Republica Moldova, centrul riscurilor geopolitice in 2015

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 15:24
6991 citiri
Republica Moldova, centrul riscurilor geopolitice in 2015

Republica Moldova va fi, in 2015, in centrul riscurilor geopolitice. Analistii cred ca aici se intersecteaza trei tendinte: instabilitatea politica europeana, intransigenta Rusiei si asa-zisa "inarmare a finantelor", concept ce trebuie inteles in sensul in care SUA folosesc diplomatia coercitiva (principiul batului si morcovului).

In conditiile in care economia Europei continua sa stagneze dupa criza financiara pe care a traversat-o, exista deja temeri ca miscarile politice populiste vor crea incertitudine in UE, scrie Quartz.

In acelasi timp, Rusia nu renunta la politica anti-occidentala agresiva, in pofida crizei economice si recensiunii. Presedintele Vladimir Putin va continua sa puna presiune economica pe europeni, chiar daca SUA insista pentru continuarea sanctiunilor financiare ce lovesc in Rusia, dar si in Europa.

In acest context devine centrala Republica Moldova, o republica post-sovietica de la care se asteapta continuarea politicii de integrare in Uniunea Europeana, dupa o victorie electorala a politicienilor pro-UE, scrie sursa citata.

Acestea sunt, de altfel, tocmai argumentele care au precipitat invazia ruseasca in Ucraina anul trecut. Si Rusia are deja o republica separatista in Moldova - Transnistria, o enclava ruseasca protejata de 2.000 de soldati rusi.

"Cand am fost la Moscova, recent, m-am intalnit cu tipii care conduc Rusia. Ei avertizau ca Moldova este pe radar, ca daca va continua sa se indrepte spre UE si NATO, ar face bine sa aiba grija ce-si doreste. Destabilizarea nu este dificila. Tipii din Transnistria isi dau jos uniformele, omuletii verzi cu masti (asa cum au fost echipati soldati rusi in peninsula ucraineana Crimeea - n.red.), si orasele din Moldova incep sa dispara. Am vazut reteta Rusiei", avertizeaza presedintele grupului Eurasia si fost diplomat american, Cliff Kupchan.

SUA se indreapta spre alegeri prezidentiale, ceea ce va amplifica retorica cu privire la demonstratiile de forta in raspuns la executia retetei aplicata de Rusia in Ucraina, daca se va ajunge aici. Insa aceasta retorica se va ciocni cu incercarile cancelarului german Angela Merkel de a ghida UE pe o cale de mijloc pe tema provocarii Rusiei, fara a deteriora legaturile economice profitabile dintre dictatura lui Putin si cea mai mare economie europeana, scrie sursa citata.

Aceasta atitudine va pune probleme cooperarii europene cu SUA in ceea ce priveste sanctiunile financiare care au devenit principalul instrument de politica externa al Americii.

In concluzie, o criza in Republica Moldova ar deveni mai dificil de rezolvat decat cea de anul trecut din Ucraina, care nici pana acum nu si-a gasit o solutie multumitoare.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...