Sedinta comuna de guvern Romania - R.Moldova: Ce decizii majore s-au luat

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 15:24
4602 citiri
Sedinta comuna de guvern Romania - R.Moldova: Ce decizii majore s-au luat

Romania va acorda asistenta financiara in valoare de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, a anuntat premierul Victor Ponta la finalul sedintei comune a guvernelor de la Bucuresti si Chisinau. In plus, au fost parafate o serie de acorduri de natura economica.

Reprezentantii celor doua guverne s-au reunit in sedinta comuna marti la amiaza, la Neptun, in judetul Constanta, sub conducerea premierilor Victor Ponta si Valeriu Strelet.

La finalul reuniunii, Victor Ponta a precizat ca a fost o sedinta de guvern "cu o agenda de lucru foarte clara, cu proiecte concrete".

"Suntem intr-o situatie speciala, nu doar ca vorbim aceeasi limba si impartim acelasi drapel", a subliniat inca de la inceputul conferintei de presa premierul roman.

Victor Ponta a anuntat ca Romania a propus semnarea unui acord de asistenta financiara in valoare de 150 de milioane de euro pe o perioada de cinci ani.

"Este de datoria Romaniei sa fim primii care sa sprijinim Republica Moldova, sa dam acest ajutor rambursabil in conditii avantajoase. Acest ajutor se va acorda cu o dobanda echivalenta cu cea cu care Romania se imprumuta pe pietele internationale. Romania nu castiga, nu pierde", a mai declarat, printre altele, seful Executivului de la Bucuresti.

Acesta a precizat ca a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre acest imprumut, dar si cu lideri politici, astfel ca, in opinia sa, exista "o intentie comuna de a aproba acest acord" in Parlament, informeaza Agerpres.

De asemenea, Victor Ponta a anuntat ca a fost parafat un acord de ajutor nerambursabil din care vor fi finantate proiecte de interconectare de transport de energie, atat energie electrica, cat si gaze.

In context, Victor Ponta a subliniat faptul ca interconectarea este un proiect strategic pentru ca "Republica Moldova sa atinga ceea ce Romania a dobandit deja - o independenta care sa o scuteasca de un santaj energetic".

Totodata, premierul a spus ca ministrul Economiei, Mihai Tudose, a prezentat "scrisori de intentie clare" din partea companiilor romanesti, printre care Transelectrica si Transgaz, ce vizeaza investitii dincolo de Prut.

"Sunt confruntari si sunt probleme importante pentru cei care guverneaza si la Chisinau si la Bucuresti, insa vreau sa zic ca atunci cand e nevoie de ajutor, in primul rand vreau sa il gasiti in Romania. (...) Sunteti bineveniti, sunteti fratii, prietenii nostri cei mai apropiati", a mai spus premierul roman.

La randul sau, premierul Moldovei, Valeriu Strelet, a multumit Guvernului roman pentru sprijinul oferit Republicii Moldova in ultimii ani.

"Nu o data am constatat ca Romania este un sustinator consecvent si dezinteresat al Moldovei. O apropiere de Romania este o apropiere de UE, acesta este crezul guvernului pe care il conduc. Suntem profund recunoscatori pentru toate proiectele bilaterale care au fost cu generozitate sustinute de guvernul Romaniei", a mai declarat Valeriu Strelet.

Acesta a sustinut ca din imprumutul de 150 de milioane de euro ce va fi acordat de Romania ar urma sa fie eliberata anul acesta o prima transa de 60 de milioane de euro.

Fotografia zilei: Sedinta comuna de guvern cu moldovenii. Unionistii au iesit in strada

Iulian Fota: Subiectul unirii cu Basarabia ne duce in mod sigur mai aproape de Rusia

In timpul sedintei comune a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova un grup de unionisti a protestat in fata cladirii in care avea loc reuniunea. Conform TVR, o delegatie de 6 membri ai Platformei Unioniste va fi primita de premierul Romaniei, Victor Ponta.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...