Russia Today: Romania vrea sa recastige Republica Moldova

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 23:57
9654 citiri
Russia Today: Romania vrea sa recastige Republica Moldova
Foto: Arhiva

Activistii din Romania militeaza pentru unirea cu tara vecina, Republica Moldova, pana anul viitor, spunand ca astfel restabilesc dreptatea, avand in vedere ca cele doua tari au o istorie comuna. Dar ideea lor nu este impartasita de toti cetatenii din Republica Moldova.

Ideea de unificare este sustinuta prin tot felul de actiuni, de la expozitii de fotografie la mitinguri zgomotoase in Bucuresti si Chisinau. Din anul 2009 au tot avut loc miscari pentru a recastiga ceea ce ei considera ca fiind pamantul lor, comenteaza Russia Today.

Incepand din aprilie, este imposibil sa nu gasesti afise colorate in orasele din Romania, in care se spune ca "Basarabia este Romania". Cei din spatele acestei miscari cred ca terenul pe care este acum Republica Moldova trebuie sa fie din nou sub controlul Bucurestiului, asa cum a fost, de altfel, pana in secolul XIX.

Odata cu prabusirea URSS-ului, Republica Moldova si-a declarat insa independenta, devenind membru al ONU, Consiliului Europei si OMC. Acum, grupul Actiunea-2012, o alianta care reuneste mai mult de 30 de ONG-uri din Romania, spune ca aceste realizari ale Moldovei ar trebui sacrificate in numele reunificarii.

"Prin reintregire ma refer la poporul roman de pe ambele parti ale frontierei, care trebuie sa traiasca intr-un singur stat. Dupa pactul Ribbentrop-Molotov am fost separati in mod nedrept si vrem sa se repare acest adevar istoric", spune activistul George Simion, seful gruparii.

Potrivit postului rus de televiziune, pozitia Bucurestiului este aceea ca reunificarea celor doua natiuni se poate intampla numai in cazul in care Moldova, tara post-sovietica, devine membru al UE. Dar politicienii din Republica Moldova si-au exprimat ingrijorarea ca presedintele Traian Basescu nu va astepta acest moment si ca, la un moment dat, in viitor, va extinde granitele tarii sale si va absorbi Moldova.

"Cu cateva luni in urma, presedintele roman a spus clar ca in termen de 25 ani Moldova se va reuni cu Romania sub egida integrarii europene. Romania, prin actiunile sale, discrediteaza insa intregul concept de integrare europeana, deoarece, pentru majoritatea oamenilor din Republica Moldova, integrarea europeana nu presupune unirea cu Romania", considera Yury Muntian, un membru al Partidului Comunist din Republica Moldova.

Analistii din capitala Moldovei spun ca ultimii ani au servit ca o dovada clara a acestei intentii.

"Dupa schimbarea puterii, in 2009, mass-media romaneasca s-a mutat in Republica Moldova. Este vorba de mai multe statii mari de televiziune si ziare. Noi credem ca misiunea lor principala este de romanizare a Moldovei si deconstructie a identitatii Republicii Moldova", sustine analistul politic moldovean Bogdan Tsyrda.

In anul urmator, care marcheaza 200 de ani de cand Bucurestiul a pierdut Chisinaul pentru prima data, gruparea Actiunea-2012 planifica o ofensiva masiva de informare cu privire la unificare, mai comenteaza publicatia ruseasca.

Gruparea spune ca nu este finantata si nici nu beneficiaza de sprijin public de la Bucuresti si ca misiunea sa este una pasnica, aceea de a informa oamenii despre necesitatea restabilirii Romaniei Mari.

"In cazul in care oamenii din Romania si Republica Moldova decid ca doresc sa se reuneasca, atunci acest lucru este tehnic posibil", a explicat George Simion.

Totusi, o reunificare in viitorul apropiat este greu de imaginat, avand in vedere ca, in timp ce 40 la suta dintre romani sunt de acord sa primeasca inapoi Basarabia, doua treimi din populatia Republicii Moldova doreste sa ramana suverana, conchide Russia Today.

Citește și:
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Tribunalul Bucureşti a amânat marţi, 31 ianuarie, pentru 17 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă,...