"Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta" - Zeci de mii de moldoveni au cerut Unirea. Duminica vin spre Romania (Galerie foto & video)

Sambata, 16 Mai 2015, ora 18:36
25757 citiri
"Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta" - Zeci de mii de moldoveni au cerut Unirea. Duminica vin spre Romania (Galerie foto & video)
Foto: Ziare.com

Peste 25.000 de persoane au participat, sambata, la Chisinau, la un mars de amploare organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012.

Oamenii au cerut conducerii Republicii Moldova accelerarea integrarii in Uniunea Europeana prin unirea cu Romania. Pe langa lozinci precum "Unire" si "Chisinau si Bucuresti, doua inimi romanesti", manifestantii au scandat si "Rusia, nu uita, Basarabia nu e a ta".

De altfel, organizatorii au anuntat ca au demarat o campanie de strangere de semnaturi pentru unire si o mare adunare nationala pe 5 iulie. Duminica, manifestantii pleaca, in autocare, spre granita cu Romania, unde vor cere ridicarea interdictiei de a intra in Moldova, emisa pe numele lui George Simion.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor de la Chisinau:

18:30 - Manifestatia s-a incheiat. Duminica, la ora 16:00, unionistii vor pleca in autocare spre frontiera moldo-romana pentru a cere anularea interdictiei de a intra pe teritoriul Republicii Moldova emisa pentru George Simion.

Foto: Lulea Marius Dorin

17:42 - Participantii la mars au revenit in piata centrala. Presedintele Asociatiei 21 decembriei 1989, Teodor Maries, transmite mesajul lui George Simion, romanul expulzat de SIS. "Spune-le te rog din partea mea ca Unirea nu este pentru un politician anume, ci pentru idealul national roman. Sufleteste sunt alaturi de voi!"

Oamenii scandeaza "Georgica, Georgica!", potrivit Timpul.

Foto: Facebook/Basarabia Pamant Romanesc

17:00 - In timp ce in fata Guvernului mii de persoane au strigat "Unire", in spatele cladirii Executivului, zeci de politisti sunt pregatiti sa faca fata unor eventuale violente. Deocamdata manifestatiile au loc fara incidente semnificative, anunta organizatorii.

Foto: Facebook/Basarabia Pamant Romanesc

16:39 - Unionistii s-au oprit in fata sediului SIS. Acum doua zile, liderul Tinerilor Moldovei, George Simion, a fost retinut si expulzat din tara de agentii SIS.

16:10 - Manifestantii au plecat in mars. Marsul va trece pe la ambasadele Rusiei, SUA si Romaniei. Organizatorii vor lasa cate un mesaj la fiecare reprezentanta diplomatica.

Foto: Platforma unionista Actiunea 2012

15:49 - Participantii la Marsul Unionist au votat formarea Blocului Unitatii Nationale (BUN) in care au intrat organizatiile unioniste printre care sunt Miscarea Civica Tinerii Moldovei, platforma Actiunea 2012, Asociatia Lumina a pedagogilor transnistreni, Fundatia Regina Elena, Clipa Siderala, Asociatia Fostilor Deportati, Asociatia Tiras-Moldova etc. Lista ramane deschisa pana la 1 iunie. Prima actiune a blocului va fi organizarea unei Adunari Nationale pe 5 iulie, potrivit Timpul.

15:40 - 25.000 de oameni scandeaza "Rusia nu uita, Basarabia nu-i a ta!".

Foto: Ziare.com

15:37 - Corespondentul Ziare.com transmite ca, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, exista tarabe pe care se vand steaguri rusesti.

Steaguri rusesti, la marsul la care 25.000 de oameni cer unirea Moldovei cu Romania (Foto)

Foto: Ziare.com

15:28 - Participantii la Marsul Unionist au votat formarea Blocului Unitatii Nationale (BUN) in care au intrat organizatiile unioniste printre care sunt Miscarea Civica Tinerii Moldovei, platforma Actiunea 2012, Asociatia Lumina a pedagogilor transnistreni, Fundatia Regina Elena, Clipa Siderala, Asociatia Fostilor Deportati, Asociatia Tiras-Moldova etc. Lista ramane deschisa pana 1 iunie. Prima actiune a blocului va fi organizarea unei Adunari Nationale pe 5 iulie.

15:27 - Peste 25.000 de persoane, potrivit organizatorilor, s-au reunit sambata in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, de unde cer unirea Republicii Moldova cu Romania, la 203 ani de la anexarea Basarabiei de catre Rusia, relateaza PRO TV Chisinau, in pagina electronica.

15:22 - Manifestantii scandeaza "Traiasca, traiasca si-infloreasca, Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca!", "Limba romana, unica stapana!", "Chisinau si Bucuresti, doua inimi romanesti!".

15:20 - Silviu Musuc, comisarul-sef al Politiei Chisinau, a declarat pentru corespondentul Ziare.com ca marsul decurge fara incidente.

Foto: Ziare.com

15:18 - Numarul manifestantilor depaseste 20.000.

Foto:Ziare.com

15:04 - "O manifestatie sincera, o manifestatie adevarata, o manifestatie pe care nu ne-o va putea lua niciodata nimeni", a declarat Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, pentru corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com

14:47 - Tinerii Moldovei au anuntat ca demareaza o campanie de colectare a semnaturilor pentru realizarea unirii cu Romania.

Foto: Ziare.com

14:41 - "Tinerii nu mai vad un viitor in Republica Moldova. Ne-am saturat sa-i ascultam pe acesti falsi pro-europeni care au deturnat cursul european al Republicii Moldova. Unirea este singura solutie", a declarat unul dintre activistii Platformei Actiunea 2012, in aplauzele celor prezenti. Manifestantii au scandat la unison "Unire!".

Foto: Captura privesc.eu

14:30 - In centrul Chisinaului ar fi deja 10.000 de oameni, potrivit organizatorilor.

Foto:Facebook/George Simion

14:25 - O fotografie din UK, primita pe adresa redactiei Ziare.com. "Sustinem si noi din UK marsul unionist de la Chisinau. Pana la urma toti suntem romani chiar daca ne despart Prutul si o granita", ne scrie Sorin Han.

Foto: Sorin Han

14:18 - "Protestatarii care au fost blocati la Cahul au pornit spre Chisinau. Despre acesta a anuntat unul dintre membrii grupului de manifestanti. Pentru a ajunge in Capitala, ei au fost nevoiti sa urce in microbuze si autobuze de linie. La fel, membrii grupului au anuntat ca pe ei in aceste momente nu-i poate opri nimeni si nimic", scrie pe Facebook bloggerul moldovean Dragos Galbur.

Foto: Ziare.com

14:06 - Un mesaj de sustinere a venit si de la diaspora unionista din Marea Britanie.

Foto: Facebook/Robert Willy Toperter

14:03 - Aproximativ 40 de liceeni din raionul Floresti ar fi fost avertizati telefonic de catre politie sa nu participe la mars, scrie Infoprut.

13:55 - Romanii din diaspora transmit mesaje de sustinere pentru participantii marsului de la Chisinau - pe retele sociale, circula imagini din zeci de orase ale Europei, dar si din Statele Unite.

Foto: Moldova.org

13:44 - Tinerii incep sa se adune in centrul Chisinaului.

Foto:Facebook/Basarabia pamant romanesc

13:38 - Un autocar cu 50 de membri ai organizatiei Tinerii Moldovei si alte persoane care doresc sa participe la manifestatia de la ora 14:00, din Piata Marii Adunari Nationale, este blocat, iar tinerii sunt legitimati de politie la Cahul. Liderul grupului sustine ca soferii refuza sa porneasca spre Chisinau, scrie Info Prut.

13:20 - George Simion a transmis un mesaj pe Facebook: "Nu uitati, suntem multi, suntem uniti, suntem puternici".

Foto: Facebook/George Simion

Recentele manifestari de nemultumire a populatiei si dorinta de a pune capat coruptiei si saraciei au nevoie de o solutie, considera organizatorii. "Ii schimbam de la putere pe unii cu altii si noi ramanem tot mai saraci si lipsiti de viitor. Unirea cu Romania este sansa noastra de a ne integra in Uniunea Europeana si de a avea un trai mai bun. Dupa cum a zis presedintele Traian Basescu, e singura noastra cale de a fi parte a spatiului european. Vrem dreptate, vrem Unirea", a declarat Elena Podoleanu, reprezentanta Actiunii 2012.

Foto:Facebook/Cornelia Creciun

Manifestatia are loc in contextul in care presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, George Simion, cetatean roman, a fost retinut, miercuri, de agentii Serviciului moldovean de Informatii si Securitate, iar in scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova, primind interdictie de reintrare in aceasta tara timp de cinci ani.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Nicolae Ciucă, despre candidatura la prezidențiale. "Trebuie să fie un om care a performat, care are cunoştinţele să poarte responsabilitatea instituţiilor statului"
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a respins ipoteza potrivit căreia, în prezent, s-ar afla în campanie pentru alegerile prezidenţiale, precizând că decizia va fi luată în PNL după...
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
#mars unire Chisinau, #mars unire Basarbia , #Moldova