Miscare de forta pe scena politica din R. Moldova: S-au numit o noua conducere a Parlamentului si un nou guvern, condus de Maia Sandu. Curtea Constitutionala se opune

Sambata, 08 Iunie 2019, ora 21:51
13985 citiri
Miscare de forta pe scena politica din R. Moldova: S-au numit o noua conducere a Parlamentului si un nou guvern, condus de Maia Sandu. Curtea Constitutionala se opune
Foto: captura video

Parlamentul Republicii Moldova a fost in sedinta, sambata, incepand cu ora 13:00, pentru a alege conducerea Parlamentului, a stabili componenta guvernului si a-l investi, in ciuda deciziei de vineri a Curtii Constitutionale, care a stabilit ca termenul de investire a unui nou executiv a expirat vineri.

Sedinta a fost convocata de deputatii din blocul ACUM si din PSRM, care au format o majoritate parlamentara si nu au recunoscut decizia Curtii Constitutionale, sustinand ca termenul pentru investirea unui nou guvern expira, de fapt, sambata la miezul noptii.

la data adoptarii si se publica in Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

UPDATE 16:30 - Zinaida Greceanii a fost aleasa prin vot in functia de presedinte al Parlamentului Republicii Modova. Zinaida Greceanii a primit voturile a 56 de deputati dintre cei 61 prezenti. De asemenea, s-a votat ca Parlamentul sa aiba patru vicepresedinti, la propunerea Blocului ACUM, condus de Maia Sandu si Andrei Nastase. Trei dintre vicepresedinti vor fi Mihai Popsoi (platforma PAS), Alexandru Slusari (platforma DA), Ion Ceban (PSMR), al patrulea urmand sa fie ales din opozitie.

UPDATE 17:30Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sambata, decretul prin care o desemneaza pe Maia Sandu pentru functia de prim-ministru. "In conformitate cu prevederile Constitutiei Republicii Moldova, ca urmare a consultarii fractiunilor parlamentare am decis sa desemnez la functia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU", a anuntat Igor Dodon, intr-o postare pe Facebook.

UPDATE 18:00 Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis, intr-o sedinta de urgenta, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanii in functia de presedinte al Parlamentului, informeaza News.ro. Curtea Constitutionala a decis, totodata, ca toate deciziile luate de Parlament sambata si cele care vor fi adoptate in continuare sunt neconstitutionale.

"1. Se declara neconstitutionala Hotararea adoptata de deputatii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanii in functia de Presedinte al Parlamentului. 2. Se declara neconstitutionale, ab initio, actele legislative (legile, hotararile) adoptate de deputatii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 si ulterior", se arata in comunicatul emis de Curtea Constitutionala a Republicii Moldova, relateaza Ziarul de garda.

Hotararea Curtii Constitutionale este definitiva, nu poate fi supusa niciunei cai de atac, intra in vigoare

UPDATE 18:40 - Parlamentul de la Chisinau a acordat votul de incredere Guvernului Maiei Sandu. Noul cabinet de ministri a fost aprobat unanim, de cei 61 de deputati.

Structura noului Guvern, potrivit Ziarul de garda, este:

Maia Sandu - prim-ministru

Andrei Nastase - viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne

Vasile Sova - viceprim-ministru pentru Reintegrare

Natalia Gavrilita - ministrul Finantelor

Georgeta Mincu - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale

Nicu Popescu -ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene

Pavel Voicu - ministrul Apararii

Vadim Branzan - ministrul Economiei si Infrastructurii

Stanislav Pavlovschi - ministrul Justitiei

Liliana Nicolaescu-Onofrei - mininstrul Educatiei, Culturii si Cercetarii

Ala Nemerenco - ministrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale

UPDATE 19:30 Membrii noului Guvern al Republicii Moldova, condus de prim-ministrul Maia Sandu, au depus juramantul de investire in functie, dupa ce au primit votul de incredere din partea Parlamentului, relateaza Unimedia si Ziarul de Garda, citate de Mediafax.

Ministrii din Guvernul condus de Maia Sandu au depus juramantul in fata presedintelui Igor Dodon si a presedintei Parlamentului, Zinaida Greceanii.

"Astazi este o zi istorica. Va ramane in istoria moderna a R. Moldova ceea ce am facut cu totii. Ma mandresc ca in legislatura acestui Parlament avem asa bravi deputati. Ceea ce s-a intamplat astazi, demonstreaza ca putem gasi limba comuna. De dvs depinde, de capacitatea Maiei Sandu depinde cat de functional va fi acest Guvern. Haideti sa fim mai intelepti! Sa mergem la compromis, sa dam dovada de curaj, pentru copii nostri, pentru nepoti!", a declarat presedintele Igor Dodon.

"Noi vom reusi sa facem diferenta. (...) Haideti sa asiguram o tranzitie pasnica a puterii!", a declarat Maia Sandu dupa ce a rostit juramantul.

UPDATE 19:40 - Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat ca deciziile luate sambata in Parlament reprezinta o incalcare a Constitutiei si a acuzat Blocul ACUM si PSRM de tentativa de uzurpare a puterii in stat, relateaza Ziarul de Garda, citat de Mediafax.

In cadrul unei conferinte de presa, Vladimir Plahotniuc a transmis ca partidul sau nu considera legitime deciziile luate sambata in Parlament si a anuntat ca "va insista pentru alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate".

UPDATE 20:00 Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat neconstitutional decretul presedintelui privind numirea Maiei Sandu in functia de prim-ministru al Republicii Moldova, precum si procedura de numire a Guvernului.

UPDATE 21:00 Se adopta, cu 61 de voturi, o declaratie privind "condamnarea tentativei de uzurpare a puterii in stat in favoarea Partidului Democrat din Moldova de catre Curtea Constitutionala", potrivit Ziarul de Garda.

Potrivit Agora.md, Parlamentul adopta, cu 61 de voturi, demiterea sefului Centrului National Anticoruptie, Bogdan Zumbreanu. De asemenea, este demis si directorul Serviciului de Informatii si Securitate, Vasile Botnari si se modifica legea, cu 59 de voturi pentru, astfel incat pesedintele R. Moldova sa fie cel care numeste si il demite pe seful Serviciului de Protectie si Paza de Stat.

Sedinta Parlamentului s-a terminat. Deputatii se vor intalni intr-o noua sedinta duminica, 9 iunie, la ora 9.00, pentru a dezbate mai multe subiecte.

UPDATE 21:10 Vicepresedintele Parlamentului, Ion Ceban, a facut un apel catre televiziunea publica, dupa ce toata ziua a ignorat miscarile de pe scena politica si a difuzat doar concerte de muzica populara si dansuri sportive: "Rugam conducerea TRM sa dea pe post ceea ce se intampla in Parlament. Sunteti o companie de stat, nu invitati oameni care sa spele oasele".

Filmul unei zile plina de rasturnari de situatie

Parlamentarii moldoveni au votat sambata si o "intelegere politica temporara privind dezoligarhizarea si readucerea Republicii Moldova in albia Consititutionalitatii".

La sedinta parlamentului a fost prezent si presedintele Igor Dodon precum si ambasadorul UE, Peter Michalko, cel al SUA, Derek J. Hogan precum si cel al Rusiei, Oleg Vasnetov, potrivit Unimedia.

De cealalta parte, Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a cerut demisia presedintelui Igor Dodon, pe care il acuza ca tradeaza tara. Reprezentantii PDM au cerut ca in toamna sa aiba loc alegeri parlamentare si prezidentiale si considera ca tot ce a avut loc sambata in Parlament este ilegal si poate fi considerat uzurpare a puterii de stat.

PDM a purtat pana vineri negocieri cu PSRM pentru a forma o majoritate parlamentara, insa negocierile au esuat. Dupa care, un acord a fost semnat intre ACUM si PSRM. Acordul a fost semnat de 60 dintre cei 61 de parlamentari cati sunt in grupurile partidelor.

Situatia a fost foarte agitata, sambata, la Chisinau. In timp ce la Parlament se incearca investirea unui nou guvern, in spatiul public au fost lansate inregistrari cu presedintele Igor Dodon, aflat la o intalnire cu Vladimir Plahotniuc, in care acestia discuta despre un acord ce ar include si un punct secret, respectiv federalizarea R. Moldova. Inregistrarile au fost facute publice la Publika TV, televiziunea ce apartine liderului PD, Vladimir Plahotniuc.

Pe retelele de socializare s-a lansat mobilizarea sustinatorilor PDM la un protest programat pentru duminica, 9 iunie.

De asemenea, sedinta Parlamentului a fost boicotata de secretariatul institutiei. Potrivit tv8.md, cu doar cateva minute inainte de inceperea sedintei Parlamentului, cladirea a ramas in bezna. Potrivit reporterilor TV8, aflati la Parlament, in cladire nu au fost nici lumina, nici internet, iar angajatii secretariatului nu au fost de gasit.

Potrivit Unimedia, Maria Ciobanu a declarat jurnalistilor ca l-a sunat pe secretarul Parlamentului si acesta a spus ca nu are voie sa le comunice de unde se aprinde lumina, pentru ca risca sa fie concediat.

In plus, presedintele Igor Dodon a anuntat ca are informatii ca Procuratura ar pregati dosare penale, pentru tentativa de lovitura de stat, tuturor deputatilor care au participat la sedinta de sambata a Parlamentului. El i-a convocat pe ambasadorii SUA si Rusiei, anticipand ca intern, deciziile de sambata ale Parlamentului nu vor fi recunoscute.

"Cunosc ca vor fi deschise dosare penale pentru tentativa de lovitura de stat. Daca vor vota si vor merge inainte (PSRM si ACUM), inseamna ca au curaj. Pe intern, la sigur, Curtea Constitutionala nu va recunoaste. Dar pe extern va fi recunoscut oare un asemenea vot si majoritate parlamentara? Am cnvocat ambasadorii UE, SUA si Federatiei Ruse", a spus Dodon.

Reamintim ca partidele din Republica Moldova nu au reusit sa formeze o majoritate si sa investeasca noul guvern pana vineri, 7 iunie, iar Curtea Constitutionala sustine ca termenul a expirat vineri la miezul noptii. Mai exact, Curtea considera ca termenul de "trei luni" de la data validarii alegerilor, 9 martie, in care se putea vota noul guvern a expirat dupa 90 de zile, la 7 iunie 2019, ora 00.00. Prin urmare, incepand de sambata, presedintele este obligat sa dizolve Parlamentul si sa convoace alegeri anticipate.

ACUM si PSRM sustin insa ca termenul legal expira sambata, 8 iunie si considera ca are loc "o tentativa de lovitura de stat prin intermediul inaltei curti". De asemenea, presedintele Dodon a anuntat ca nu va dizolva sambata Parlamentul.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Republica Moldova Parlament investire guvern, #Maia Sandu premier R Moldova , #Moldova