diplomatica a statului roman de la 1940 incoace
Petrisor Peiu
Istoria se repeta - prea simplu sa fie si adevarat?

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Ce se intampla la Chisinau incepand cu 3 iunie 2019 este dovada suprema a izolarii in care se gaseste Romania si reprezinta culmea unei degradari progresive a pozitiei internationale a tarii.

Dupa anul 2007, data aderarii la Uniunea Europeana, politicienii nostri au avut insolenta sa considere definitiva castigarea unui loc la masa Europei si sa creada ca aveau sa urmeze ani de succese liniare. Aceasta iluzie periculoasa si-a atins apogeul exact acum doi ani, pe 9 iunie 2017, odata cu primirea pe peluza Rose Garden de la Casa Alba a presedintelui Iohannis de catre proaspatul presedinte Donald Trump.

Iata, au trecut doar doi ani de la 9 iunie 2017 si pe 3 iunie 2019, la Chisinau, diplomatii Uniunii Europene si ai Statelor Unite incheie o intelegere cu Rusia lui Putin, fara ca macar sa se consulte cu Bucurestiul. Intelegerea respectiva este realizata pentru un teritoriu locuit de 3 milioane de vorbitori de limba romana (o majoritate de peste 80% a populatiei), dintre care 1 milion sunt cetateni romani; intelegerea respectiva are ca obiect un stat care depinde excesiv si exclusiv de asistenta financiara si politica de la Bucuresti; intelegerea respectiva are ca obiect un stat care depinde comercial de Romania in cea mai mare masura (suntem, cu 28%, principalul partener comercial al republicii dintre Prut si Nistru) . Intelegerea respectiva incheie un ciclu periculos de esecuri internationale ale tarii noastre, incluzand ratarea aderarii la OECD si ridicola infrangere in fata Estoniei in cursa pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU.

La 26 iunie 1940, simultan cu prabusirea definitiva a Frantei in fata trupelor germane, Uniunea Sovietica a trimis un ultimatum Romaniei, prin care ni se cereau urmatoarele doua puncte:"1. Sa inapoieze cu orice pret Uniunii sovietice Basarabia;
2. Sa transmita Uniunii sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele potrivit cu harta alaturata.
Guvernul sovietic asteapta raspunsul Guvernului Regal al Romaniei in decursul zilei de 27 iunie curent."


Coincidenta sau nu, chiar in dimineata zilei de 27 iunie 1940, in conditiile in care Bucurestiul reusise numai la ora 7 sa cunoasca termenii exacti ai ultimatumului, la ora 10.30 deja ministrul Ungariei la Berlin, Dome Sztojay, se prezenta la Auswartiges Amt, la directorul Departamentului Politic, Ernst Woermann, iar o ora mai tarziu ministrul bulgar la Berlin, Dragan Parvanov, s-a prezentat si el la Auswartiges Amt, la acelasi Ernst Woermann. Ambii diplomati, si cel maghiar si cel bulgar, exprimau, in numele propriilor guverne, dorinta de dezmembrare a Romaniei Mari, sub arbitrajul Germaniei. Si astfel, in numai 71 de zile, intre 27 iunie si 7 septembrie, Romania pierdea teritorii imense (Cadrilaterul, Basarabia, Bucovina de Nord si Transilvania de Nord) . Tara noastra traia atunci cea mai mare catastrofa din istoria de numai 81 de ani a statului roman modern si se afunda cu totul intr-o izolare diplomatica deplina fata de lumea occidentala, pe a carei suprematie se bazase pana atunci paradigma politica romaneasca. Ei bine, Romania ramasese izolata intre neprieteni, doi ani mai devreme, inca din 30 septembrie 1938, odata cu semnarea acordului de la Munchen, intre Germania, Franta, Marea Britanie si Italia, atunci cand devenise clar ca democratiile vestice cautau o cale de a se feri de razboi, cedand teritorii ale statelor din Est.

Ei bine, in 1938 se implineau 79 de ani de cand Romania isi capatase si dezvoltase locul pe harta natiunilor Europei, datorita aliantei cu marile puteri occidentale. Astazi, dupa inca 79 de ani de la nenoricirea din 1940, Romania se afla din nou izolata de catre principalii sai parteneri, fiind ocolita de intelegerile pe care acestia le fac cu Federatia Rusa, tara pe care Bucurestiul o defineste drept principala amenintare a stabilitatii din regiune.

Dar, daca in perioada interbelica, politica noastra externa a fost doar inadecvata si posibilitatile diplomatice de a lupta cu state puternic militarizate si brutale, precum Uniunea Sovietica, erau reduse, de data aceasta politicienii, diplomatii si generalii de la Bucuresti poarta pe umerii lor principala responsabilitate pentru situatia de acum.

2009-2019, Un deceniu de erori si complicitati vinovateIn 2005, proaspat alesul presedinte al Romaniei, Traian Basescu-Petrov, personaj voluntar si cam "urechist", decide sa implice Romania in re-alegerea presedintelui Vladimir Voronin; atat Iurie Rosca, unionist, cat si Oleg Serebrian, pro-european, sustin ca i-au asigurat majoritatea in parlament lui Voronin ca urmare a presiunilor venite din partea Bucurestiului (11 deputati au venit de la Partidul Popular Crestin Democrat, PPCD, al lui Rosca si 3 de la PSL-ul lui Serebrian) . Cumetria cu comunistii lui "Papasa" a condus la disparitia din politica a celei mai vechi grupari pro-romanesti de la Chisinau, PPCD, urmasul legendarului Front Popular, compromiterea lui Rosca nefiind compensata nici macar de excesele comice ale cuplului Basescu- Voronin din jurul butoaielor de vin moldovenesc.

Vine 7 aprilie 2009 si, dupa o scurta zbatere, un val nou de politicieni preia fraiele la Chisinau: Vladimir Filat (liderul principalului partid, PLDM), Marian Lupu (liderul innoitului PDM) si vechiul militant unionist Mihai Ghimpu (liderul Partidului Liberal) . Secretul lui Polichinelle din spatele inlocuirii regimului Voronin de catre pompos-intitulata "Alianta pentru Integrare Europeana" era faptul ca o punguta cu galbeni oportun picata din buzunarele unui periferic pe atunci Vladimir Plahotniuc drept in calea omului de incredere al lui "Papasa", Marian Lupu, a permis schimbarea comunistilor de la carma republicii cu "pro-europenii".

Relatia lui Basescu cu Filat a inceput in zodia misto-ului gros, marinaresc, cu un neuitat "Welcome to Romania, Mr. Prime Minister", dar s-a infiripat rapid intre ei o inexplicabila solidaritate. Paradigma anilor 2009-2014 este simpla: regimul Basescu-Petrov decide sustinerea neconditionata a regimului corupt personificat de venalul Filat in paralel cu distrugerea programata a singurului partid onest si deplin unionist, Partidul Liberal. Alegerile din 2010, care au netezit calea regimului oligarhic Filat, se bazeaza pe o sceneta pusa la cale chiar la Bucuresti: in plina campanie, premierul Filat semneaza cu ministrul Baconschi mizerabilul "tratat de frontiera romano-moldovenesc", neratificat niciodata in Parlamentul nostru, din fericire. Acest gest incalificabil a dus PLDM-ul lui Filat in fruntea preferintelor alegatorilor imbatati de aerul tare al asocierii cu Europa si, in acelasi timp, a prabusit cota PL-ului lui Ghimpu, un fel de Ion Diaconescu de la Chisinau, cinstit dar cam bolovanos.

Cu doar cateva luni inainte de semnare, Basescu clama la o intalnire cu alesii locali ca niciodata, dar niciodata, nu va admite semnarea unui asemenea tratat, pentru ca el nu este Ribbentrop-Molotov. A facut-o pentru Filat, sa-l ajute sa seduca electoratul moldovenist-statalist. Pe de alta parte, Filat se plansese la Berlin ca romanii nu vor sa semneze tratatul respectiv, fapt care ar fi fost folosit de comunisti pentru a denunta in campania electorala presupusul sau "unionism". Evident distantat de curajosul Ghimpu, ba chiar dusmanos, Basescu a sprijinit inclusiv scindarea partidului unionist de catre manevrele omnipotentului Filat. Cam atat despre unionismul de data recenta al fostului presedinte, care a preferat sa saboteze singurul partid pro-romanesc, in favoarea constructiei unui curent nou, "pro-european", care punea Portugalia sau Ungaria la egalitate cu Romania....

Atata doar ca favoritul lui Basescu s-a dovedit un arghirofil de zile mari, autor moral al furtului unui miliard de dolari, a saptea parte din PIB-ul moldovenesc, iar Romania incepuse sa fie guvernata de catre PSD-ul lui Victor Ponta. Acesta era prins intre o pasiune bolnavicioasa pentru Iurie Leanca (fost diplomat sovietic acreditat la Bucuresti in 1989, specializat in limba maghiara!!!) si prietenia pentru propriul ministru de externe, devotatul amic al noului star, Vladimir Plahotniuc. Si astfel, la adapostul privirii alunecoase a lui Victor Ponta, Filat este arestat, condamnat, partidul ii este confiscat de Plahotniuc, deputat cu deputat, iar Iurie Leanca devine o marioneta a aceluiasi oligarh.

Intre timp, acelasi Plahotniuc asigurase continuarea "parcursului european" al republicii, prin alegerea presedintelui propus de Filat, dupa ce fostul lider comunist Igor Dodon isi descoperise brusc aversiunea fata de Voronin si formase monstrul care va deveni PSRM (Partidul Socialistilor din Republica Moldova) . Curioasa metamorfoza a lui Dodon este pusa de catre ideologul lui Voronin, Mark Tkaciuc, pe seama faptului ca in curtea acestuia au crescut brusc vreo trei milioane de dolari pierduti, dintr-o eroare, de contabila lui Plahotniuc.

Ei bine, in sfarsit, dupa ce timp de 6 ani a fost pusculita de bani murdari care a alimentat majoritatea "pro-europeana" cu dezertori de la Voronin, ocultul si temutul Vladimir Plahotniuc preia intreaga putere la Chisinau, preluand republica pe "persoana fizica", aplaudat si sustinut frenetic de toti politicienii si generalii de la Bucuresti. Prima sa grija: demolarea definitiva a partidului unionist si chiar arestarea lui Dorin Chirtoaca, piatra tare a partidului, in calitate de primar reales al Chisinaului.

Ce facea Romania in acest timp? Simplu, intre doua reprize de urale cvasi-generale pentru executia politica a unionistilor Ghimpu si Chirtoaca si pentru scoaterea PL in afara parlamentului, guvernul Romaniei a preluat total tutela regimului Plahotniuc. Atunci cand Uniunea Europeana a blocat ajutorul macro-financiar de 100 de milioane de euro catre Chisinau, Bucurestiul a dat Republicii Moldova, desi nefinantabila, un credit de 150 de milioane de euro, in conditii exceptionale (rusinea pentru faptele guvernului meu ma impiedica sa scriu dobanda ceruta), ceea ce a permis supravietuirea regimului controlat de oligarhul Plahotniuc.

Pactul de la Chisinau - realpolitik lipsita de realism

Primul semestru al anului 2019 a adus cu sine presedintia romana a Consiliului UE, intr-o perioada marcata de dorinta multor europeni de readucere a Rusiei la masa celor mari. Ca de obicei, politicienii de la Bucuresti nu au pierdut niciun prilej de a fi inadecvati.

In loc sa isi urmareasca prioritatea strategica de aderare la OECD, Romania a declansat o ofensiva diplomatica de ingreunare/blocare a giganticului gazoduct ruso-german Nord Stream II; bineinteles ca germanii au reusit sa ne izoleze printr-o intelegere cu Franta lui Macron, dar cred ca undeva in memoria institutionala de la Berlin ne-am ales cu un punct negru.

Mai apoi, ne-am ambitionat sa candidam pentru un loc de membru nepermanent la Consiliul de Securitate, desi din zona noastra aveam un contra-candidat evident sustinut de "partenerii" nostri europeni. Dar nu-i nimic, cand esti inadecvat esti pana la capat, motiv pentru care ne-am facut de ras reusind sa avem mai putin de jumatate din voturile Estoniei.

Intre timp, dupa ce si-au legitimat european conducta Nord Stream II, rusii si germanii si-au vazut de treaba: pe 3 aprilie, ministrul german al afacerilor economice si enrgiei, Peter Altmaier, iaugureaza, in prezenta a insusi tarului Putin o fabrica Mecedes-Benz la Esipovo (24 km de Moscova):


Foto: kremlin.ru

Iar, in timp ce la Chisinau, austriacul Johannes Hahn venea sa binecuvanteze planul Kozak II, la Sankt Petersburg, sub pretextul forumului economic international (SPEIF 2019), acelasi ministru Peter Altmaier semneaza impreuna cu Maksim Oreshkin, ministrul rus pentru dezvoltare economica, un "parteneriat pentru eficienta", in vederea cresterii productivitatii muncii in Rusia, adica, pe romaneste, pentru transferul de tehnologii cu valoare adaugata mare din Germania spre tara lui Putin!! Asta in vreme ce, sub umbrela sus-amintitului forum, Siemens mai vinde 11 trenuri catre rusi, un mizilic de peste 1 miliard de euro. Pentru a nu ramane cu jumatati de adevar, sa intregim putin tabloul cooperarii ruso-germane: in 2018, rusii au exportat catre nemti in valoare de 34 miliarde euro (o crestere de doar 32%! fata de 2017) si au importat de acolo de 25,5 miliarde de euro (+6% fata de 2017), (sursa:
AICI
).

Inadecvarea noastra continua si Romania a ramas sa declame patetic "pericolul rusesc" pe la diferite conferinte si seminare despre "securitate si rezilienta", in vreme ce "partenerii europeni" germani, italieni si francezi isi cresc afacerile cu rusii si isi umplu conturile din asta. Noi am ramas pe logica din 2014.

Ei bine, daca cu rusii nu vorbim noi, decat la nivel de loctiitor de portar de la MAE, cu nemtii lucrurile stau altfel, nu prea vorbesc ei cu noi. Si astfel, austriacul Johannes Hahn s-a bucurat sa "cada la pace" cu vice-premierul rus Kozak, pe un plan privind Republica Moldova, plan care ignora si umileste total Bucurestiul.

Si totusi, anul trecut, 30% din exportul republicii se face catre Romania (792 milioane USD din totalul de 2,706 miliarde USD) (sursa: AICI), iar 15% din import provine tot din Romania (838 milioane USD din 5,76 miliarde USD) (sursa:AICI) . In plus, Romania este azi cel mai mare finantator al Republicii Moldova, asigura anual peste 5.000 de burse pentru elevi si studenti de acolo (restul lumii ofera sub 200 de burse anual), are o treime din cetatenii republicii cu cetatenie romaneasca.
Si mai sunt multe: singura banca occidentala de la Chisinau este Banca Transilvania, singurul proiect de a oferi alternativa la gazul rusesc este conducta de 2 miliarde de mc pe care o construieste Transgaz de la Ungheni la Chisinau.

Colac peste pupaza, Romania asigura si presedintia consiliului UE, iar ministrul nostru de externe este presedintele Consiliului ministrilor de externe.

Sa fie Berlinul si Bruxelles-ul atat de naive incat sa creada ca un stat ca Republica Moldova, dependent de finantari si alte tipuri de asistente externe, poate avea un viitor fara implicarea Bucurestiului? Sau prefera sa creada varianta in limba rusa a povestii de mai sus?

Maia si rusul. Ма́я и русскийUn desen animat rusesc face senzatie printre copiii zilelor noastre: "Masa si ursul", Ма́ша и Медве́дь (Masha i Medved) . Acesta are o poveste simpla, dar induiosatoare: fetita hiper-activa Masa, insotita de un porc, o capra si un caine, este aparata de un urs protector, in fata neprevazutului din padure.

Ei bine, la Chisinau, regizorii de la Kremlin au lansat cu succes varianta autohtonizata: "Maia si rusul", Ма́йя и русский, in care hiper-activa Maia Sandu, liderul opozitiei democratice anti-Plahotniuc, este indrumata prin padurea plina de primejdii a politicii de catre rusul Dmitri Kozak, vice-premierul ursului (Medved in rusa) . Urmarind, precum in desene animate, un fluture (iluzia puterii), fragila Maia Sandu a nimerit in pestera rusului Kozak.

Ignorand total prietenii si sustinatorii pe care ii are la Bucuresti, Maia Sandu a cedat farmecului protector al ursului si a preferat sa riste soarta lui Iurie Rosca, decat sa isi conserve capitalul de incredere. Lui Hahn nu i-a pasat, dar Sandu ar fi trebuit sa intuiasca cine este autorul planului de "dezoligarhizare" de la Chisinau si cine este cel care a acceptat. Si adevarul este trist: nu comisarul Hahn a initiat acest plan. Cum ne dam seama? Simplu, urmarind firul logic. Sa presupunem ca maine oligarhul Plahotniuc se suie intr-un avion si pleaca undeva departe, lasand republica libera de un regim opresiv, brutal si uni-personal. Vor ramane in urma sa 30 de deputati ai PDM, 7 deputati ai lui Sor (acesta ori va fugi si el, ori fi inchis de noul regim daca acesta va aplica legea) plus inca 3 deputati "independenti" din buzunarul lui Plahotniuc. Adica 40 de deputati din totalul de 101, toti dependenti de modul de a controla afacerile ale fostului oligarh. Ce vor face acesti 40 de alesi ai neamului? Se va duce vreunul catre Maia Sandu sau Andrei Nastase? Hai, sa fim seriosi, aproape toti se vor regasi sub aripa lui Dodon, la PSRM. Si atunci Maia Sandu si "pro-europenii" se vor trezi cu o majoritate de peste 70% a socialistilor in Parlament. Vor face reforme? Vor merge pe calea europeana? Ce se va mai tavali Kozak pe jos de ras ....

E drept, regimul lui Plahotniuc devenise irespirabil. Dar Igor Dodon este la fel de nefrecventabil ca si Plahotniuc. Mai mult, el este de neacceptat la Bucuresti. Daca Republica Moldova a trecut prin fazele de stat capturat si de stat esuat, astazi ea a devenit un stat nefunctional, in care Parlamentul este intr-un conflict constitutional cu Curtea Constitutionala. Acesta este aspectul formal. Aspectul concret indica imposibilitatea de a constitui o majoritate din trei forte aproximativ egale si antagonice. Iesirea din acest ghem de imposibilitati s-a facut prin excluderea Romaniei, prin onorabilizarea lui Dodon si prin sacrificarea, pe termen mediu, a aliantei democratice de la Chisinau. Acum poate inteleg si politicienii de la Bucuresti cat rau au facut, ucigand alernativa unionista, pentru un pumn de arginti, culesi in urma lui Filat sau a lui Plahotniuc....

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 40264 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Ariana din Carpati
rank 5
Gând la gând...
Cu mare tristețe!

S-auzim de bine,
Ariana din Carpați
valll
rank 5
E greu...
E greu la noi, dar la ei! Sunt intesati de spioni si raspandaci rusi, oficiali si neoficiali, mai mult decat noi. Exista caractere deformate dupa ani de dictatura sovietica mai grea si mai lunga decat am avut noi, in proportie aproape la fel de mare ca la noi. Au fost mereu sub amenintarea cismei rusesti, care si-a dat aere de stapan. Sunt mai mici, mai saraci, de la noi nu pot avea un exemplu bun. Am fost ca niste parinti viciosi care gestioneaza prost soarta copilui lor.
Nu stiu ce va face Maia Sandu, daca va reusi sau va ceda. Oferta pe care i-o face Codrutei Kovesi arata ca e hotarata sa puna ordine in Moldova. Nu m-as mira daca la ei anticoruptia chiar s-ar realiza si ei ne-ar oferi o lectie. Pe la inceputul anilor '90 erau mai hotarati si mai capabili decat noi sa lupte.
Sa speram ca Maia Sandu va reusi si sa-i uram succes!
n.italy
rank 5
Un articol pesimist,acru ..
Interpretari ciudate ale unor fapte luate disparat .Din aceleasi piese de lego ale unui palat poti construi un grup de wc-uri publice sau mai multe grajduri.Cu acreala si rea interpretare ..Toti conducatorii tarii care au avut mult mai multe date,informatii despre evolutia RM majoritatea secrete au fost prosti si rau intentionati ,numai d-nul Peiu a stiut si stie care e treaba.De asta l-a adus Gusa pe la Realitatea..Cand acolo erau invitati oameni de exceptie ca fostii consilieri ai lui Basescu cum au fost si sunt D-nii Diaconescu,Fota ,Chifu,Lazaroiu,Turcan etc de d-nul Peiu nu s-a prea auzit ca era Rares Bogdan.Acum e Gusa,Hoandra si restul...Prefer analizele d-lui Gosu de o mie de ori,luate in ansamblu,bineinteles.
Sigur ca n-o sa apara comentariul decat printr-o o minune de 1%
Traiannn
rank 5
Ai dreptate ! Care era alternativa d-le Peiu ???
Daca d-na Maia este inteligent si corect consiliata de

catre Bucuresti mai exista o sansa pentru Basarabia.

Daca loc de aceasta vom analiza la nesfarsit gogomaniile

(majoritatea facute cu rea-intentie si nu putine din pro-

stie) fara a trage concluzii, ne vom "da cu stangu'n

dreptu" si vom ajunge cu totii din rau in mai rau.
DUTTY
rank 5
Vise taica!!! R.S.S.Maldaveneasca a renascut!!!!
!!!
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5
Prima percepţie a fost că Meleşcanu e cu Plahotniuc...
Istoria nu iartă. Prima perceptie a fost că Melescanu e cu Plahotniuc... RO a avut o abordare neprofesionistă a crizei, incat a trebuit Nicu Popescu, Maia Sandu si, azi, Andrei Năstase să-i salveze imaginea prin declaratii mestesugite.
eei13
rank 5
Un comentariu competent, ca de obicei
Este batator la ochi cu cit amatorism si cu cita ignoranta sa face politica externa de catre Romania. De treizeci de ani. Se pare ca Romania nu poate face üolitica externa rezonabila, pentru ca politicienilor din Romania le lipseste privirea de ansamblu. Avem politicieni habarnamisti, inculti, ignoranti, saraci cu duhul, nici nu ne putem astepta ca asa specimene sa dezvolte o strategie geopolitica romaneasca.
Si, din pacate, motivul principal al acestei situatii catastrofale este lipsa culturii politice in Romania. Indiferent de tabara politica, majoritatea politicienilor din Romania nu stapinesc discursul politic si nu au notiune despre comportament politic (intern sau extern).
Acest fapt este dovada cea mai clara ca Romania este o tara cu o cultura politica atrofiata de coruptie si interese personale si de grupa meschine.
In acest fel Romania se incadreaza in categoria tarilor care nici in Europa si nici in afara ei nu sunt luate in consideratie. Suntem la fel de nefrecventabili si neimplicati in deciziile politice Europene ca si Ucraina, anumite tari din fosta Yugoslavia, Albania. Diferenta este ca noi suntem membri UE, asta face tratamentul de desconsideratie si dispret din partea partenerilor externi sa fie si mai rusinos si dureros.
Din pacate nu se va schimba nimic in curind. Nu avem decit sa ne obisnuim cu ideea ca strategiile geopolitice din Europa in general sidin Europa de Est si Balcanica se vor elabora si realiza fara contributie romaneasca.
partidultevreatunsroacare
rank 5
corecte observatiile dar,
sa nu uitam ca avem la MAE pe matusalemicul Melescanu, personaj depasit de timp, un presedinte de tara care reactioneaza cu intarziere si doar atunci cand se intampla ceva de la Bruxelles iar de premierul Viorica , ce sa comentam.... de la ea personal nu am pretentii, tot ma surprinde faptul ca reuseste sa faca echilibristica si sa-si mentina functia.
apollo11
rank 1
Nu de melescanu tine ....
...tine de plavanul de la Cotroceni care doarme in cizme!
aneta
rank 2
Pana la capat
Un articol suparator de adevarat.
Sa ducem rationamentele pana la capat , urmeaza
diktatul de la viena , editia Euro.
Terente
rank 4
Cea mai mare catastrofa diplomatica
a Romaniei, a fost recunoasterea de catre Ion Iliescu a statalitatii R. Moldova .Restul sunt doar consecinte...
De data asta, d-le Peiu, te cam grabesti sa arati cu degetul pe cine nu trebuie!
DemonBanal
rank 5
romania nu conteaza pt nimeni
o tara in care cetatenii,de buna voie si nesiliti
de nimeni,voteaza in 2016 psd cu scorul de 45%,
este o entitate grav bolnava,care trebuie izolata
si tinuta in carantina.

cum sa ia cineva in serios un stat in care un demnitar
indrazneste sa fure din propriul teritoriu prin acte
legislative banditesti ?

daca vom continua in acest mod,vom disparea ca stat.
Mircius
rank 5
In general, dl Peiu scrie bine...
..de asta dată a ejectat (forma vangheliană) un articol dictat parcă de Hoandră in sandale. Adică hai sa dăm aiurea-n Basescu, adica in cel care s-a străduit cel mai mult in relatia cu R. Moldova.

Asta in timp ce dl Iohannis este presedinte de 5 ani, in timpul domniei lui Plahotniuc a devenit stăpanul de peste Prut. Practic regimul Iohannis (ca sub el a fost Ponta, Dragnea, nu importa) a gestionat si garantat pe undeva pe Plahotniuc.
Iar reactia adiministratiei Iohannis la criza moldava din aceste zile - reactie autisto- amatoriceasca- confirma esecul politicii iohanniste in relatia cu R. Moldova.

Despre asta trebuia sa vb dl Peiu, nu s-o ia cu Ilf și Petroff.
valll
rank 5
Relatia cu Moldova nu e un exercitiu de diplomatie
Adevarul este ca presedintele Iohannis, cel putin aparent, a ignorat Moldova.
Daca cumva a actionat, dar discret, a gresit. Legaturile cu Moldova trebuie asumate cu curaj si chiar etalate.
Cum sa-si recapete moldovenii increderea in noi daca ii trtam cu prea nulta prudenta? Cum sa se obisnuiasca cu ideea ca suntem acelasi neam, numai cu burse si cu ajutoare financiare?
DUTTY
rank 5
Moldova a fost vinduta Rusiei cu girul UE!!!!!!!
!!!!
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5
Paradoxal, nu politicienii au abandonat primii Basarabia, ci elitele
Paradoxal, nu politicienii au abandonat primii Basarabia, ci elitele intelectuale, demarand demitizările chiar cu simbolurile unioniste, Eminescu si Stefan cel Mare, pe la 1998. Azi sunt 130 de ani de la moartea Poetului National si presa tace absolut, văzută complet mancurtizată de nationalismele altora.
m.omiduta
rank 5
In ultimii ani m-am tot intrebat, cat poate rezista un stat condus
de incapabili si corupti, pana a se prabusi din interior? Mi-am dat seama ca Romania poate rezita mult si bine, iar in stat ca Germania de exemplu, doar cativa ani. In ciuda a ce se crede si ce ne-a invatat regimul ceausit, romanii nu depinde de un lider puternic, nemtii, da. Intr-o Germanie condusa de incapabili si corupti, nemtii, sau se sfasie intre ei, sau nasc un nou Hitler. De 30 de ani, Romania merge sontac, sontac sau da inapoi, iar romanii prospera (!) reusind sa se descurce in jungla din tara si in civilizatia vestului, nu datoreaza nimic din posperitatea propriului Guvern, statului roman, totul e scos pe spatele lor, pe propria putere. Avem o conducere de tot rasul, Romania a devenit un fel de Africa a Europei, situatia pare fara iesire, dar, totusi, Romania poate fi salvata, singurii in stare sa salveze tara sunt romanii, Vesticii niciodata.
DinamoPitesti
rank 1
Asta cu suntem un fel de Africa a Europei este buna de tot!
Aia cu "nasc un nou Hitler" e sulfuroasa,a pute rau!
Romania a mers din rau in mai rau si, indiferent de cat l-as detesta pe basescu, una ca dancila este rusinea absoluta! Prostia si mizeria din politica romaneasca sunt greu de egalat in Europa de astazi.
Neutru
rank 5
România pitoreasca
Romania este o tara condusa de un guvern de hoti agramati,cu un presedinte adormit(tantalau)si cu o opozitie care face pur si simplu figuratie.Problema e nu atat Moldova cat Romania,care pare sa se indrepte spre autodistrugere.Vecinii abia asteapta sa infulece din "hoit".Cu un popor in mare parte neinstruit si obisnuit sa stea in geunchi si sa subsiste din pomeni date de cei ce conduc tara ,nu este de mirare ca Romania este condusa de 90 de ani de haite de netrebnici succesive....Surprinderea mea vine de la faptul ca tara inca este in granitele de dupa 1945.Ce gol suna versurile: "La trecutul mare,mare viitor".....
m.omiduta
rank 5
@neutrule
Romanii sunt unul dintre cele mai harnice si inteligente popoare ale lumii, sa iti intre bine in cap asta! Romanii nu au stat si nu stau la pomana nimanui, ca or fi si din astea printre noi, nu contest, dar, in mare lor majoritate romanii nu au stat niciodata cu mana intinsa. Toate teoriile aste care afirma despre noi ca suntem "Mamaligari", ca "nu avem coloana vertebrala", ca suntem "prosti si lenesi" nu e decat o strategie pentru a ne dezbina, unit poporul roman poate produce miracole. Daca vorbele tale ar fi adevarate, acum romanii ar fi muritori de foame. Dar ai vazut tu un asemenea fenomen in Romania?! Dimpotriva, cum spuneam si anterior, romanii, in ciuda sistemului, prospera. Si nu e un fenomen deloc ciudat raportat la firea romanilor, ciudat, pentru vremurile in care straim, este ca romanii sunt rupti complet de conducerea statala, poporul pe drumul lui, statul pe drumul sau, functioneaza in paralel.
Neutru
rank 5
M-ai trântit la pamânt !
Da,da..dupa tine nemtii (care de fapt conduc Europa)sunt un neam de nimic iar romanii un popor curajos,harnic,etc-etc-etc. Spui asa: "In ciuda sistemului romanii prospera".Nu pot decat sa constat ca ai dreptate ,intr-o tara secatuita si jefuita,romanii prospera...in frunte cu Tiriac,Voiculescu,Becali,Micula,Hrebenciuc,Ghita, Mazare,Dragnea..Nationalismul este o mutatie a patriotismuluiel prinde in primul rand la oameni lipsiti de echilibru si orizont.
giorgica.soros
rank 5
Sunt lucruri stiute domnule Peiu dar nerecunoscute de marea
majoritate. Ne incurcam in lucruri marunte si nu avem viziune. Romania a devenit materie prima exploatabila din toate punctele de vedere ( politic, uman, material, ...).
De ce? Pentru ca nu mai avem elite politice. Avem doar surogate fara fundament solid. Uitati-va cine ne conduce, Arhietipul Catalin Radulescu in parlamentele europene exista dar este minoritar si privit ca o ciudatenie buna de luat in deradere. La noi este majoritar si a dus aceasta tara in zona unei promiscuitati politice. Cat despre Basescu Traian Petrov mi-am mai exprimat parerea. A fost cea mai proasta alegere pe care am putut sa o facem.
Vorba maestrului zen. Vom vedea.
m.omiduta
rank 5
@neutru
Nu am afirmat niciodata ca nemtii ar fi un neam de nimic, spuneam doar ca au alta structura in comparatie cu noi, romanii. Daca te uiti la istoria lor, o sa observi ca Germania a aparut cam prin secolul XIX si intodeauna au avut nevoie de un cap de fier pe care sa-l urmeze, care sa le spuna cum sa face, ce sa faca, asa se explica si fulminanta accesiune a lui Hitler si faptul ca Germania este una din marile puteri ale lumii. In comparatie cu ei, romanii s-au descurcat de capul lor, cum s-ar spune, indiferent de conducerea pe care au avut-o, asa se explica si rarele momente de razvratire, momente aparute doar atunci cand li se restrangea prea tare libertatea de misicare. Cand vorbeam de prosperitatea romanilor ma referem la romanii de rand, nu la lichelele care au pus mana pe conducerea statului. Da, romanii au prosperat, s-au descurcat, au plecat cu traista-n bat care pe unde au putu si si-au asigurat un trai decent pentru ei si familia lor. Daca stateau dupa statul romani, la ora asta erau muritori de foame.
TZEPESH
rank 5
Inamicul de la est
Dupa 1989 totul a inceput cu aceptarea denumirii peticului de pamant romanesc de la est ca fiind republica cu nume a tinutului actual al Romania. O greseala enorma! Ne intrebam ce fac angajatii ministerului de extern roman. Cu ce se ocupa "domniile" lor. Cred cu tarie ca Simona Halep a facut si treaba lor ,ei fiind ocupati cel mai probabil cu afaceri personale!
mugurica
rank 2
Catastrofa di plomatica?!
Nu inteleg cum de va mirati ca Romania a ajuns sa traiasca "cea mai mare catastrofa diplomatica din 1940 incoace", autoindusa, cind toata Romania este o totala catastrofa, din 1940 incoace. Iar catastrofele de acum nu reprezinta decit "finis coronat opus" al securismo-sereismo-sieismului care a condus Romania din 1946 incoace. Aceasta catastrofa, care este numai partea externa a catastrofei generale in care a fost impinsa tara de catre "serviciile secrete" de natura stalinista este urmarea logica si inevitabila a faptului ca niste servicii secrete de inspiratie comunistoida nu au incetat de a se afla la butoanele vietii politice, economice, sociale, culturale, niciodata din 1945 incoace, si cu o acerbie si nesimtire din ce in ce mai mari, mai retrograde si mai feroce, pe masura ce ne departam de momentul lovilutiei!!! Cum poate crede cineva ca intr-o tara in care nu merge nimic, din cauza infiltrarii securisto-sereistilor-sieistilor in viata de zi cu zi a cetatenilor absolut normali, diplomatia ar putea sa functioneze, dar economia, sanatatea, industria, etc., nu ?! Diplomatia este exact la fel ca si restul activitatilor din tara: un domeniu falit, supervizat de impostori si hoti.
Terente
rank 4
Perfect adevarat;
Acesta-i adevarul gol, golut!
VMARIAN
rank
Durere
Fac parte din generatia crescuta sub partidul comunist si vad ca mai imi da Dumnezeu ani si dupa 1990,anul care se spune ar fi trecerea la....................Cu tot respectul, sunteti un om pe care il admir si il respect.A-ti putea sa ne spuneti, strategic ce sa schimbat dupa 1990 ?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor