Rusia il convoaca pe ambasadorul moldovean: Chisinaul e ostil si provocator cand cere ajutorul ONU in Transnistria

Sambata, 26 August 2017, ora 10:13
4229 citiri
Rusia il convoaca pe ambasadorul moldovean: Chisinaul e ostil si provocator cand cere ajutorul ONU in Transnistria
Foto: captura Youtube

Moscova considera initiativa Chisinaului la ONU cu privire la retragerea trupelor ruse din regiunea moldoveana separatista Transnistria drept o noua actiune ostila menita sa afecteze relatiile intre cele doua tari, a declarat adjunctul sefului diplomatiei Serghei Riabkov intr-o intalnire cu ambasadorul moldovean in Rusia Andrei Neguta, convocat la Ministerul rus de Externe, relateaza Tass.

Riabkov i-a atras lui Neguta atentia asupra "initiativei provocatoare a Chisinaului, care cere includerea retregerii totale a fortelor straine de pe teritoriul (Republicii) Moldova pe agenda celeii de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU", se arata intr-un comunicat emis de Ministerul rus de externe.

"Rusia a subliniat ca Moscova a examinat aceasta masura, care ignora adevaratele motive ale prezentei contingentului rus limitat in zona raului Nistru, drept o noua actiune dintr-un lant de actiuni recente si ostile ale unor politicieni de la Chisinau care nu vor o imbunatatire a relatiilor bilaterale", se arata in comunicat.

"Cei care initiaza asemenea actiuni, care nu corespund aspiratiilor unei parti semnificative a cetatenilor (Republicii) Moldova, trebuie sa inteleaga ca ele vor avea un efect negativ inevitabil atat asupra cooperarii bilaterale, cat si a procesului solutionarii crizei din Transnistria", mai apreciaza diplomatia rusa.

Guvernul a cerut ajutorul ONU, Dodon ridica in slavi rusii

Potrivit unui mesaj al reprezentantului permanent moldovean la ONU Victor Moraru, publicat marti, Chisinaul cere ONU sa-i sustina eforturile in vederea incheierii unei retrageri complete a unitatilor militare straine de pe teritoriul moldovean.

In mesaj se arata ca este necesar ca aceasta problema sa fie considerata o noua etapa diplomatica "preventiva" intr-o regiune in care pacea si stabilitatea sunt in pericol.

Chisinaul insista asupra faptului ca misiunea de mentinere a pacii desfasurata in regiunea separatista transnistreana sa fie transformata intr-o misiune cu un mandat international.

Insa liderul transnistrean Vadim Krasnoselski nu doreste sa accepte aceasta initiativa, apreciind ca retragerea trupelor ruse va conduce la o reluare a conflictului armat.

Presedintele moldovean prorus Igor Dodon a condamnat initiativa Guvernului moldovean si a apreciat ca in ultimii 25 de ani misiunea rusa de mentinerea pacii "s-a dovedit un succes si trebuie sa continue, iar retragerea bazei militare va fi posibila numai dupa gasirea unei solutii politice la conflict".

Guvernul moldovean a precizat vineri ca inititiva se refera la militarii rusi care nu fac parte din misiunea rusa de mentinerea pacii.

Rusii si Transnistria

Trupele ruse de mentinerea pacii au fost desfasurate in zona de conflict in baza Acordului cu privire la principiile solutionarii pasnice a conflictului armat in regiunea Transnistria din Republica Moldova, semnat cu Chisinaul pe 21 iulie 1992. De atunci nicio persoana nu a fost ucisa in ostilitati in regiunea separatista prorusa, scrie Tass.

In prezent, trupele ruse de mentinerea pacii actioneaza alaturi de trupe de mentinerea pacii moldovene si transnistrene.

In afara acestui contingent, aproximativ 1.000 de militari din cadrul Grupului operational rus pazesc depozite de munitie, in apropiere de Kolbasna, unde au ramas din perioada sovietica.

Tiraspolul a blocat desfiintarea acestor depozite in 2004, in urma unei amplificari a tensiunilor.

In prezent trupele ruse sunt blocate in Transnistria, dupa ce Kievul a interzis orice tranzit pe teritoriul ucrainean.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Transnistria Rusia Moldova, #ambasadorMoldova chemat Rusia Transnistria, #Moldova Transnistria ONU , #Moldova