Romania ajuta Republica Moldova in elaborarea unei strategii de dezvoltare a Justitiei

Marti, 21 Iunie 2011, ora 16:34
1167 citiri

Ministrii Justitiei din Romania si Republica Moldova, Catalin Predoiu si Oleg Efrim, s-au intalnit, marti, la Bucuresti, partea romana oferindu-si sprijinul pentru integrarea europeana si elaborarea unei Strategii pentru Dezvoltarea Justitiei in Republica Moldova.

"As vrea sa reamintesc faptul ca Ministerul Justitiei din Romania are cu Ministerul Justitiei din Republica Moldova un proiect strategic, care vizeaza schimbul de experienta, armonizarea politicilor din domeniul justitiei si sprijinul reciproc in legatura cu integrarea europeana", a declarat Catalin Predoiu, in cadrul unei conferinte de presa comune.

Printre domeniile in care vor colabora cele doua parti se numara serviciul de probatiune si administratiile nationale a penitenciarelor.

Catalin Predoiu a anuntat ca Romania ofera cinci burse pentru membrii Administratiei Nationale a Penitenciarelor din Republica Moldova si zece locuri pentru scolarizarea agentilor de penitenciare la Scoala de Agenti de Penitenciare de la Targu Ocna.

De asemenea, in domeniul probatiunii s-au realizat schimburi de experienta si a fost incheiat un protocol de colaborare.

In plus, au existat consultari permanente intre cele doua ministere pentru armonizarea legislatiei, astfel ca pe termen lung cele doua tari sa aiba reglementari similare.

"Pentru viitor, ne-am propus un dialog foarte intens in ceea ce priveste Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca serviciu public in Republica Moldova. Ministerul Justitiei din Republica Moldova este in curs de elaborare a acestei strategii si noi am convenit sa punem in legatura specialistii din cele doua ministere, astfel incat sa fie gasite cele mai bune solutii si sa expunem problemele, cu care noi ne-am confruntat", a adaugat Catalin Predoiu.

De asemenea, Catalin Predoiu a expus si experienta Romaniei in desfiintarea unor parchete si instante cu volum mic de activitate, in efortul de a concentra resursele umane si constituirea unor unitati puternice.

"Daca in plan tehnic lucrurile stau in afara de orice dubiu, in plan politic lucrurile stau mai delicat. In mod firesc, inchiderea unor instante a creat probleme. Fiecare parlamentar doreste sa pastreze instantele din propria circumscriptie", a mai spus ministrul roman al Justitiei.

Cele doua parti au mai discutat despre crearea unei platforme de comunicare online, sub forma unui portal, astfel incat specialistii sa poata tine legatura permanent.

La randul sau, ministrul Justitiei din Republica Moldova, Oleg Efrim, a multumit Guvernului Romaniei pentru sprijinul constant acordat tarii sale, apreciind buna colaborare cu ministrul Catalin Predoiu.

'Tara noastra este angajata intr-un proces amplu de reforma. Am pornit un parcurs de integrarea europeana. Rezultatele alegerilor locale, care s-au incheiat duminica, in care fortele democratice au obtinut o victorie zdrobitoare, ne arata sprijinul poporului in reformele pe care le-am initiat', a declarat Oleg Efrim.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania Moldova justitie , #Moldova