Republica Moldova, pe muchie de cutit (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 30 Noiembrie 2014, ora 13:30
6358 citiri
Republica Moldova, pe muchie de cutit (Opinii)

Republica Moldova isi joaca cu votul de astazi viitorul intr-o masura de care sper sa fie constient intreg electoratul de dincolo de Prut. Practic, cetatenii moldoveni trebuie sa decida daca merg mai departe spre Uniunea Europeana sau prefera sa se intoarca spre Moscova.

Privita din Romania pare o decizie usoara. De la fata locului nu e la fel de simplu. In primul rand trebuie luat in calcul ca populatia Republicii Moldova este un amalgam etnic, in care rusofonii, aproximativ 1,2 milioane, sunt o piesa majora.

Apoi, vorbim despre o tara cu educatie democratica inca incipienta. Si asta se vede nu numai din numarul foarte mare de partide, 23, la o populatie de aproximativ 3,5 milioane de locuitori.

"Societatea moldava nu a atins gradul de modernitate europeana care sa constientizezeimportanta optiunii din 30 noiembrie. Batalia electorala, care in mediul urban este una a principiilor, in mediul rural s-a transformat in batalia pentru o farfurie cu mancare ori pentru pastrarea locului de munca", a explicat pentru Ziare.com jurnalistul basarabean Victor Nichitus.

Din acest punct de vedere coalitia proeuropeana aflata la conducerea tarii in acest moment nu a reusit cine stie ce performante. Sigur ca au fost ridicate vizele, au aparut lucrari de infrastructura, doar oamenii sunt preocupati mai ales de propiul buzunar si propria farfurie. Iar nivelul de trai, mai ales dincolo de capitala, este scazut. Pentru multi, Rusia este perceputa ca sansa unei vieti mai bune, mai ales avand in vedere ca multi cetateni moldoveni muncesc acolo.

In plus, coruptia e la cote ridicate, iar spectacolul oferit de putere cu multe certuri si jocuri de orgolii amintind cumva de CDR-ul Romaniei nu a fost foarte incurajator.

Cristian Ghinea definea situatia in termeni foarte plastici: "Aud multi oameni care imi spun - vreau sa votez proeuropean, dar nu vreau sa votez cu niciunul dintre aceste partide proeuropene. E o mare dilema.

Daca nu votezi totusi cu unul dintre aceste partide ai alternativa partidelor prorusesti si nu vrei asta. Rezultatul de la Chisinau va depinde de capacitatea de mobilizare a clasei de mijloc urbane pentru partidele proeuropene pe care le dispretuieste".

La asta trebuie sa adaugam imensa implicare a Rusiei in alegeri, o Rusie care dupa ce a pierdut Ucraina, nu admite sa piarda si Republica Moldova. Cele doua partide proruse, Partidul Socialist al lui Igor Dodon si Partidul Patria al lui Renato Usatii, sunt in mod evident finantate din exterior, cel mai probabil de la Moscova.

S-a vazut asta inclusiv din opulenta campaniei electorale pe care si-au permis-o, iar in cazul partidului Patria a confirmat-o si instanta. Relatiile celor doi lideri cu FSB si Kremlinul au depasit deja nivelul de legenda, fiind practic asumate de cei doi.

Este adevarat ca Partidul Patria a fost scos din carti prin hotarare judecatoreasca, dar este probabil ca macar o parte din electoratul sau rusofil sa se indrepte catre formatiunea lui Dodon.

Nu e de ingnorat nici informatia protrivit careia autoritatile din R. Moldova au retinut saptamana aceasta un grup despre care se presupune ca ar fi urmat sa provoace si la Chisinau un maidan sangeros dupa modelul celui de la Kiev. Au fost gasite arme, munitie, sume mari de bani si planuri detaliate ale principalelor cladiri publice din Chisinau.

A fost dezactivaa o celula, dar asta nu inseamna ca nu mai exista si altele, iar pericolul ar fi cu totul trecut. Dupa cum este destul de probabila activarea sparatismului transnistrean in ipoteza ca proeuropenii ar castiga alegerile. Asadar pentru Republica Moldova poate urma o perioada extrem de dificila, chiar daca rezultatul nu o va impinge din nou in laba ursului.

Dar alegerile din Republica Moldova sunt extrem de importante si pentru Romania. Daca tara vecina cade din nou sub controlul Moscovei, granita de est a Romaniei devine in mod acut granita NATO si a UE fara nicio zona tampon in fata crivatului care vine din stepa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#alegeri Republica Molodova, #Rusia Ucraina Moldova , #Moldova