Republica Moldova, sub lupa: Unde au gresit proeuropenii, cine a furat miliardul, cat de puternic e Plahotniuc si care sunt armele Rusiei Interviu

Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 09:42
11009 citiri
Republica Moldova, sub lupa: Unde au gresit proeuropenii, cine a furat miliardul, cat de puternic e Plahotniuc si care sunt armele Rusiei Interviu

Igor Dodon a castigat alegerile prezidentiale din Republica Moldova pentru ca omnipotentul Vladimir Plahotniuc i-a creat toate conditiile, in timp ce guvernarea declarata "pro-europeana", dar in realitate "pro-coruptie", si-a pierdut legitimitatea si increderea cetatenilor, explica analistul economic Sergiu Tofilat (foto).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sergiu Tofilat, membru al Centrului de Analiza, Supraveghere si Protectie in domeniul Energetic (ASPE) din R.Moldova, spune ca lupta politica decisiva se va da la viitoarele alegeri parlamentare, explica "schema pe energie" folosita de Rusia ca arma impotriva R.Moldova, alaturi de coruperea politicienilor de la Chisinau, si spune ca Romania trebuie sa acorde asistenta, dar si sa impuna conditionalitati.

Cum a ajuns R.Moldova, dupa atatia ani de pro-europenism, sa aiba un presedinte pro-rus? Cand si cum au gresit partidele pro-europene? Cine a deturnat tara de pe drumul ei spre UE?

Intai de toate, trebuie sa precizam ca actuala guvernare doar se declara pro-europeana. In realitate este una pro-coruptie si manipulare. Dovada a acestui fapt este controlul deplin pe care-l exercita Vlad Plahotniuc asupra tuturor institutiilor de stat: Legislativ, Executiv, Curtea Constitutionala, Comisia Electorala, organele de ancheta, Justitie, organele de reglementare si control s.a.

Presa de investigatie relateaza aproape saptamanal despre existenta schemelor de coruptie, practic in orice sector unde sunt fluxuri financiare. Punctul culminant a fost frauda din sectorul bancar in noiembrie 2014, supranumita "furtul miliardului". In 2015 a urmat deprecierea monedei nationale cu aproape 30%, care ne-a facut si mai saraci. Salariul mediu pe economie s-a redus de la 288 la 235 de dolari, in timp ce majoritatea produselor sunt importate.

Situatia s-a inrautatit in ianuarie 2016, cand Plahotniuc si-a creat o "majoritate" parlamentara prin coruperea si santajarea deputatilor. La miez de noapte, deputatii au investit Guvernul Filip, in timp ce cladirea Parlamentului era inconjurata de mii de protestatari.

Pe fondul acestor evenimente, actuala guvernare, declarata "pro-europeana", si-a pierdut legitimitatea si increderea cetatenilor. Dar mai grav este faptul ca a discreditat ideea integrarii europene.

Pentru multi a fost clar din start ca Igor Dodon va fi un candidat comod actualului sistem subordonat lui Plahotniuc, care, de altfel, a creat toate conditiile ca Dodon sa castige alegerile prezidentiale.

Pornim de la hotararea abuziva a Curtii Constitutionale din 4 martie 2016, prin care a fost modificat pragul de varsta de la 35 la 40 ani pentru candidatii la functia de presedinte, astfel fiind exclus ilegal din cursa Renato Usatai, principalul concurent al lui Igor Dodon pe segmentul electoratului pro-rus. Ulterior, a fost "convins" Partidul Comunistilor sa boicoteze alegerile prezidentiale, iarasi pentru a asigura mai multe voturi pentru Igor Dodon.

In opinia mea, rezultatul alegerilor prezidentiale a fost determinat in mare parte de manipularea in presa, pe fondul organizarii insuficiente a fortelor antioligarhice, conduse de Maia Sandu si Andrei Nastase.

Totusi, elementul pozitiv al acestei campanii este gestul extrem de responsabil al lui Andrei Nastase, care s-a retras in favoarea candidaturii Maiei Sandu. Dar este dificil sa demontezi acest regim pe cale legala, in conditiile in care majoritatea alegatorilor din sate au acces la 3-4 canale TV, dintre care unul este televiziunea de stat, cu acces foarte limitat pentru Opozitie, iar celelalte fac parte din holdingul lui Plahotniuc si sunt utilizate in linsajul mediatic al fortelor antioligarhice.

De ce este atat de importanta functia de presedinte al Republicii Moldova? Ce poate face sau impiedica presedintele Igor Dodon, ales de cetateni si nu de Parlament, precum ceilalti presedinti?

Presedintele are votul direct al cetatenilor si dupa mine asta cel mai important. De asemenea, Codul Electoral prevede ca presedintele poate initia referendum republican de orice tip.

In domeniul justitiei, atributiile presedintelui sunt limitate: acesta va putea numi procurorul general, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numai dupa modificarea Constitutiei. Numirea judecatorilor, la fel, se face doar la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Insa numirea unor persoane dubioase poate fi prevenita prin informarea deschisa a cetatenilor si crearea unei presiuni publice.

Seful Guvernului si directorul Serviciului de Informatii si Securitate sunt numiti de Parlament, la propunerea presedintelui. De notat ca Parlamentul este dizolvat in cazul respingerii repetate a candidatului propus la functia de premier.

In domeniul politicii externe, presedintele poate negocia si semna tratate internationale, care urmeaza a fi ratificate de Parlament.

Presa de investigatie a prezentat suficiente materiale din care desprindem ca Igor Dodon este vulnerabil la capitolul integritate. Ar fi naiv sa credem ca el va produce schimbari majore in lupta cu coruptia sau va influenta decisiv politica externa.

In situatia data, trebuie concentrate eforturile pentru urmatoarele alegeri parlamentare, acolo se va da lupta decisiva. Sanse exista numai daca fortele de opozitie vor depasi abordarea de "partid al unui singur om". Poti conta pe un rezultat pozitiv daca promovezi o echipa si interactionezi direct cu oamenii, pentru ca accesul in spatiul public este foarte limitat.

Trebuie analizate greselile comise, indeosebi la capitolul comunicare si finantare transparenta.

Care este opinia dvs despre asa-numitul furt al miliardului? Cine a fost de vina, unde s-au dus banii?

Mai multa lumina asupra acestui subiect a adus publicarea raportului "Kroll" in mai 2015. Delapidarea sumei de 13,7 miliarde de lei a avut loc pe 25 si 26 noiembrie 2014, prin acordarea unor credite frauduloase la 5 companii controlate de Ilan Sor. Acesta insa era doar executorul, nu neaparat si principalul beneficiar. Au fost incalcate normele de creditare si exigentele BNM la capitolul riscuri si expuneri "mari".

Frauda din cele 3 banci (Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank) a fost posibila numai cu intrunirea a doua conditii: preluarea controlului asupra bancilor si subordonarea institutiilor de supraveghere si ancheta.

Deciziile de acordare a creditelor se aproba de conducerea bancii, care este numita de actionari. In cazul BEM a avut loc o "emisie" inchisa in august 2013, prin care Guvernul "a cedat" pachetul majoritar unei companii controlate de Ilan Sor. Actiunile la celelalte 2 banci au fost procurate in 2012-2013, din mijloace transferate prin intermediul companiilor offshore. Erau procurate pachete de actiuni sub 5%, pentru a nu divulga provenienta mijloacelor banesti si proprietarul efectiv.

Atat BNM, cat si Centrul National Anticoruptie urmareau indiferent cum banii efectiv pleaca din tara. Se putea interveni la orice etapa si existau suficiente parghii legale: retragerea confirmarii membrilor Executivului din banci, blocarea tranzatiilor suspecte si transmiterea materialelor catre Procuratura Generala, suspendarea sau chiar retragerea licentei de la banci. Insa nimeni nu a facut nimic.

Guvernatorul BNM si Procurorul General sunt numiti de Parlament, seful de la Anticoruptie era pe atunci numit de prim-ministru, deci este rezonabil sa credem ca principalii beneficiari sunt persoanele care controlau partidele de la guvernare (PD si PLDM), mai exact Vlad Plahotniuc si Vlad Filat.

Ultimul a fost arestat in octombrie 2015, dar nu vedem sa fi fost recuperata macar o parte din miliardul furat.

Cat de influent este acest Vladimir Plahotniuc? Cand si cum a crescut aceasta influenta, cine si cum ar putea sa o diminueze?

Va aduc un exemplu: in timpul protestelor din aprilie 2016 sute de politisti aparau proprietatile lui Plahotniuc. Mai recent, initiativa privind referendumul de demitere a primarului Capitalei a fost respinsa in Curtea de Apel, dupa ce primarul Dorin Chirtoaca a apelat la protectia lui Plahotniuc pentru a influenta decizia instantei.

Plahotniuc este o creatura a regimului comunist din 2001-2009, fiind implicat in atacuri raider, proxenetism, coruperea si santajul procurorilor si judecatorilor. Unii conducatori ai Ministerului de Interne si Centrului Anticoruptie lucreaza in structurile de forta controlate de Plahotniuc.

Influenta sa in Republica Moldova este comparabila cu cea a lui Alberto Fujimori in anii '90, numai ca Plahotniuc nu detine vreo functie oficiala si activeaza din umbra. A speculat mai mult pe slabiciunile oponentilor politici, ca mai apoi sa-i distruga public.

In multe tari au existat clanuri mafiote, insa istoria a demonstrat ca sfarsitul lor este unul trist.

Care sunt principalele "arme" folosite de Federatia Rusa impotriva R.Moldova?

Sunt doua mari pericole: dependenta totala de gazul rusesc si prezenta fortelor armate ruse in stanga Nistrului.

Regiunea transnistreana n-a achitat niciodata consumul de gaz, care este livrat de operatorul nostru Moldovagaz. Din gazul livrat de noi, autoritatile transnistrene produc energie electrica pe care o vand tot noua. Insa banii incasati nu merg la achitarea gazului, dar ajung direct in asa-numitul buget transnistrean.

De administrarea intreprinderii Moldovagaz se ocupa Ministerul Economiei al RM. In prezent datoria la gaz fata de Gazprom se apropie de 6,5 miliarde USD, comparabil cu PIB-ul Republicii Moldova. Schema are loc cu acceptul conducerii Gazprom si autoritatilor de la Chisinau.

Aceasta zona necontrolata de autoritatile noastre este un mediu confortabil pentru activitati de contrabanda si scheme de coruptie.

Bunaoara cea mai mediatizata este schema pe energie, care vine din stanga Nistrului prin firma-capusa "Energokapital". Numai ca firma-capusa nu achita gazul. O parte din bani ii transfera in offshore, iar alta parte - autoritatilor separatiste transnistrene.

Pana la urma, principala arma a Federatiei Ruse este coruperea politicienilor de la Chisinau pentru a mentine dependenta energetica a RM.

Cum comentati atitudinea de pana acum a Romaniei fata de RM? Ce greseli s-au facut si se mai fac? Ce ar trebui sa se schimbe?

Romania ne poate acorda sprijin in consolidarea securitatii energetice. Pentru a realiza interconexiunile pe gaz si energie sunt necesare investitii in infrastructura, atat pe teritoriul RM, cat si in Romania. Totodata autoritatile romane au acordat RM un credit rambursabil pentru suport bugetar.

Dar orice asistenta trebuie sa vina cu unele conditionalitati. Spre regret, pe domeniul energetic aceste conditionalitati lipsesc aproape cu desavarsire. Pe aceasta dimensiune e necesara o colaborare mai activa a autoritatilor romane cu partenerii externi si cu mediul de experti din randul societatii civile din RM, pentru a elabora conditionalitati pe domeniul energetic si a monitoriza implementarea acestora.

In opinia dvs. unirea Republicii Moldova cu Romania este posibila la un moment dat? Daca da, in ce conditii?

Spre regret, unii politicieni iresponsabili din Republica Moldova trateaza subiectul unirii ca o solutie imediata, care ar rezolva toate problemele noastre.

Indiferent de optiunile geopolitice, oamenii isi doresc in primul rand un trai decent. Decizia apartine cetatenilor, prin urmare obiectivul principal vizeaza bunastarea societatii si obtinerea unui efect de sinergie. Trebuie analizate optiunile, avantajele si riscurile, este necesar de organizat un proces eficient de comunicare, astfel incat cetatenii sa fie informati. Doar asa poti lua o decizie cumpatata, care sa fie in beneficiul tuturor.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...