Republica Moldova are o sansa unica! E nevoie de ajutorul Romaniei Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 07:25
5938 citiri
Republica Moldova are o sansa unica! E nevoie de ajutorul Romaniei Interviu
Foto: Facebook/Vitalie Gamurari

Rusia va incerca sa destabilizeze la maximum situatia in Republica Moldova, in special prin intermediul reprezentantilor sai infiltrati in partidele politice de aici, dar si in structuri publice si private. Dar capacitatile Moscovei sunt mai reduse ca altadata si de aici apare ocazia, poate unica, pentru RM de a-si consolida vectorul european in mod definitiv, afirma conf. univ. dr. Vitalie Gamurari, directorul Scolii Doctorale de Drept, Universitatea Libera Internationala din Moldova.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, conf. Gamurari a apreciat ca adevarul despre intentia reala a guvernarii de a-i scoate la suprafata pe cei implicati in "jaful secolului" se va vedea in functie de continuarea anchetei si cu alte persoane de cel mai inalt rang.

In opinia lui Vitalie Gamurari, pentru RM calea integrarii europene este fara alternativa, dar parcurgerea ei necesita un puternic sprijin moral, politic, dar si material din partea partenerilor de dezvoltare si nu in ultimul rand a Romaniei.

Este dl Filat un corupt care incepe sa-si ispaseasca pacatele sau doar o victima a unei executii politice in care Parchetul joaca rolul unui instrument?

In raport cu dl Filat se aplica in mod evident principiul prezumtiei nevinovatiei pe care are la dispozitie toate mijloacele sa si-o demonstreze. Dar trebuie facute cateva precizari.

Pentru prima data in istoria Republicii Moldova s-a cerut ridicarea imunitatii unui deputat in Parlament, fost sef al Guvernului. Raspunderea penala este una individuala, iar fapta ilegala comisa se pedepseste conform legislatiei penale indiferent de existenta altor persoane suspectate de comiterea unor infractiuni, care inca nu sunt trase la raspundere. Fara a accepta aceasta idee, nu putem vorbi despre o veritabila combatere a coruptiei si, in consecinta, despre integrarea europeana a RM.

Imunitatea se acorda unei persoane in scopul expunerii libere a viziunilor sale politice si exercitarii corespunzatoare a obligatiilor functiei, nicidecum pentru a comite o infractiune. Tuturor deputatilor din Parlamentul RM le-a fost oferita informatia ce a stat la baza solicitarii ridicarii imunitatii dlui Filat, iar votul unanim ne demonstreaza ca deputatii s-au convins ca exista elemente ce caracterizeaza o componenta de infractiune de drept comun.

Important este si contextul in care s-a luat aceasta decizie istorica. Protestele din Piata Marii Adunari Nationale, neintrerupte din 6 septembrie, demonstreaza ca populatia nu mai poate tolera situatia creata si cere tragerea la raspundere a celor implicati in ceea ce la Chisinau se numeste "jaful secolului".

Este adevarat ca in investigatie sunt implicate structurile abilitate la nivel national, dar a fost prezentat si raportul unei companii internationale de audit la solicitarea autoritatilor de la Chisinau.

In opinia mea, adevarul despre intentia reala a guvernarii de a-i scoate la suprafata pe cei implicati in aceasta afacere ilegala va fi clara in urmatoarele zile. Daca vor fi puse sub invinuire si alte persoane de cel mai inalt rang implicate in aceasta afacere, putem considera ca nu este vorba despre o rafuiala politica, ci este un inceput al unei lupte cu acest flagel al societatii moldovenesti cum este coruptia.

Cine profita in mod real din punct de vedere politic de caderea lui Vlad Filat? Vedem ca pro-rusii lui Usatii si Dodon jubileaza.

In urma ultimelor evenimente putem pune cruce pe cariera politica a dlui Filat si, intr-adevar, exista opinii care considera caderea dlui Filat convenabila partidelor pro-ruse.

Dar o comunicare buna si bine argumentata, o investigatie fara dubii din punctul de vedere al intentiilor, nu ar putea strica mai mult imaginea actualei aliante de guvernamant. PLDM are sanse reale sa se reorganizeze si sa-si revada programul, inclusiv relatiile cu colegii de coalitie. In caz contrar, risca sa dispara treptat din arena politica.

In privinta dnilor Usatii si Dodon, este clar ca acestia, cel putin ultimul, isi doresc alegeri anticipate, care in opinia mea nu pot schimba in mod radical raportul de forte, cu exceptia excluderii de pe arena politica a PLDM si, probabil, aparitia in locul acestuia a unor alte forte de dreapta.

Un potential vot masiv pentru socialistii dlui Dodon si partidul dlui Usatii nu trebuie privit ca unul de sustinere a acestor partide, ci din contra, ca un vot protest fata de guvernarea actuala compromisa in mare parte prin tot felul de scandaluri, inclusiv de coruptie.

Are actuala coalitie la putere sanse sa depaseasca socul arestarii lui Filat?

Da, daca da dovada de maturitate politica. Aceasta ar insemna si resetarea mecanismelor partidelor respective, in special cresterea unei noi generatii de alegatori, dar si de politicieni, care ar trebui incadrati tot mai activ in viata politica.

Una din problemele de baza ale partidelor politice din Republica Moldova este aceea ca ele s-au compromis categoric in fata populatiei, in special pe parcursul ultimilor 6 ani. In plus, trebuie luata in seama situatia creata pe parcursul celor 24 de ani de independenta.

Republica Moldova a fost si este supusa unei puternice influente "civilizationale" din partea Rusiei, fapt ce-si lasa amprenta si asupra conceperii vectorului de dezvoltare al societatii. Paradoxal, in pofida ajutoarelor masive venite din partea Uniunii Europene in general si a Romaniei, in special, populatia ramane puternic influentata de mass media rusa, propaganda fiind bazata pe conceptia "imperiala" a minoritatii rusofone ruse, dar si pe apartenenta la asa numita "lume rusa" a unui procent destul de mare al populatiei vorbitoare de limba romana.

In plus, trebuie luat in calcul factorul regional, care la randul sau este puternic influentat de spectrul izolationist al regiunilor respective. Nu ma refer la regiunea "transnistreana", care de facto se afla sub regim de ocupatie al Federatiei Ruse. Ma refer la Autonomia Gagauza si raionul Taraclia, ultimul locuit preponderent de etnici bulgari, regiuni care in perioada de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial au fost puternic rusificate si intr-o oarecare masura izolate de restul tarii.

O situatie similara avem si in nordul Moldovei, chiar daca ea difera semnificativ de sudul republicii. Aceasta zona, cu un procentaj considerabil de etnici ucraineni, a fost supusa, la fel, unei rusificari puternice si influentata de mass media rusa. Electoratul de acolo a votat masiv pentru socialistii dlui Dodon, in conditiile in care partidul dlui Usatii a fost eliminat din cursa electorala pe ultima suta de metri.

Evident ca acestea au si o explicatie logica. Pe parcursul anilor a lipsit un dialog solid intre centru si regiuni. Nu o data am cerut elaborarea unei strategii care sa includa explicarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, studierea limbii romane, in special in scoli, si elaborarea unei contra-propagande indreptate contra mass media ruse.

In contextul crizei regionale taraganarea in acest sens poate duce la consecinte grave, luand in consideratie si miscarea secesionista din sudul Ucrainei cu proclamarea Radei Basarabiei, proiect gestionat de serviciile ruse, care teoretic ar include si teritoriile din sudul Republicii Moldova.

Ce se intampla acum la Chisinau ar putea fi orchestrat de Moscova?

Nu as fi chiar atat de ferm, dar evident ca o anumita influenta din partea Rusiei exista si ea se observa. Dar daca puterea politica de la Chisinau ar fi avut un comportament mai corect in raport cu propriii cetateni si in situatia unei dezvoltari durabile a tarii, influenta din exterior ar fi fost cu mult mai greu de realizat.

Evident ca Moscova va incerca sa destabilizeze la maximum situatia in RM, in special prin intermediul reprezentantilor sai infiltrati in partidele politice de aici, dar si in structuri publice si private. Dar in conditiile problemelor cu care se confrunta Rusia in Ucraina si implicarea directa in conflictul din Siria, capacitatile acesteia sunt mai reduse ca altadata.

Aici apare ocazia, poate unica pentru RM, de a-si consolida vectorul european in mod definitiv.

Poate fi criza din Republica Moldova fermentul unei crize regionale, dupa cum se speculeaza la Bucuresti?

Instabilitatea intr-o tara influenteaza si regiunea. Doar ca instabilitatea din Republica Moldova a fost provocata si de criza din regiune. Razboiul economic nedeclarat din partea Rusiei prin interzicerea nemotivata a acceptarii fructelor si legumelor din Republica Moldova a subminat destul de mult si asa frageda economie a tarii.

In plus, propaganda rusa a reusit practic sa convinga o buna parte a populatiei Republicii Moldova despre aceea ca interdictia importului a fost consecinta semnarii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.

Cu regret spun ca autoritatile de la Chisinau actioneaza adesea in regim de pompieri, ceea ce s-a confirmat si de aceasta data. O buna parte din problemele cu care se confrunta Republica Moldova sunt similare si Ucrainei.

Este vorba despre lipsa unei strategii de durata de dezvoltare a statului, nivelul inalt de coruptie in societate, lipsa increderii populatiei in institutiile de stat, puternica propaganda din partea mass media ruse, lipsa unui dialog real dintre centru si regiuni, puternica infiltrare a agenturii rusesti in structurile publice si private de toate nivelurile etc.

In asemenea conditii, este greu sa dai vina doar pe criza regionala sau pe implicarea in afacerile tale ale unui alt stat, desi si ele sunt semnificative.

Exista vreo forta politica autentic pro-europeana care, eventual pe fondul protestului maraton de la Chisinau, sa preia jocul si sa puna RM pe o certa traiectorie europeana?

Aparent se vorbeste mult despre partidul condus de dl Leanca, ex-prim-ministru al Republicii Moldova. La ultimele alegeri locale aceasta formatiune a luat un rezultat destul de bun. In plus, partidul este condus de fosti activisti din cadrul structurilor guvernamentale care au ramas dedicate dlui Leanca, dar si unele persoane bine cunoscute in Republica Moldova.

In situatia in care numele dlui Leanca apare printre cei ce au fost implicati direct sau indirect in mai multe dosare scandaloase in perioada in care detinea functia de prim-ministru, este greu de presupus care va fi viitorul politic al acestui partid.

Sa nu uitam si de partidele extra-parlamentare, inclusiv cele ce promoveaza o politica unionista. Cert este ca fiecare dintre aceste partide isi are segmentul sau, iar aparitia unui nou actor politic pe arena va avea loc in mare parte prin ruperea procentajului de vot de la partidele aflate astazi la guvernare.

O situatie similara a fost si in cazul Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), a carui decadere a fost in mare parte urgentata de aparitia partidului socialistilor.

Vreau sa precizez ca in Republica Moldova termenii "stanga" si "dreapta" au o alta semnificatie in comparatie cu terminologia utilizata si acceptata in statele europene. "Stanga" reprezinta partidele pro-ruse, iar "dreapta" partidele pro-europene, ele avand doar mici tangente cu doctrinele clasice cunoscute in spatiul occidental.

Este Romania prea absenta de la Chisinau?

In comparatie cu perioada de pana la 2009, Romania are o prestatie foarte mare in RM, chiar daca acest fapt nu este adesea constientizat de catre o buna parte a populatiei din cauza puternicei propagande ruse.

Perioada in care relatia dintre Romania si RM (2001-2009) a fost mai putin amicala si-a lasat amprenta, nu e atat de simplu de depasit. In plus, deseori se creeaza impresia, chiar daca e falsa, ca Romania a pierdut in mare parte interesul fata de Republica Moldova.

Pe fundalul scandalurilor de coruptie, unele forte politice de la Chisinau vehiculeaza ideea ca UE si Romania sustin partidele de la guvernare implicate in aceste acte de coruptie.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a fost introdus regimul de vize pentru cetatenii moldoveni, ceea ce la fel nu a fost in favoarea relatiilor amicale dintre cele doua state. Cu Rusia in acea perioada nu erau probleme la trecerea frontierei de stat, nemaivorbind deja despre lipsa unui regim de vize, fapt in egala masura utilizat de partizanii vectorului estic.

Ce ar putea si ar trebui sa faca Bucurestiul pentru a ajuta RM?

Au pornit mai multe proiecte comune dintre Bucuresti si Chisinau in diverse domenii. Romania este principalul avocat al RM in procesul de integrare europeana, a devenit, in sfarsit, principalul partener comercial al RM, au inceput sa vina investitori privati.

Toate aceste momente sunt foarte importante, dar eu as merge mai departe, pentru ca Romania si RM sa aiba treptat o piata comuna, standarde comune, evident cele ale UE. RM sa fie ajutata sa se conecteze la sectorul energetic romanesc, sa existe o autostrada care sa uneasca cele doua state, un tronson european de cale ferata paralel cu cel existent etc.

In plus, Romania ar putea ajuta foarte mult RM prin familiarizarea populatiei moldovenesti cu integrarea minoritatilor etnice in Romania, fapt cu care se poate mandri, si prin promovarea unor programe de cultivare a limbii romane in zonele cu populatie majoritara rusofona.

Ramane deschisa participarea Romaniei la negocierile in contextul reglementarii conflictului "transnistrean", mai bine spus revenirea Romaniei in formatul de negocieri, din care a fost fortata sa plece, inclusiv cu acordul Chisinaului.

In viziunea mea, pentru RM calea integrarii europene este fara alternativa, doar ca parcurgerea ei necesita un puternic sprijin moral, politic, dar si material din partea partenerilor de dezvoltare si nu in ultimul rand a Romaniei. Consider ca Republica Moldova are dreptul la acel ajutor de care au beneficiat si celelalte state din Europa de Est si Centrala in procesul de integrare europeana.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#arestare Vlad Filat, #Moldova Romania Rusia UE , #Moldova