Republica Moldova: Amenintari intre premier si presedinte

Sambata, 15 Octombrie 2011, ora 17:58
1246 citiri
Republica Moldova: Amenintari intre premier si presedinte

Premierul Republicii Moldova Vlad Filat a avertizat sambata ca, daca presedintele interimar Marian Lupu nu va initia procedura de schimbare din functie a procurorului general, va fi demis.

"Presedintele interimar este monument sa nu-l putem schimba?", s-a intrebat premierul de la Chisinau, intr-un interviu pentru Radio Moldova.

Filat s-a declarat nedumerit de pozitia lui Marian Lupu in contextul in care au fost aduse toate argumentele pentru demiterea lui Valeriu Zubco.

"Daca se va merge pana la demiterea presedintelui Parlamentului pentru procurorul general, inseamna ca acesta are anumite interese daca il apara cu atata vehementa", a subliniat liderul PLDM.

"Demisia sefului Marelui Stat Major al Armatei Nationale, Iurie Dominic, a fost una neargumentata. Atunci am spus ca nu sunt de acord cu aceasta decizie, dar am semnat proiectul de lege privind demisia lui Dominic. Acum, este de neinteles pozitia lui Lupu", a mai spus Filat.

Joi, Vlad Filat a cerut in Parlament demiterea sefului SIS, Gheorghe Mihai, a presedintelui Consiliului National al Pietelor Financiare, Mihail Cibotaru, si a procurorului general, Valeriu Zubco. Ultimii doi fusesera sustinuti pentru aceste functii de Partidul Democrat al presedintelui Parlamentului, Marian Lupu.

Demiterea celor trei persoane a fost ceruta de premierul Vlad Filat dupa prezentarea unui raport privind "atacuri de tip raider" (favorizarea instrainarii frauduloase a unor importante pachete de actiuni) asupra bancilor Republicii Moldova.

Presedintele interimar a declarat ca nu-l va demite pe Zubco.

Potrivit legii, procurorul general poate fi demis doar daca exista o sentinta de judecata in privinta lui, isi pierde cetatenia Republicii Moldova sau depune cerere din propria dorinta. Pe de alta parte, presedintele Parlamentului trebuie sa respecte majoritatea parlamentara, in acest caz PLDM si PCRM, care au votat un proiect in acest sens.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Moldova Filat Ghimpu demisie, #Filat demisie procuror general , #Moldova