Rezultatele alegerilor din R.Moldova, in presa rusa: Putin a batut-o pe Merkel. O palma pentru Europa

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 07:40
10232 citiri
Rezultatele alegerilor din R.Moldova, in presa rusa: Putin a batut-o pe Merkel. O palma pentru Europa
Foto: Vocea Transilvaniei

Presa rusa a apreciat ca alegerile parlamentare de duminica din Republica Moldova, in urma carora Partidul Socialistilor s-a clasat pe primul loc, reprezinta "o palma pentru Europa" si arata ca "pozitiile fortelor proeuropene din aceasta tara sunt slabe".

Potrivit ziarului rus Nezavisimaia Gazeta (NG), victoria socialistilor la alegeri a fost o adevarata surpriza pentru multi.

Rezultate alegeri R. Moldova: Lupta stransa intre socialisti si liberali. Partidele pro-europene au majoritatea

"Toti s-au obisnuit ca in ultimii 15 ani cea mai mare sustinere din partea populatiei o primeau comunistii, desi tara este condusa de o coalitie formata din partide mai putin populare", scrie NG, intr-un articol cu titlul "Vladimir Putin l-a intrecut pe cancelarul german la alegerile din R.Moldova".

NG apreciaza ca "Partidul Socialistilor, protejat de Moscova, i-a depasit pe liberal-democratii sustinuti de Berlin".

"Socialistii au castigat aceste alegeri datorita lozincii 'Moldova va fi un stat prosper doar alaturi de o Rusie puternica', precum si datorita presedintelui Vladimir Putin, care s-a intalnit cu liderul PSRM. Aceasta intalnire a fost un semnal pentru alegatorii moldoveni", scrie publicatia.

In opinia NG, Partidul Socialistilor a primit o parte din voturi pe care trebuia sa le obtina Partidul Patria, exclus anterior din cursa electorala din R.Moldova.

Alegeri in R. Moldova cu o miza uriasa: Putin sau UE - cum s-a desfasurat scrutinul (Foto&Video)

Ziarul denunta numarul mic de sectii de votare in Rusia, mentionand ca "aproape o treime din cetatenii moldoveni cu drept de vot nu au reusit sa voteze".

Saptamanalul rus Pravda afirma, de asemenea, ca "rezultatele alegerilor din R.Moldova reprezinta o palma pentru Europa".

Publicatia evoca "vizitele foarte dese ale diplomatilor occidentali in ultima perioada", subliniind ca partidele proruse au obtinut totusi rezultate foarte bune.

La randul sau, ziarul Rossiskaia Gazeta (RG) afirma ca "falsificarile grave la alegerile din Republica Moldova duc tara spre un conflict civil".

"Cum va fi pozitia Chisinaului fata de Transnistria si care este probabilitatea unui razboi civil dupa aproape 20 de ani de liniste? Se va orienta R.Moldova spre integrarea in Uniunea Europeana, desi trebuie sa inteleaga ca este una dintre cele mai sarace tari si nimeni n-o asteapta in Europa, sau va prefera sa consolideze relatiile cu Rusia, unde muncesc peste 700.000 de moldoveni?", intreaba RG, in editia electronica de luni.

In opinia RG, "alegerile au aratat totusi ca multi moldoveni chiar cred ca sunt asteptati in Uniunea Europeana cu bratele deschise, iar calea cea mai simpla este anexarea R.Moldova de catre Romania".

"De fapt, unii incearca sa aduca R.Moldova pe drumul Golgotei, provocand un razboi civil dupa scenariul celui din Ucraina", scrie Rossiskaia Gazeta.

Agentia rusa RIA Novosti, de asemenea, afirma ca "mii de moldoveni au fost lipsiti de dreptul la vot".

"Majoritatea moldovenilor care muncesc in Rusia nu au fost lasati sa voteze", noteaza RIA Novosti, intr-un articol intitulat "Oameni fara drept de vot".

"Spre deosebire de Italia, unde au fost deschise 25 de sectii de votare pentru 200.000 de cetateni moldoveni, in Rusia au fost deschise doar cinci sectii pentru 700.000 de alegatori. Astfel, sute de mii de moldoveni nu au putut vota", scrie agentia rusa.

Potrivit RIA Novosti, alegerile de duminica au demonstrat o consolidare a fortelor proruse in Republica Moldova, in contextul in care "pozitiile fortelor proeuropene din aceasta tara sunt tot mai slabe".

"In urma acestor alegeri ar putea fi creata o coalitie larga, din care ar face parte comunistii, liberal-democratii si democratii. Aceasta constructie politica se poate vinde bine atat Europei, cat si Rusiei", apreciaza agentia.

Conform rezultatelor anuntate de Comisia Electorala Centrala dupa numararea a 98 la suta din voturi, partidele proeuropene au castigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova.

Astfel, pe primul loc se mentine Partidul Socialist (PSM), cu 20,95% din voturi.

Partidul Liberal-Democrat a obtinut 19,75% din voturi, Partidul Comunistilor (PCRM) - 17,83%, iar Partidul Democrat (PDM) - 15,94%. Partidul Liberal (PLM) a obtinut 9,45% din voturi.

Partidele proeuropene - PLDM, PDM si PLM - au, impreuna, peste 45 % din voturi, devansand formatiunile proruse - PSM si PCRM -, care au 39%.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educației. Decizia luată ”din proprie inițiativă”, după acuzațiile de plagiat
Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea Ministerului Educației. Decizia luată ”din proprie inițiativă”, după acuzațiile de plagiat
Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seară, 29 septembrie, că a demisionat din funcția de ministru al Educației, ”din proprie inițiativă”. În anunțul făcut pe Facebook, Cîmpeanu a...
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public în contextul scumpirilor din ultima...