Romani opriti la frontiera cu R. Moldova: Un lider unionist a primit interdictia de a intra in tara

Marti, 28 August 2018, ora 20:16
3935 citiri
Romani opriti la frontiera cu R. Moldova: Un lider unionist a primit interdictia de a intra in tara
Foto: Facebook / George Simion

Presedintelui Actiunii 2012, George Simion, organizator Marsului Centenar, i-a fost refuzat accesul in R. Moldova, iar Politia de Frontiera a republicii anunta ca acesta urmeaza sa primeasca interdictie de intrare in tara pentru ca ar fi avut "un comportament agresiv si inadecvat si a refuzat sa respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat".

Politia de Frontiera a Republicii Moldova a explicat marti ca motivul pentru care grupul organizat de cetateni romani stationati intre punctele de trecere a frontierei de stat nu a primit initial permisiunea sa treaca frontiera a fost "comportamentul inadecvat si provocator al unor persoane din cadrul grupului, refuzul de a se conforma procedurilor legale de trecere si o serie de injurii si amenintari proferate in discutiile cu reprezentantii Politiei de Frontiera", informeaza Radio Chisinau si Deschide.md.

Potrivit Deschide.md, seful Politiei de Frontiera a Republicii Moldova, Fredolin Lecari, s-a deplasat marti la punctul de trecere Leuseni pentru a debloca situatia. El le-a cerut reprezentantilor grupului sa manifeste respect fata de lege si sa se conformeze procedurilor de trecere a frontierei.

Toti reprezentantii grupului au in acest moment permisiunea sa intre pe teritoriul Republicii Moldova, mai putin George Simion, presedintele Actiunii 2012 si unul dintre organizatorii Marsului Centenar, care urmeaza sa primeasca interdictie de intrare pe teritoriul republicii, dupa ce "a demonstrat un comportament agresiv, inadecvat si a refuzat sa respecte procedurile legale de trecere a frontierei".

Politia de Frontiera a Republicii Moldova mai precizeaza ca, desi au dreptul sa traverseze frontiera, reprezentantii grupului refuza sa o faca pe moment, incercand sa forteze prin gestul lor autoritatile sa anuleze interdictia aplicata cetateanului mentionat. Asadar, subliniaza Politia de Frontiera a Republicii Moldova, motivul sederii lor intre punctele de trecere nu are la baza refuzul Politei de Frontiera de a le permite accesul.

George Simion a respins insa toate acuzatiile aduse de Politia de Frontiera si a declarat pentru Radio Chisinau ca va intra in greva foamei si a cerut asistenta consulara. In cele din urma, grupul si-a continuat drumul spre Chisinau fara el.

Ieri, politistii de frontiera le-au interzis ca treaca granita tuturor membrilor grupului care sunt cetateni ai Romaniei, pe motiv ca ei ar fi perturbat linistea publica in vama.

Participantii la Marsul Centenar incearca de duminica sa treaca pe jos granita spre Republica Moldova, dupa ce vamesii moldoveni nu le-au permis accesul. Ei au petrecut doua nopti in corturi, in vama Albita.

Marsul Centenarului a pornit din Alba Iulia pe 1 iulie si pe 1 septembrie ar urma sa ajunga la Chisinau, unde va avea loc o manifestatie unionista de amploare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) roman urmareste cu "atentie" si "preocupare" situatia creata la granita Romaniei cu Republica Moldova si a solicitat, "in spiritul dialogului si cooperarii care caracterizeaza relatia dintre cele doua state", explicatii cu privire la motivele pentru care cetatenilor romani nu li s-a permis trecerea frontierei, a informat MAE printr-un comunicat de presa transmis, marti, AGERPRES.

In acest sens, ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti a fost invitat la consultari pentru clarificari suplimentare, a anuntat MAE.

"De asemenea, prin intermediul Ambasadei Romaniei de la Chisinau s-au facut demersuri pentru a ne asigura ca cetatenilor romani le sunt respectate drepturile, asa cum este normal intr-un stat aflat intr-o relatie de asociere cu UE si de parteneriat strategic cu Romania", a precizat sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Georgen Simion interzis Moldova, #Mars Centenar Moldova 2018 , #Moldova