Scandal in Parlamentul de la Chisinau cu acuzatii de nazism si fascism la adresa Romaniei

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 14:24
4377 citiri
Scandal in Parlamentul de la Chisinau cu acuzatii de nazism si fascism la adresa Romaniei
Foto: RealitateaTV

Sedinta Parlamentului de la Chisinau, de joi, a inceput cu replici usturatoare intre deputatii liberali si cei comunisti. Disputa a fost provocata de deputatul Partidului Liberal, Maria Ciobanu, care a tinut sa felicite romanii de Ziua Nationala.

"Doresc basarabenilor sa se patrunda de axioma lui Eminescu - suntem romani si punctum! La multi ani, Romania!", a declarat Maria Ciobanu. Mesajul liberalilor a trezit insa indignarea grupului parlamentar al PCRM, care a batut cu picioarele pret de cateva minute.

Deputatul PCRM, Inna Supac, a venit apoi cu un anunt-replica, spunand ca fractiunea comunista a inregistrat in Parlament un proiect de lege care vine sa stopeze reabilitarea nazismului si transformarea in eroi a criminalilor nazisti si a complicilor lor.

"Speram ca deputatii, inclusiv cei care sarbatoresc 1 Decembrie, vor sustine proiectul", a mentionat ea.

Deputatul neafiliat, Mihai Godea, a tinut sa sublinieze ca Inna Supac da dovada de lipsa de cunostinte in materie de istorie, pentru ca nazismul si fascismul au aparut mult mai tarziu de 1918.

"Noi suntem moldoveni, si nu romani. Suntem in Parlament si nu in Senatul Romaniei si declaratiile liberalilor sunt antitstatale si demonstreaza lipsa de respect fata de aceasta tara", a declarat, la randul sau, comunistul Eduard Musuc.

In replica, liberalul Valeriu Muntean i-a amintit lui Musuc ca a fost arestat candva la comanda guvernarii comunistilor si ca ar fi suferit de sindromul Stockholm, cand victima se indragosteste de tortionar.

"Inchideti-va gurile! Voi, liberalii, ati fost membri KPSS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice - n.red.) si acum v-ati transformat in legionari!", s-a adresat Musuc membrilor grupului liberal.

Desi presedintele Marian Lupu a solicitat incetarea discutiilor, dialogul dintre reprezentantii celor doua fractiuni a continuat.

"De multe ori m-am convins ca prostia nu are margini. Azi m-am convins ca ea patrunde si in Parlament", a spus deputatul PL, Ion Hadarca. Acesta a fost completat de colegul sau, Valeriu Saharneanu, care i-a indemnat pe comunisti sa se abtina de la declaratii xenofobe. Ultimul cuvant din partea liberalilor l-a avut liderul Mihai Ghimpu.

"Domnule Voronin, spuneti-le tinerilor vostri sa se linisteasca. Daca noi felicitam Germania de ziua nationala, noi, ce, felicitam nazismul? Incetati cu mentalitatea asta. Dar Musuc este stuter, o sa va tradeze", a spus liberalul adresandu-se liderului comunistilor.

Vazand ca replicile nu contenesc, speakerul Marian Lupu, iritat, a fost nevoit sa ridice tonul. "Gata, asta a fost tot, stimati colegi, s-a terminat! Fiecare dintre cetatenii RM are dreptul la autoidentificare si haideti sa ne respectam asa cum suntem", a spus Lupu.

Romania marcheaza joi Ziua Nationala, iar la Chisinau vor avea loc mai multe manifestari dedicate momentului in care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Romania. De altfel, primarul Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca, a participat joi la festivitatile de la Alba-Iulia si a semnat cu autoritatile locale un protocol de colaborare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scandal Parlament Chisinau, #comunisti Republica Moldova, #liberali Republica Moldova , #Moldova