Scandal ruso-moldovean la Chisinau inaintea discutiilor pe tema Transnistriei

Marti, 14 Iunie 2011, ora 20:45
1871 citiri
Scandal ruso-moldovean la Chisinau inaintea discutiilor pe tema Transnistriei

Republica Moldova este scena unui scandal diplomatic cu Rusia ce amplifica tensiunile inainte de data de 21 iunie, zi in care urmeaza sa inceapa negocierile in vederea reglementarii conflictului transnistrean in formatul 5+2 la Moscova.

Ambasadorul rus la Chisinau ar putea fi expulzat, iar liderii moldoveni oscileaza intre apel la calm inainte de discutiile cu pivire la conflictul transnistrean si cuvinte dure la adresa provocarilor ruse, scrie Unimedia.

Dupa o serie de schimburi de replici, tensiunile au dat in clocot la o receptie la ambasada Rusiei la Chisinau. Vinerea trecuta, pe 10 iunie, Ambasada Federatiei Ruse la Chisinau a organizat o receptie cu ocazia Zilei Nationale a Rusiei. La un moment dat, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, i-a oferit cuvantul lui Vladimir Iastrebciak, prezentandu-l oficial drept sef al diplomatiei autoproclamatei republici nistrene.

In acel moment, reprezentantii corpului diplomatic moldovenesc, diplomatii americani si europeni, au parasit receptia in semn de protest.

Premierul Vlad Filat a reactionat, sambata dimineata, declarand ca actiunea Ambasadorului rus Valeri Kuzmin este o jignire a cetatenilor moldoveni:

"Calific aceasta actiune ca o jignire a cetatenilor R. Moldova. Sper foarte mult ca este vorba despre o gafa diplomatica. Nu vreau sa cred ca este o actiune premeditata a Federatiei Ruse si fac apel in acest sens la calm, mai cu seama ca avem in fata o zi importanta, data de 21 iunie, zi in care urmeaza sa incepem negocierile in vederea reglementarii conflictului transnistrean in formatul 5+2 la Moscova".

Presedintele interimar al tarii, Marian Lupu, a recomandat jurnalistilor sa nu isterizeze acest caz, intrucat "importanta pentru noi este rezolvarea conflictului transnistrean, runda de negocieri din 21 iunie".

Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat ca Valeri Kuzmin trebuie sa paraseasca R. Moldova.

In fine, dupa 3 zile, Ministerul de Externe moldovean a reactionat la incidentul de la Ambasada Federatiei Ruse la Chisinau. Iurie Leanca, seful diplomatiei moldovene, a spus ca eroarea ambasadorului rus este inadmisibila.

"Este o eroare regretabila si inadmisibila. Am vorbit cu ambasadorul rus si i-am atras atentia. Am vorbit si cu diplomatii moldoveni de la Moscova, pentru ca acestia sa informeze oficialii rusi. Ministrul de Externe al tarii noastre este doar unul, iar R. Moldova include si regiunea transnistreana. Gestul viceministrului Popov de a pleca de la receptie este si pozitia oficiala a Ministerului de Externe", a precizat acesta.

Schimb de replici

Inainte de acest incident, la trei zile dupa alegerile locale generale din R. Moldova, Ministerul rus de Externe a criticat activitatea Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, precum si a observatorilor internationali din partea OSCE.

Rusii isi exprimau nedumerirea in legatura cu fluctuatia scorului electoral in defavoarea candidatului comunist la Primaria Chisinaului, Igor Dodon. Iar observatorilor OSCE li se reprosa ca nu au sesizat neregulile din ziua alegerilor.

Diplomatia moldoveana a reactionat temperat, indemnand autoritatile de la Moscova sa tina cont "de fapte concrete si documentate, oficiale in aprecierile lor, pentru a evita situatiile cand aceste declaratii pot fi interpretate ca imixtiune in treburile interne ale unui stat sau incercari de sustinere fatisa a unui candidat electoral".

Dupa aceasta, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat intr-un interviu pentru postul moscovit de radio Eho Moskvi ca "pentru solutionarea diferendului transnistrean trebuie ca Republica Moldova sa renunte la ideea integritatii sale teritoriale, iar Tiraspolul - sa abandoneze proiectul independentei sale".

Iurie Leanca i-a replicat indirect omologului sau rus prin intermediul presei romane, in timpul vizitei efectuate la Bucuresti, aminteste presa moldoveana. Leanca a declarat ca "Moldova respinge orice scenariu de federalizare".

Analistii politici sustin ca ultima provocare a Rusiei, prin ambasadorul rus la Chisianu, trebuie privit ca un act de sfidare a integritatii teritoriale a statului in care este acreditat si ca, ar fi trebuit expulzat in aceeasi zi. In opinia acestora, Chisinaul l-a tolerat doar pentru ca miza reluarii negocierilor in formatul 5+2 pe 21 iunie este foarte mare.

Petru Bogatu scrie ca "e la mintea oricui ca Moscova, ziua in amiaza mare, a cautat cu lumanarea galceava. Si a gasit. Coarda a fost intinsa si acum este pe cale sa se rupa. Apropiata reluare a negocierilor in chestiunea transnistreana pare compromisa. Chiar daca intalnirea in formatul 5+2 va avea loc, incidentul de la Ambasada Rusiei va invenina, neindoios, atmosfera discutiilor".

"Pentru a tergiversa evacuarea trupelor si munitiilor sale din aceasta zona, trebuie sa provoace din nou o neintelegere intre cele doua maluri si sa dea toata vina pe Chisinau", crede Bogatu, adaugand ca rusii isi propun si "inducerea haosului in Republica Moldova".

"Ascensiunea lui Dodon nu este pentru Moscova un scop in sine, dupa cum isi inchipuie unii. Rusii isi doresc sa castige candidatul PCRM in Chisinau, intrucat victoria lui va produce o noua faza de instabilitate si nesiguranta. Incurajarea pretentiilor revansarde ale comunistilor si iminenta unor alegeri parlamentare anticipate care vor aduce cu ele noi incertitudini risca sa dezechilibreze societatea moldoveneasca cel putin pe termen mediu".

A.I.

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova, #Moldova Transnistria, #ambasador rus chisinau, #ambasador rus moldova transnistria , #Moldova