Rusia ameninta din nou R.Moldova: Cum are de suferit daca semneaza Acordul cu UE

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 10:26
5532 citiri
Rusia ameninta din nou R.Moldova: Cum are de suferit daca semneaza Acordul cu UE

Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, sustine ca semnarea Acordului de Asociere intre R. Moldova si Uniunea Europeana va duce la deteriorarea relatiilor comerciale dintre tara de peste Prut si Rusia.

"Vedem decizia partii moldovene ca pe o decizie suverana care ar putea avea efecte profunde", a declarat oficialul rus, potrivit agentiei Itar-Tass.

Secretarul de Stat rus a precizat, in timpul unei vizite la Chisinau si Tiraspol, ca semnarea Acordului intre moldoveni si UE va afecta relatiile cu Rusia, asa ca este vitala luarea unor masuri de reducere a riscului in ceea ce priveste legaturile comerciale dintre cele doua state.

Rusia: Vom reactiona militar si politic, daca NATO se extinde in Europa de Est

"Semnarea Acordului de Asociere intre R. Moldova si Uniunea Europeana, programata pentru data de 27 iunie, este extrem de importanta pentru relatiile ruso-moldovene. Este un eveniment major in ceea ce priveste relatiile noastre bilaterale", a afirmat Karasin.

Diplomatul rus a mai spus ca relatiile dintre tara vecina si Rusia vor fi afectate in toate planurile - "politic, economic, cultural, spiritual".

Astfel, unul dintre obiectivele Kremlinului in acest sens este sa reduca la maximum "potentialele efecte negative, in primul rand in zona schimburilor bilaterala si a cooperarii economice".

Moldovenii, santajati si cu regimul de migrare

Nu este pentru prima data cand oficiali rusi ameninta Republica Moldova pe fondul apropierii de UE. Saptamana trecuta, un avertisment dur a venit din partea Rusiei, care a anuntat ca, daca Guvernul de la Chisinau semneaza Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, Moscova ar putea anula regimul preferiential de migrare pentru moldoveni.

Rusia si Gagauzia ameninta R.Moldova: Ultimatum pentru autoritatile din Chisinau

Declaratia a fost facuta de Alexandr Tibluski, seful Departamentului pentru Cooperare cu CSI (Comunitatea Statelor Independente) din cadrul Ministerului rus de Dezvoltare Economica.

Ministerul rus a sustinut ca semnarea Acordului de Asociere cu UE poate complica relatiile comerciale ale tarii de peste Prut cu Rusia. De asemenea, Moscova este ingrijorata ca apropierea de UE va determina o migratia masiva a moldovenilor in Rusia.

Moldova nu cedeaza presunilor Rusiei: Acordul cu UE va fi semnat in iunie

Presedintele moldovean, Nicolae Timofti, a declarat, la jumatatea lunii mai, ca Republica Moldova isi va exercita "dreptul suveran" si va semna Acordul de Asociere cu UE, in pofida presiunilor externe politice si economice.

Timofti nu a facut referire directa la Rusia, insa se stie ca Moscova se opune semnarii de catre Moldova a Acordului cu UE. Documentul urmeaza sa fie semnat la Bruxelles, pe 27 iunie.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...