Santajul rusesc nu influenteaza parcursul european al R. Moldova Interviu

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 19:05
5404 citiri
Santajul rusesc nu influenteaza parcursul european al R. Moldova Interviu

"Protectoratul Uniunii Europene pentru Republica Moldova este unica sansa de a rupe cu trecutul sovietic", declara parlamentarul moldovean Ana Gutu, subliniind ca "stabilitatea relatiilor comerciale tine de spatiul european" si nu de "santajul facut de proprietarul robinetului de gaze naturale" - Federatia Rusa.

Declaratiile pentru Ziare.com sunt facute la cateva zile dupa vizita la Chisinau a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu doua saptamani inainte de semnarea Acordului de Asociere a R. Moldova la UE si a celui de Liber Schimb.

Parcursul european al Republicii Moldova nu este influentat de criza din Ucraina ci, dimpotriva, aceasta "a fortificat ferma convingere a actualei guvernari ca doar integrarea europeana este unica perspectiva de dezvoltare si modernizare a Republicii Moldova", declara deputatul Ana Gutu, presedinte al Comisiei pentru Politica Externa si Integrare Europeana din Parlamentul de la Chisinau, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Barroso, vizita simbolica la Chisinau: Intalniri importante in programul oficial

Care a fost semnificatia politica a vizitei efectuate de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la Chisinau? Ce acorduri s-au semnat cu acest prilej?

Vizita lui Jose Manuel Barroso la Chisinau incheie suita de vizite diplomatice efectuate de inalti oficiali europeni in preajma semnarii Acordului de Asociere a Republicii Moldova (RM) la UE si, dincolo de conotatia simbolica a acestei vizite, trebuie sa intrezarim aspectele pragmatice legate de apropierea etansa a tarii noastre de Uniunea Europeana.

Cu prilejul vizitei, au fost semnate acorduri de finantare a mai multor sectoare ale economiei. Presedintele CE a adus vesti imbucuratoare referitoare la dublarea cotelor de export la unele produse agricole, fapt care vine sa spulbere mitul referitor la posibile crize, mai ales in agricultura, dupa semnarea Acordului de Asociere a R.Moldova la UE.

Care au fost principalele subiecte dezbatute la Conferinta Internationala a Investitorilor Republica Moldova - Uniunea Europeana, care a avut loc joi? Pe ce pozitii s-au situat premierul Iurie Leanca si presedintele Comisiei Europene?

Presedintele CE a dat asigurari ca Acordul de Asociere va aduce beneficii reale cetatenilor RM, va stimula calitatea productiei, va impulsiona functionarea economiei de piata. Dar pentru aceasta sunt necesare in continuare reforme in sistemul justitiei, reforme in scopul combaterii coruptiei. Acordul de Asociere va stimula agentii economici din RM sa imbunatateasca de o maniera considerabila calitatea produselor, prin investitii in echipamente si productivitatea muncii, fapt ce va aduce beneficii enorme pe termen mediu si lung cetatenilor din RM.

Barroso in R. Moldova: Coruptia trebuie eliminata cu inversunare

La randul sau, premierul Iurie Leanca a dat asigurari ca RM va face tot posibilul pentru a asigura functionarea institutiilor statului in spiritul valorilor europene, deoarece integrarea europeana este cel mai ambitios proiect al RM pe calea modernizarii sale.

Ce poate face Republica Moldova pentru a atrage investitori, in conditiile crizei din Ucraina? Cum pot fi promovate exporturile si catre ce piete ar trebui sa se orienteze Republica Moldova?

RM deja si-a reorientat o buna parte din productia sa spre pietile europene. Inclusiv embargoul Rusiei, din 2006, impus la vinurile moldovenesti a servit drept imbold pentru reorientarea exporturilor. Acelasi rol mobilizator pentru orientarea exporturilor spre pietele europene il joaca si criza din Ucraina.

Comportamentul Rusiei lui Putin fata de vecinii sai, altadata "republici-surori", a dat in vileag "lucoarea" (lumina - n.red.) inexistentei Uniunii Euroasiatice. Orice agent economic isi da bine seama ca stabilitatea relatiilor comerciale tine de spatiul european, care functioneaza in baza unui sistem legal bine structurat, si nu in baza santajului facut de proprietarul robinetului de gaze naturale.

Investitiile vor veni in RM odata cu implementarea graduala a Acordului de Asociere, odata cu reformarea sectoriala a economiei, a sistemului judiciar.

Stabilitatea politica este si ea un factor ce garanteaza atragerea investitiilor.

Cat de importanta este lupta impotriva coruptiei pentru o dezvoltare economica sanatoasa a Republicii Moldova?

Coruptia si carentele sistemului judiciar din RM sunt doua probleme majore. Lupta impotriva coruptiei nu poate sa fie limitata doar la adoptarea unui pachet de legi anticoruptie. De altfel, la acest capitol stam foarte bine.

Coruptia trebuie combatuta permanent, punctual, procesul fiind asigurat de institutiile statului abilitate cu aceste functii. Pentru aceasta, respectivele institutii trebuie nu doar de jure, ci si de facto sa iasa de sub tutela politica, fenomen cu care inca, din pacate, ne confruntam.

Relatiile clientelare trebuie excluse definitiv din sistemul institutiilor de drept. Aceasta va veni anume odata cu implementarea Acordului de Asociere a RM la UE.

Cum poate fi ajutata Republica Moldova de Romania din punct de vedere economic? Care mai este stadiul lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni si cand se vor vedea primele beneficii?

Romania deja ajuta foarte mult RM, prin promovarea parcursului sau european la toate nivelele diplomatiei europene. Dincolo de aceasta sustinere neconditionata, Romania a oferit RM ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro, iar o buna parte din acesti bani au fost deja valorificati prin proiecte investitionale.

Conectarea la sistemul energetic romanesc, prin urmare european, se va efectua prin darea in exploatare in vara acestui an a gazoductului Iasi-Ungheni, in viitorul apropiat a conexiunii electrice Isaccea-Vulcanesti, dar si prin (re) construirea mai multor poduri peste Prut.

Sunt de mare ajutor experientele Romaniei in reformarea sectorului educatiei, justitiei, managementului frontierelor s.a., mai multi experti din Romania ajutand parte din echipa guvernamentala. Valoarea suprema a acestei asistente rezida in comuniunea limbii noastre romane. Suntem acelasi popor, cu aceleasi traditii, traim deocamdata in doua state romanesti, unul e deja in UE, celalalt aspira la calitatea de membru UE - e firesc ca RM sa conteze pe ajutorul Romaniei.

Care vor fi principalele efecte politice si economice ale semnarii Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE?

Efectul politic pozitiv al semnarii Acordului de Asociere a RM la UE va fi modernizarea accelerata a institutiilor democratice din RM, perfectionarea statului de drept, ce va asigura primordialitatea legii. Desigur, ne asteptam ca si clasa politica din RM sa se europenizeze, sa devina mai responsabila si mai competenta.

Cat priveste efectele economice benefice, acestea se vor face resimtite chiar din aceasta toamna, cand vor intra in vigoare pas cu pas prevederile Acordului de creare a Zonei de Comert Liber, Aprofundat si Cuprinzator. Standardele europene ale calitatii vor influenta inevitabil calitatea vietii cetatenilor, prin cresterea calitatii produselor de larg consum, prin cresterea exporturilor, care vor duce la cresterea economica prognozata la 5%. Vor fi finalizate proiectele investitionale de anvergura - infrastructura, institutii educationale si medicale.

Situatia din Ucraina influenteaza in vreun fel decizia Republicii Moldova de integrare in Uniunea Europeana si pasii care trebuie facuti? Daca da, cum?

Nu cred ca situatia din Ucraina a influentat major decizia RM de a imbratisa perspectiva integrarii europene. Schimbarea puterii la Chisinau s-a produs in 2009, cu mult inainte de criza din Ucraina. Putem spune ca aceasta criza a fortificat ferma convingere a actualei guvernari, ca doar integrarea europeana este unica perspectiva de dezvoltare si modernizare a Republicii Moldova.

"Protectoratul" UE pentru RM este unica sansa de a rupe cu trecutul sovietic, cu nostalgiile ce tin in captivitate o buna parte a populatiei din RM. A venit timpul libertatii si emanciparii democratice pentru cetatenii RM, iar aceste procese, pe langa faptul ca au fost declansate, necesita sa devina ireversibile, oricare ar fi puterea politica ce va guverna RM. Pentru a asigura ireversibilitatea procesului de integrare europeana a RM trebuie sa muncim toti cot la cot - atat politicienii, cat si cetatenii RM, fara a fi divizati pe orice tip de criterii. Sper sa reusim acest deziderat.

Ce poate face Guvernul de la Chisinau pentru mentinerea integritatii teritoriale a tarii, cunoscuta fiind situatia din Transnistria si amenintarile mai mult sau mai putin voalate ale Federatiei Ruse?

Republica Moldova nu va putea solutiona din punct de vedere politic pe termen scurt si mediu diferendul inghetat din regiunea secesionista Transnistria. Solutii pe termen mai lung exista - odata cu cresterea calitatii vietii in rezultatul implementarii Acordului de Asociere, dorinta de reintegrare a RM va veni din partea cetatenilor din stanga Nistrului. Deja numarul solicitantilor de pasapoarte biometrice din stanga Nistrului a crescut geometric.

Apropo, pentru aceasta categorie de cetateni perfectarea pasapoartelor biometrice se efectueaza gratis. Agentii economici din stanga Nistrului, care au ales sa joace dupa regulile Chisinaului, beneficiaza din plin de avantajele regimului preferintelor comerciale cu UE. Acordul de Asociere se va extinde si asupra lor.

Daca Rusia nu va incerca noi provocari in zona secesionista din stanga Nistrului, exista sanse reale de reconciliere ale ambelor maluri ale Nistrului. Dar, repet, aceasta nu se va intampla foarte curand.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com