Ziare.com

Si, totusi, Unirea!

de Petrisor Peiu, analist
Marti, 27 Martie 2018, ora 07:40

   

Si, totusi, Unirea!
Petrisor Peiu
In 1897, la data primului recensamant imperial din Rusia, populatia Basarabiei numara 1.936.012 locuitori, din care 47,6% erau romani, 19,6% erau ucraineni, 11,8% erau evrei si 8% rusi. Adica romanii, desi cea mai numeroasa etnie din gubernia Basarabia, nu erau nici macar jumatate dintre locuitori.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

La acelasi recensamant s-a mai constatat si ca doar 15,6% din populatia totala a Basarabiei stia sa citeasca, iar moldovenii alcatuiau nationalitatea cea mai rurala si cea mai putin instruita din Basarabia, ceea ce este oarecum confirmat de statisticile realizate in 1905-1907 de zemstva locala, care indica pentru moldovenii stiutori de carte o proportie de doar 6,1%.

Inca de la 1867 nu mai ramasese nicio scoala moldoveneasca in gubernie; limba romana a disparut si ca limba a Bisericii Ortodoxe a Moldovenilor, sub arhiepiscopul Pavel (1871-1882), care a dus o campanie de rusificare soldata cu inchiderea multor biserici in care slujba nu se tinea in ruseste, cu demiterea preotilor care nu stiau ruseste si cu inchiderea tipografiei comunitatii romanesti. In 1917, practic, nu exista nicio carte romaneasca in Basarabia, iar la Chisinau nu exista nici biblioteca si nici librarie cu carti romanesti.

Rusificarea exhaustiva a Basarabiei

Carturarul ardelean Onisifor Ghibu, refugiat in Basarabia, nota la 1916 in jurnalul sau: "Basarabia tinea inca, cu toata puterea, de Rusia tarista. Totul parea rusesc intre Prut si Nistru. Nu batea niciun vant de desteptare culturala. Cu putine exceptii, Basarabia se simtea foarte bine sub jugul tarului. Moldovenii erau cei mai loiali supusi ai lui Nicolae al II-lea".

Unionismul era importat aproape in intregime in Basarabia de catre transilvaneni, bucovineni si propagandisti din Vechiul Regat; Partidul National Moldovenesc (PNM) a fost intemeiat in primavara anului 1917, din initiativa lui Onisifor Ghibu, iar programul din 4 aprilie al PNM, redactat de Ghibu, aseza problema nationala in miezul activitatii partidului, dar a fost puternic contestat, ducand aproape la divizarea partidului.

La o intalnire a zemstvei, o profesoara moldoveanca i-a spus lui Ghibu ca ea devenise cu desavarsire rusoaica si ca-i convenea lucrul asta. Jurnalul lui Ghibu pastreaza terifiantul schimb de replici: "I-am spus: astea erau imprejurarile sub vechiul regim, acum lucrurile se vor schimba. Ea a raspuns: 'Da, dar eu nu mai vreau sa ma fac moldoveanca; raman rusoaica. Nimic nu-i mai maret si mai frumos ca Rusia! Moldovenii n-au literatura'".

Un alt episod, rupt parca din realitatea anilor 2000, s-a petrecut la congresul profesorilor moldoveni din 25 mai 1917, ocazie cu care problema alfabetului a fost invocata, suscitand "lupte de homerice proportii". Adeptii alfabetului chirilic au cerut chiar vot secret, invocand faptul ca altminteri nu se vor putea exprima liber; imediat dupa ce li s-a refuzat aceasta cerere, cei mai multi dintre ei au parasit sala inaintea votului deschis, iar latinistii au castigat in unanimitate.

In fine, in 1913, Romania realiza un PIB/locuitor (in preturi comparabile, PPP) de aproximativ 1.750 de dolari, in timp ce Imperiul rus unul de doar 1.400 de dolari, iar Basarabia se situa pe ultimul loc intre guberniile imperiului.

Tot acest tablou indica o rusificare exhaustiva a Basarabiei in preajma anului 1918 si o lipsa totala de vointa unionista din partea firavei clase politice de etnie romana, care si atunci se auto-numea "moldoveneasca", la fel ca si acum.

Intram in razboi si pentru Basarabia

Nimic nu indica posibilitatea vreunui demers unionist. Si, totusi, la intrarea sa in razboi, Regatul Romaniei avusese "pe masa" doua optiuni: fie intram in razboi de partea Antantei si ne vom uni cu Ardealul, Banatul si Bucovina, fie intram in razboi de partea Germaniei si ne vom uni cu Basarabia. Adica, cum am spune astazi, clasa conducatoare romaneasca avea un proiect politic clar si asumat pentru gubernia tarista ca, de altfel, pentru toate provinciile romanesti din afara granitelor regatului.

La 24 ianuarie 1918 (zi simbolica), la scurt timp dupa trecerea trupelor romanesti peste Prut si dupa declararea independentei ucrainene, Sfatul Tarii a proclamat independenta Republicii Moldovenesti.

La 27 martie/9 aprilie, Sfatul Tarii a votat mentinerea semiautonomiei, trecand totodata la o unire conditionata cu Romania. Procesul unirii dintre Basarabia si Regatul roman s-a desavarsit la 27 noiembrie 1918, cand Sfatul Tarii a votat anularea conditiilor, dizolvandu-se apoi.

Chisinaul devine o capitala de provincie romaneasca

Deja anul 1922 pare sa indice preferinta indubitabila pentru scolile romanesti, reversul fenomenului din 1918, cand scolile romanesti ramasesera pustii, in vreme ce elevii se inghesuiau la scolile minoritatilor; dupa un inceput dificil, limba romana a fost larg acceptata in scolile din Basarabia, la inceputul si la mijlocul anilor '20.

De exemplu, in judetul Chisinau, din 184 de scoli primare, 181 erau romanesti, iar in judetul Hotin in 1922 limba romana fusese introdusa cu succes in scolile primare, fara sa provoace reactii ostile din partea populatiei minoritare.

"Din contra, sustinea un raport, sate de ucraineni au cerut sa li se faca numai scoala romaneasca, ca nu vor ucraineana", in contextul in care judetul Hotin era unul cu una dintre cele mai mici prezente romanesti, avand o numeroasa minoritate de ucraineni, una la fel de numeroasa evreiasca, precum si alte minoritati.

Daca in anii 1920-1921 in Basarabia erau 1.747 de scoli, 2.746 de invatatori si 136.172 de elevi, in anii 1938-1939 erau 2.718 de scoli, 7.581 de invatatori si 346.747 de elevi. O evolutie ascendenta a cunoscut si invatamantul gimnazial si liceal: in anul 1940, in Basarabia functionau 24 gimnazii si scoli medii, precum si 26 de licee, in Chisinau, Balti, Cetatea Alba, Cahul si in alte orase.

In perioada interbelica s-au pus bazele invatamantului superior din Basarabia. In 1926 s-a infiintat, la Chisinau, Facultatea de Teologie, iar in 1933 Facultatea de Stiinte Agricole. Tot la Chisinau functiona, din 1928, Conservatorul National, precum si Conservatorul Municipal (din 1936).

In lucrarea "Russia and Roumania on the Black Sea", profesorul american Charles Upson Clark de la Universitatea Columbia nota sugestiv: "In 1919, Chisinaul arata cam ca un oras de provincie rusesc; elementul romanesc parea inca strain, chiar daca la tara se afla la el acasa; in 1925, insa, Chisinaul era in mod limpede o capitala de provincie romaneasca, desi pastra o anumita savoare ruseasca".

Pamantul, factor determinant

Factorul determinant care a contribuit efectiv la consolidarea unirii din 1918 l-a constituit proclamarea de catre Sfatul Tarii si realizarea, pe parcursul anilor 1918-1924, a reformei agrare, o adevarata piatra de temelie a activitatii statului roman in Basarabia.

In 1911, un numar de 5.507 mosieri detineau impreuna cu statul si manastirile 1.844.539 ha, sau 44,1 % din suprafata cultivabila a Basarabiei, iar 284.636 familii de tarani cu proprietati mai mici de 10 ha posedau 2.156.827 ha, sau 51,6 % din aceeasi suprafata.

Reforma agrara a afectat 1.739 de sate din cele peste 2.000 existente in acea vreme in Basarabia, in afara operatiilor de improprietarire ramanand sub 300 de localitati.

In fiecare sat in care s-a realizat reforma agrara, s-a impartit taranilor o medie de 600 ha. Din totalul celor 357.016 locuitori caror li s-a recunoscut dreptul de a fi improprietariti in Basarabia, minoritarii au constituit 94.480 persoane, cifra ce constituie totalitatea populatiei minoritare care a solicitat pamant.

Spre comparatie, in Vechiul Regat au putut fi improprietariti doar 60,5% din numarul total al solicitantilor, 39,5 % ramanand fara pamant!

Ca urmare, agricultura basarabeana interbelica a reusit sa obtina anual cantitati mari de produse agricole. Productia a variat la cereale intre 1,5 - 3,0 milioane tone, iar la vin intre 1,5 - 3,2 milioane decalitri. In 1938, Basarabia ocupa primul loc printre provinciile romanesti la cultura plantelor, fructelor si vitei de vie.

Basarabia s-a modernizat

S-au construit peste 100 de noi biserici, inclusiv impunatoarele catedrale de la Balti si Tighina. S-a infiintat, in fiecare localitate rurala, cate un camin cultural, unde veneau sa conferentieze savanti ilustri (Nicolae Iorga, de exemplu); un program similar a existat si pentru bibliotecile publice.

Au fost construite sau reabilitate peste 3.000 de intreprinderi industriale mari si mici, s-au construit 600 km de sosea nationala si circa 200 km de sosele regionale.

Au aparut inclusiv banci noi: Banca Basarabiei, Banca Uniunea Romana, Banca Viticola a Romaniei Banca Dacia, Banca Romaneasca, Banca Iasilor si Banca Moldova.

S-au refacut toate atelierele importante de reparatii si lucrari feroviare, s-au adus 100 de locomotive noi, care sa creasca capacitatea de transport feroviar, s-au construit peste 3.500 de poduri noi (cu o lungime totala de aproape 20 km) si s-au reabilitat cele 600 de poduri vechi, s-au construit trei noi aeroporturi (la Chisinau, Ismail si Cetatea Alba).

In cei doar 22 de ani de prezenta administrativa romaneasca in Basarabia s-a modernizat societatea, a devenit functionala infrastructura, a aparut transportul aerian, s-a asigurat scolarizarea gratuita si obligatorie universala pentru ciclul primar (sapte ani), s-a "europenizat", practic, o fosta gubernie inghetata in inapoiere. Si, mai ales, s-a permis etnicilor romani din Basarabia sa devina forta de munca activa, educata si sa participe la administrare, ceea ce pana atunci nu fusese permis etniei majoritare.

Daca astazi exista sentimente romanesti la Chisinau si se doreste Reunirea cu tara (atat cat se doreste), acest lucru se datoreaza administratiei romanesti interbelice. Inclusiv dorinta de a fi parte a Uniunii Europene isi are radacinile doar in modernizarea globala a universului basarabean din perioada 1918-1940.

Sentimentul de atasament la Romania devenise atat de puternic incat, la 28 iunie 1940, peste 200.000 de basarabeni au ales sa se refugieze dincoace de Prut decat sa ramana in teritoriul confiscat de sovietici; un fenomen similar s-a petrecut si in primavara anului 1944.

Situatia de azi

Aceea a fost opera unei generatii triumfatoare. Astazi traim drama unei generatii neputincioase, irosite, a unei generatii care nu vrea, nu poate si nu stie sa iasa din capcana scuzelor de tot felul.

Astazi, romanii basarabeni reprezinta aproximativ 80% din populatia Republicii Moldova, iar limba romana este limba oficiala intre Prut si Nistru; romanii basarabeni ocupa aproape exclusiv toate functiile importante de la Chisinau. Cu toate acestea, subiectul unionist este la fel de absent acolo ca si in 1917.

Iar la Bucuresti nimeni nu construieste niciun proiect care sa includa si Basarabia, pretextandu-se sondaje care indica o lipsa de sustinere a ideii unioniste.

Daca toti cei care isi vand incapacitatea de a avea o viziune drept pragmatism ar avea intelepciunea sa reciteasca realitatile anilor 1917-1918, ar intelege un lucru simplu: acum, ca si atunci, proiectul se construieste la Bucuresti si se sustine la Chisinau.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13614 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
43 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnule Peiu, Doamna Pacifistul (folsiti des femininul la pers. I),

...Domnule Gurgui, Domnilor Valll, Stan, Nusual, Bogdan, Adevar, Camelian Propinatiu, Terente, Mugurica si cati vor mai urma postarii mele, mi-ati sfintit ziua prin articolul, dialogul si dezbaterea subiectului acestei rani a romanismului necicatrizate si de necicatrizat.
Caci suferinta nu aduce nimic prin sine, daca nu este explicata. Daca nu se intelege temeinic istoricul ei, nu vindeca si nu inalta omul din chin, din patima.
Este fara drept de tagada, una dintre cele mai frumoase pagini din istoria ziare.com, prin vapaia, inflacararea si decenta abordarii acestor racile iscate dintr-o nefericita pozitionare geografica in fata Istoriei, pretul aprig de platit asezarii noastre "Pe-un Picior de Plai", pe-o Gura de Rai in care Balaurul vrajmasiei isi tot varsa spurcacciunea, duhorile, pestilenta.
Traim de o vesnicie "Parabola Cavernei" lui Platon, unde Implinirea, Fericirea, Paradisul Terestru sunt nu la un pas, ci la distanta dintre degetul lui Adam de cel al lui Dumnezeu din Capela Sixtina a Vaticanului de Michelangelo, paradoxal atat de indepartate si dense din chiar frica de Lumina Celesta ce-o intelegem drept amenintare luminii ochilor.
"Deschide fereastra" - ne indeamna si azi Platon...
Credem sau nu credem in Unire, e totuna, caci ea este deja, caci unde ne vom fi afland, glia si neamul sunt chiar in botzul acesta cu ochi, in huma insufletita pe care o purtam in noi indelebil, pana la caderea cu gura-n tzarana drumului mai greu de traversat decat de lungit pana dincolo de ce vezi cu ochii.
Multumesc cu piosenie tuturor pentru aceasta minunata pagina de Forum.
Cu pretuire, T. B.

 

Vad cu rusine ca anumite cifre imi erau straine, si nu realizam...

...in adevarata sa amploare efortul titanic al tanarului stat Roman recent reintregit in perioada interbelica!
De fapt, stiam si de la tatal meu ca tinerii intelectuali din Vechiul Regat erau trimisi in ceea ce se numea "teritoriile heteroglote" Cadrilater, Basarabia si Ardeal pentru a redestepta elementul romanesc in general lipsit de cultura si chiar analfabet.
Domnule Peiu, vrem cat mai multe articole pentru a ne DOCUMENTA asupra Istoriei noastre, fiindca variantele machiate ale Istoriei nu-si mai au rostul in mileniul III!

 

Partial documentat dar incomplet...uite ..

Dintr-un raport fragmentar al GULAG-ului din 1945 aflăm că, in toamna acelui an, deportații din RSSM au fost amplasați in RSS Kazahă (19.954 persoane), RASS Komi (1352), regiunile Omsk (6.085), Novosibirsk (15.787) și Krasnoiarsk (1470). In Kazahstan, deportații din RSSM se aflau in regiunile Aktiubinsk (6.195 persoane), Kizil-Ordinsk (11.024) și Kazahstanul de Sud (12.735), iar in regiunea Omsk erau dispersați in 41 de raioane. Un alt raport ,,gasit" spune ca pana in 1953 au fost deportati in 6 republici sovietice in peste 500 de localitati, zona nord si nord-esta URSS cetateni adusi din teritoriile RSSM in numar de 876102 !!!!! Despre executii, impuscari instantanee, crime, nimic ...Aflam din alt raport ca doar !!! 134.095 au revenit intre 1954 si 1965 .. Intelegeti prin ce a trecut acest ,,popor", fratii nostri de care statul s-a delimitat? Nici azi nu se face nimic, macar in memoria martirilor care au fost asasinati doar ca erau romani...Unirea nu se va face niciodata din cateva motive...Nu avem o clasa politica de interes national, nu suntem dornici ca natie sa facem orice pt a aduce toti romanii in o singura granita , nu avem diplomati care sa influienteze si sa atraga sustinere ...suntem un neam dezbinat dintotdeauna si pt totdeauna ...economic nu putem, nu vrem , ne facem rau singuri...tara a fost jefuita inainte de ocupanti iar azi de unii dintre noi...neavand economie si stabilitate politica interne , nu suntem abordabili, nu prezentam seriozitate si colaborare pe termen lung...

Articolul se refera la perioada "romaneasca"...

a Basarabiei, pana la 1944, deci la eforturile Statului Roman pentru a face reversibila o situatie care parea scapata de sub control!
Datele prezentate de tine, poate si mai detaliate, sa speram ca vor fi subiectul unui alt articol!

"Unirea nu se va face niciodata din ac. motive..."

Salut!

CORECT!
Cei deportati din teritoriile ABANDONATE FARA LUPTA nu vor uita niciodata,drama din iunie 1940.

Acolo ,atunci statul roman si-a tradat poporul.Au dat TOTUL,tot ce se infaptuise la Unirea din 1918 (nici aceea NU a fost completa,vezi Crisana/Somes,valea Timocului,Nordul Maramuresului,etc,dar a fost o mare unire)FARA SA TRAGA UN GLONT.UNIC in intreaga istorie Universala.(Am facut-o si p-asta!).

Restul sunt povesti,doritne ,vise ....Iunie 1940 a aratat NEPUTINTA NOASTRA ISTORICA si LIPSA sacrificiului si a onoarei la poporul nostru.Si atunci ce pretentii sa avem de la cei asupriti,deportati si urmasii lor ,in speta Basarabenii,Bucovinenii,etc.?Evident ca sunt refractari,au fost tradati si le este teama ca iarasi vor fi.Au suferit atat de mult ca generatii ,zeci de generatii sunt marcate!Simplu!De aceea nu vor sa auda de nimic!

Ce vai ?Nici o idee nu exista la Bucuresti.Cum ar putea exista?Melescanu ,seful diplomatiei romanestiAtat de rau am ajuns,o fosila comunista inculta si inutila la varf...,ce vorbeste NUMAI IN LIMBAJUL DE LEMN COMUNIST!Desigur unirea e un ideal frumos ,realizabil chiar ,dar NU cu leadership-ul de pe Dambovita si NU cu actuala conducere moldoveana.Nu mai pun la socoteala problema Transnistreana.Sunt unionist, dar nu unul care nu intelege complexitatea problemei...

gg

Incomplet...

Pentru romani!In timpul celui de al doilea război mondial Romania a administrat Transnistria dintre Nistru si Bug impărtind-o tot in judete (treisprezece la număr), insă neincorporind regatului provincia, ci punind un guvernator in fruntea ei. Aceste judete erau: Ananiev, Balta, Berezovca, Dubăsari, Golta, Jugastru, Movilău, Oceacov, Odesa, Ovidiopol, Ribnita, Tulcin si Tiraspol. Suprafata Transnistriei romanesti era de 39.733 kilometri pătrati, avind cele 13 judete amintite, 1292 de comune si două municipii, Odesa si Tiraspol. Populatia era in 1942 de 2.326.226, fată de 3.492.552 inainte de război.

@Stan: Da, in mileniul al treilea se cuvine sa fim lucizi

Exista mari goluri in cunoasterea istoriei vechi a acestor meleaguri, pe care se intinde azi Romania si in istoria acestui popor.
Si nu de povesti sentimentale, edulcorate si ajustate ca sa dea bine avem nevoie, ci de adevar. Iar domnul Peiu are exact abordarea corecta, adecvata a acestui timp.
Toata admiratia pentru seriozitatea si buna credinta pe care au dovedit-o conducatorii Romaniei interbelice. Cand conducatorii lucreaza cu buna credinta, tara progreseaza.
Ce avem noi acum, si am avut aproape tot timpul dupa revolutie, nu se pot numi conducatori, ci snapani care au ocupat scaunele puterii.
Cand se va scrie si publica istoria acestor timpuri, acolo pe unde vom fi, ne va veni sa disparem de rusine. Sa ne ascundem in tufisurile din rai, sau sa ne scufundam complet in cazanul de catran - fiecare pe unde va fi ajuns - fiindca am fost incapabili sa-i zvarlim la locurile lor.

Cand aveti timp ,. cititi aici...

Romania a fost tradata , atacata, ocupata intotdeauna de asa zis ,,aliati", prieteni, etc ...
https://www.rumaniamilitary.ro/1940-cedarea-basarabiei-erau-alternative

ce se poate face

Autoritatea pentru cetatenie din ROMANIA sa acorde cetatenie si la rusi, gagauzi sa nu plece moldovenii si sa ramana minoritatile etnice majoritare acolo. La inceput sa fie frontiera pe apa Nistrului, Gagauzia sa devina simplu raion, nu autonomie, tara sa iasa din CSI, pe urma vorbim de unire. Nimeni nu-si doreste razboi direct Rusia in R. Moldova unde Uniunea Europeana, NATO probabil vor pierde. Acum conform sondajelor si alegerilor doar 30% dintre moldoveni vor si accepta Unirea celor doua tari surori, vecine. 40% vor cu Rusia din care 80-90% din minoritatile etnice si o treime din moldovenii adevarati. Nu mai spun de influenta enorma a televiziunilor de limba rusa mincinoase, bisericii ortodoxe rusesti, moldovenilor care muncesc in Rusia. Aceste lucruri vor fi observate la urmatoarele alegeri. Aproape toti moldovenii cunosc limba rusa, dar putini cunosc engleza, franceza, germana etc.

oportunitatea nevalorificata ca in moldova sa existe 80% romani

si nimeni....inafara de Basescu sa nu faca nimic,este scandaloasa!
...pai romanii din carpati,ce fac?
ei sunt cu acelasi ADN ...dominant,priviti politicienii post comunisti sunt la carma si toti muritorii stau la casele lor!

 

Moldovenii nu au uitat ca statul roman i-a abandonat

Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicandu-se la cateva sute de mii, poate peste 1 milion de persoane deportate in perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953. Grav este ca multi romani au devenit tradatori, turnatori, au renegat natia si au contribuit la dezumanizarea basarabenilor, mii de agenti NKVD erau moldoveni, acestia au omorat cel mai mult.

Da, totusi Unirea!

Impresionat articolul d-lui Peiu, sugestia pe care o transmite titlul, dar si comentariile. Concluzia mea este ca, oricate mutatii au reusit sa produca viclenia asupritorului asupra romanilor basarabeni, noi avem o mare datorie: datoria de a a-i astepta cu multa iubire si cu multa intelegere. Hotararea este a lor, dar noi trebuie sa-i asteptam. Pentru suferinta celor care s-au dus suspinand dupa tara mama, pentru cei care au murit in Siberia, sperand, poate. o salvare de la noi. Pentru cei de acum, care se simt romani.
Nu stiu ce ne-a lipsit noua ca popor de ne-am lasat chinuiti, jefuiti, separati si imprastiati de poftele catorva imperii. Dam vina pe acele imperii, dar ceva este si cu noi. Ceva care trebuie modificat.
Da, nu am prea avut conducatori destoinici, dar de ce? Ce din structura noastra determina acesta nenorocire de a lasa incapabilii sa ne conduca?
Merita analizat, dar problema de acum este Basarabia. Peste doua zile se implinesc 100 de ani. Suntem un stat independent, avem un presedinte, un guvern, un parlament. Cum sarbatorim ziua acestui mare pas spre Unire?

Nu i-au abandonat, au ales un moment mai favorbil

...de a lupta cu rusii!
Si cred ca l-au ales pe cel mai bun la dispozitie in acel moment: atacarea Rusiei de catre Axa.
In 1940, cu Franta ocupata, Anglia asediata,USA neutra sipctul Molotov-Ribentropp deja semnat, nu se putea lupta cu Stalin (care avea de gand sa ocupe Romania pana la Ploiesti)

Rusia a saracit,innapoiat si militarizat toate teritoriile ocupate

Crimeea a fost ocupata pentru a servi ca baza de rachete.
rusii nu au nici istoria nici scoala si nici educatia de a ridica o natiune asa cum UK si USA au facut.
Sa ocupi un teritoriu doar pentru a duce acolo armata si a ameninta omenirea fara sa iti pese de locuitorii de drept ai acelei zone este barbar,antiuman si anticivilizatie.
Pana in 2050 Rusia va simti pe pielea ei politica anticivilizatie pe care o duce.
Basarabenii ca si romanii simpt pe pielea lor ce inseamna cand isi dau mana mafia si politicienii+interlopii-lipsa investitiilor,lipsa locurilor de muncainjustitia,pierderea sentimentului national si cultural si in final exilul.

 

,,,Mama" (mama lor) nu uita, nu iarta ...

Arestările s-au făcut noaptea cu forțele soldaților veniți in sate cu mașinile. Unii cetățeni care au incercat să scape cu fuga au fost impușcați. Gospodarii arestați impreună cu familiile lor, cu copiii, cu bătrani, fără a li se permite să ia rezerve cu ei, au fost urcați cu forța in vagoane pentru vite și duși. Toate bunurile - casele, utilajul țăranilor deportați - au fost transmise colhozurilor, iar o parte din ele au fost furate, vandute de către organele financiare ale raioanelor respective. Multe din aceste edificii au fost oferite ofițerilor care erau aici in NKVD, nomenclaturii etc. Mulți dintre gospodarii deportați nu au mai revenit in patrie, au fost impușcați pe drum, au murit de foame, de boli, de durere sufletească, de muncă peste puterile lor.

Cumplit...

Chinurile acesteaau ramas in memoria generatiilor. E de inteles de ce nu le plac schimbarile, de ce le e frica sa se alipeasca la Romania... Ar putea urma represaliile puterii dinspre rasarit.
Jn plus, haosul din Romania actuala nu e prea imbietor.

Crezi ca in Ardeal a fost alceva ?

Cind soldati lui Miklós Horthy au venit sa ia arealu inapoi ce crezi ca sa intiplat ? In familia mea bunicul meu a fugit din foata Romanie in Rmania de amenitarea cu pistolu > de luat au luat totul cai vite toata gospodaria cofiscata .Restul familiei a trecut prin chinuri si a trecut granita mai triziu perzint tot ce aveau.Mama mea primeste inca pensie de refugiat de razboi cu acten regula ca dor Ungaria nu pateste reparati de razboi Romaniei si familior care au pierdu totu din cauza lor .Dar sa revenim la subiect !

Ehei, inca Basarabia ere "vitrina" rusilor catre Occident...

...si in plus cu populatie ortodoxa, "pravoslavnica", asa ca s-au purtat mai bine decat prin alte parti...
Ce-or fi facut cu bietii crescatori de reni din tundra si cu populatiile din Caucaz, ca acolo nu-i prea vedea nimeni??

Pacat

Oare de ce romanii sunt timorați in Basarabia?

 

URSS a avut un asasin dement, Stalin

Gulag.Siberia.Statul roman nu a putut,nu a facut nimic pt milioanele de romani stramutati, arestati de bolsevici si relocati in intinsa URSS.
Un unchi al meu a fost prizonier 8 ani in Siberia.Cand a revenit scotea o vorba pe zi.Traumele l-au marcat .
.Deportările au fost o formă a represiunii politice puse in practică de autoritățile sovietice impotriva tuturor.

Cati formatori de opinie sunt antiunionisti?

Clasa intelectuală e cea care dă idei celei politice. Or, la noi, multi dintre intelectualii care contează merg cu doctrina aproape canon azi la elite, cum că Romania Regala Mare s-a prăbusit de la sine in 1940, ca o absurditate nefunctională, nu că au atacat-o supraputerile de atunci.

 

Unirea va ramane o amintire. Statul nu poate proteja cetatenii

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și intre cele trei valuri.
Listele cu deportați au fost făcute de NKVD pe bază de delațiuni, ținandu-se cont de pregătirea și activitatea capului familiei, de averea sa și de faptul că a colaborat cu administrația romanească.Operațiunea de deportare a inceput in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 (ora 2.30) și a cuprins teritoriile anexate de URSS de la Romania in iunie 1940.De obicei, o echipă formată din doi-trei militari inarmați și un lucrător al securității bătea la geamul casei, in plină noapte, luand prin surprindere gospodarii. Intr-un sfert de oră să fiți gata!, acesta era ordinul care li se dădea oamenilor cuprinși in spaimă de cele intamplate, neințelegand unde merg și de ce. Deseori, printre cei care veneau să ridice oamenii se găsea și binevoitorul sau binefăcătorul care a denunțat familia și, astfel, ajuta NKVD-ul să depisteze elementele periculoase.In stațiile de cale ferată, membrii fiecărei familii erau separați in felul următor: capii de familii intr-o parte, tinerii peste 18 ani in altă parte, iar femeile cu copii mici și bătranii - aparte. A urmat imbarcarea in vagoanele de marfă, cate 70-100 persoane, fără apă și hrană. Pe vagoane scria: Tren cu muncitori romani care au fugit din Romania, de sub jugul boierilor, ca să vină in raiul sovietic. Ieșiți-le in cale cu flori! In Basarabia, 90 vagoane au pornit din stația Taraclia, 44 vagoane - din stația Basarabeasca, 44 vagoane - din stația Căușeni, 48 vagoane - din stația Tighina, 187 vagoane - din stația Chișinău, 48 vagoane - din stația Ungheni, 83 vagoane - din stația Ocnița, 133 vagoane - din stația Bălți, 73 vagoane - din stația Florești, 40 vagoane - din stația Rabnița, 38 vagoane - din stația Bolgrad, 103 vagoane - din stația Arțiz, 340 vagoane - din stația Cernăuți.Contingentul deportat era distribuit in felul următor: capul familiei, arestat, era izolat de soție și copii și dus in lagărul de muncă forțată, in GULAG. Ceilalți membri ai familiei erau trimiși in Siberia sau Kazahstan.Teroarea bolsevica a blocat orice riposta.Statul roman uita.

Excelent articol

Sungura problema pe care mi-o pun in legatura cu unirea este ca PSD ar primi un suflu inca si mai puternic decit il are azi care sa aiba efectul fix invers decit cel asteptat, adica o rusificare, a se citi putinificare, a orientarii intregii Romanii in loc sa aiba loc o romanizare, a se citi europenizare, a Basarabiei. Adica dintre fostele republici sovietice Rep Moldova a avut cel mai mare procentaj de vot in favoarea lui Putin din rindul populatiei basarabene, majoritatea rusi, care a votat la recentele alegeri prezidentiale din Rusia, adica 95%! Scary!

Desteapta-te romane!

 

In locul moldovenilor au adus 800 mii alte victime deportate

Ultima deportare in masă a populației basarabene a avut loc in noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951 și a vizat, de această dată, elementele religioase considerate un pericol potențial la adresa regimului comunist stalinist.
In acelasi timp alte trenuri aduceau deportati din alte republici, urmarindu-se desnationalizarea, nesiguranta unui loc necunoscut, strain pt a infrange orice rezistenta care oricum se termina cu executia...Daca Ucraina a pierdut peste 8 milioane de cetateni in era Stalin, Basarabia a pierdut peste jumatate adica peste 1 milion...URSS a cerut statului roman sa identifice refugiatii din Bucovina si Basarabia si sa-i predea pt a fi retrimisi inapoi si doar taraganarea lui P. Groza a facut sa fie ,,rapiti' cati mai putini ...Conventia de Armistitiu incheiata la Moscova si semnata de delegatiile Romaniei si URSS la 12 septembrie 1944 a dus in mod arbitrar si la masive mutatii umane, pe langa punerea la dispozitia rusilor pe termen lung a tuturor resurselor economico-financiare ale tarii noastre in contul despagubirilor de razboi in cuantum de 300 milioane de dolari-aur la cursul din 1938. Prin articolul 5 al acestei conventii, Romania se obliga sa initieze si sa participe activ la identificarea, strangerea si aducerea in fata delegatilor sovietici ai Serviciului Special pentru Repatriatii Aliati a tuturor cetatenilor din Basarabia, Bucovina de Nord, de la est de Nistru sau chiar a rusilor, ucrainenilor sau ai altor nationalitati din imperiul sovietic, care s-ar fi aflat in momentul "12 septembrie 1944" pe teritoriul Romaniei din diverse motive. Stalin si-a pregatit cu grija razbunarea si n-a uitat niciun detaliu.

@ Pacifistul Realizezi o importanta completare a

articolului scris de dl Peiu. Stiam si eu, auzisem despre imensul rau pe care Rusia stalinista l-a facut Basarabiei.
De fapt la fel de malefici au fost si in Rpomania. Cozile de topor erau in majotitate romani, dar capii erau instruiti la Moscova si scenariul venea tot de acolo.
Cel mai mare rau a fost ca a stricat comportamentul poporului si urmarile, sechelele se manifesta si astazi.
Nu stiu de ce acest popor tine sa fie piaza rea a Europei. Pe deoparte, marele suflet rus si sensibilitatea lor speciala. Pe cealalta parte, lacomia de teritorii si dorinta de a stapani lumea, de a-si baga spioni peste tot.
Au si arme atomice, multe si distrugatoare. Sper sa nu se incarce si cu pacatul de a fi ei distrugatorii lumii.

Ma gandesc daca domnul Peiu a fost vre-o data in rep.Moldova

Domul Peiu, scrie un harticol frumos, cu informatii primite de la americani ce au trecut cu multi ani in urme pe acolo, dara nu ne zice daca dumnealui a fost acolo iar opiniile sale sunt ca urmare a ceea ce a constatat.
Personal am fost peste Prut de patru ori !
Prima oara, imi aduc aminte ca am fost intr-o primavara, cand pe acolo inca urmele iernii se aratau pe drumul din beton ce face legatura dintre granitza si Chisinau... Pe marginea drumului inca erau nemti cat inaltimea masinii !
Spre Chisinau a inceput sa se lase ... ceatza, ce a devenit pe masura ce ma apropiam tot mai densa.. Atat de densa, incat am realizat ca am ajuns in Chisinau, in momentul in care am intrat intr-un fel de patzeta, unde se vedeau firele de troleibuz.. Era pe vremea in care se procduceau Soneltzele noatre... Acolo era si o statie de taxi, care mi-a umplut sufletul de madrie, care cateva erau Solentze.
Cum eram dezorientat, am apelat la ce de pe acolo. Prima persoana a fost o fata de cca.18-20 de ani pe care am intrebat-o cum ajung la hotelul unde aveam rezervare. Mi-a raspuns ceva in limba lui Putin, limba pe care data fiind ca nu o cunosc, nici nu am inteles ce mi-a spus. Asa ca am apelat la taximetrisit, Dintre cei aflati acolo unul singur a stiu limba lui Emiescu si asta intr-un dialect juma romanesc juma rusesc/ukrainian.
La hotel a fost fain.. Era hotelul unde se cazau si aviatorii de la TAROM, asa ca se putea conversa in ro.
Mancarea buna, vinul lor bun, a fost o seara palcuta si deosebit de ieftina.
A doua zi, am facut un tur al oraselului, caci este de dimensiunile Caracalului sau Zlatnei... Peste tot se vorbea in slava, nu stiu daca era rusa sau ukrainiana, dar ff amabil iti raspundeau atat cat puteau si in moldoveneasca cu ziceau ei.
Asa a fost de fiecare data. Opinia pe care ti-o faceai era ca acel oras avea preponderent populatie slava: rusi sau ukrainieni, nu stiu.
De aceea sunt cam reticent la statisticile astea.
Am ajuns si in cateva localitati rurale, sate/comune nu stiu ce erau. Erau bantuite mai mult de fantomele celor plecati in Rusia sau in UE pt o bucata de pita si multi, multi batrani neputinciosi... O saracie lucie, dar inimi calde, ospitaliere, chit ca in afara de o cana de apa, nu au ce sa-ti ofere, ca nu au nici pentru ei. Acolo am auzit vorba ca in Bucovina noastra !
Cu unirea e greu, domn prof. caci RO e saraca iara MD si mai saraca !
Dara de vrea populatia aia de peste Prut asa ceva, ar trebui si noi sa facem ceva. Dara nu prea cred ca vor Unire, mai mult vor locuri de munca, adica o bucata de pita..
Om trai si om vedea !
Asa ca va spun EU am fost acolo !

 

Bre Gugui...matale ai fost acum 30 de ani....

Eu am fost de multe ori in Bucovina, Basarabia, Taraclia...oameni is cuminti dar speriati caci au fost abandonati in 1812 cand Imperiul Tarist a anexat jumate de Moldova care oricum era tocata de turci. Sute de ani cei de peste Prut au vorbit romaneste prin case si ma mir ca nu au uitat de tot. Apoi evenimentul din 1918 a venit ca o izbavire a torturii dezumanizarii turco-ruse de sute de ani ca de la Stefan Cel Mare , Moldova s-a tot micsorat.Oamenii erau inca sub teroarea sovietica cand ai fost acolo la cersit .Sunt si azi multi slavi, , uzbeci, cazahi, azeri etc dar peste tot gasesti graiul romanesc .Oamenii sunt neancrezatori, reticenti, fricosi, nu au uitat ,,vin ai nostri, pleac-ai nostri...noi ramanem tot ca ... Cel mai mult doare pe moldoveni ca Romania nu a facut nimic sa-i protejeze , niciodata si, mai mult, peste 100 de mii refugiati au fost adunati, santajati, amenintati etc sa mearga inapoi in mainile asasinilor sovietici.Am cunoscut multi dintre cei care au reusit sa se ascunda si sa scape de asasinii sovietici dar si de fratii lor de la noi.Am cunoscut o familie din orasul (?!) Noua -Sulita din Bucovina, intre Cernauti si Hotin, 6 persoane, ascunse la noi in zona la o cariera de piatra si securistii de atunci nu i-au predat, si azi sunt urmasi ai alora, bucovinenii la noi.Dupa revolutie sau ce a fost, prin 1996 au mers in vizita in localitatea bunicilor .In 1940 erau acolo 95% bucovineni-romani, azi doar 10%.Am aflat multe de la batranii refugiati.Am fost in 6 vizite cu delegatii parlamentare .Unii ne-au primit bucurosi, altii ne-au huiduit , gonit, si multi vorbeau romaneste .Sa scurtez, romanii traitori sub alte stapaniri sunt demoralizati, au fost prea abrutizati ani buni si prefera sa nu se implice in evenimente politice, la fel si cei din campia Tisei la unguri unde avem peste 20 mii de etnici romani care nici nu vor sa auda de Romania, idem si cei din Craina, tinutul Timocului la sarbi si cei din Cadrilater , daca sti ce si unde este.Acesti oameni si-ar dori in sufletul lor sa traiasca intr-o comunitate mare romaneasca dar au fost abandonati de prea multe ori de statul roman care nu a reusit sa-i protejeze niciodata si revin, desi unii se supara , altii jignesc si multi nu vor sa vada , Romania Mare a aparut ca urmare a unor evenimente politice, militare, sociale ce au dus la destramarea tuturor imperiilor, mai putin cel tarist transformat in sovietic.Vrem unire dar sa o faca altii pt noi.In 1918 au aparut nu mai putin de 22 de state in Europa si 65 in lume .De ce sa doresca basarabeanu unirea, de bucovinenii din nord vad ca nu se zice nimic, cand tara ,,mama" a parasit, abandonat, a usurat ocupatia straina ? Nu s-a tras un glont, nu s-a aruncat o piatra cand Romania a abandonat, renuntat la parte din Transilvania in favoarea ungurilor, cand sovieticii au ocupat mai mult decat avusesera inainte , cand zeci de mii de romani au fost jefuiti in Cadrilater la cedarea lui catre bulgari etc. Unire sa fie dar facuta de altii.

Din pacate, matale nu stii sa aduni sau sa scazi.

Acum 30 de ani daca as fi dorit sa trec Prutul, practic mergeam in Rusia/URSS...
Matale se pare ca ai fost pe acolo sa faci studii istorice, ca post-urile tale ma duc mult mult in urme...
Eu am fost dupe Podul de flori... Am fost cu treaba de serviciu, dar am avut suficient timp sa si vad urbea aia numita Chisinau. Repet, acolo se vorbeste in slava, chiar si de moldoveni. Am constatat asta la piatza !
Repet, am fost si in cateva localitati rurale, pustiite ca si pe la noi de cei plecati dupa o pita, repet in Rusia si in UE (cei ce au obtinut pasaportul RO de la Base).
Lor le place RO dara sa vina sa munceasca (caci la noi salariile si pensiile sunt cam 10 la 1) sau aia de sunt afaceristi sa-si plimbe trupul... daca nu ajung mai la vest...
Unirea este scumpa iar noi suntem tare saraci: asa de saraci ca sunt mii de moldoveni de-ai nostrii ce se incalzesc cu carbuni de balega de vita ! Stiai asta ?
Desigur ca nu !
Si mai sunt doua probleme: una ar fi ca pt unire e nevoie de doua parti, ca la casatorie...
A doua, despre care nu vorbiti voi astia istoricii, este ca Rep. Moldova de azi are o bucatica de pamant care nu a fost si nu e pamant romanesc: Transnistria, dar are si cateva judetze ce s-au ajuns prin grija lui Hruscov uKrainianul in posesia pretinei Ukraine.
Or o unire ACUM ar insemna sa renuntam la judetzele de la gurile Dunarii si cele din Bucovina de nord, dar mai grav am renuntza la mii de romani ce nu mai au acum dreptul in Ukrania pretina noastra nici macar sa vorbeasca limba materna in scoala !
Pe astea le stii ? Ai cetit ceva in istografia pe care o lecturezi despre asa ceva ?
Desigur ca nu !
Asa ca nu stiu cine a fost mai de curand in Rep.MD, EU sau matale !

@gurgui

esti tipul romanului care se descurca si le stie pe toate

felicitari pacifistului pentru toate cele scrise

Ei, daca "Pe marginea drumului inca erau nemti", e bine...

...ca nu erau rusi!
Si ca un trollov nu prea "vede" o unire a Basarabiei cu Romania, e explicabil, nu-i in interesul Putinei!
Eu am fost in Basarabia in anii '70, am vazut rusificare, dar tot nu era cum descrie Gurguiev ca ar fi in zilele noastre!

Imi doresc UNIREA dar sunt constienta ca nu ...

Daca ei nu vor, noi , degeaba vrem...uite aici...
Frica Siberiei
Azi, desi au trecut mai bine de 29 de ani de la obtinerea independentei de stat in Republica Moldova, simpla pronuntare a cuvantului "Siberia“ starneste amintiri dureroase, lacrimi si, mai ales, frică. O frică strecurată parcă in fiecare fibră, in fiecare por, de care oamenii nu reusesc să scape. "Cu doi ani in urmă, monahul Moise Iorgovan, de la Mănăstirea Oasa, din Romania, a filmat un documentar «Să nu ne răzbunati», in care a urmărit trei aspecte din istoria Basarabiei: aspectul foametei, al deportărilor si al detinutilor politici.,,- Cunosteam o femeie in varstă care fusese deportată, am chemat-o aici, a povestit in fata camerei ororile prin care a trecut, iar la sfarsit, cand a aflat că filmul va fi difuzat, va fi făcut public, a inceput să plangă si l-a implorat pe părintele Moise să-l steargă.Era disperata ca ,,rusii o sa ma duca iar in Siberia" Incă ii era mult prea frică. Frica Siberiei, aici, in Basarabia, e vie, e ca o rană deschisă si acum, la 29 de ani de la independentă. Le este greu si nu-i putem judeca. Mă intreb ce-am face noi acum, dacă ar fi să trecem prin ce-au trecut ei...“, explică pr. Viorel Cojocaru, membru fondator al Fundatiei "Vasiliada“, fundatie ce sprijină predarea religiei ortodoxe in scolile din Republica Moldova.Am vorbit cu 58 de batrani spravietuitori din Bucovina de Nord, tinutul Hertei, Hotin, din Cetatea Alba si Ismail, din Balti, Causeni, orhei etc , greu de gasit toti si am vazut o teama , o frica, o disperare la pronuntarea cuvantelor ,,gulag" si Siberia. Ce spun oamenii astia este aproape de necrezut , oamenii de fapt nu erau oameni acolo. Unirea azi este in mintea tinerilor, sunt alte vremuri, poti pleca , nu mai sunt granite cu sarma ghimpata si nici greniceri dar batranii stiu ca multi au fugit si in Polonia, Ungaria, Bulgaria si Cehoslovacia atunci si tot au fost arestati si trimisi in Siberia de unde putini au revenit mai ales ca URSS i-a condamnat sa nu aiba voie sa revina in locurile natale atunci.

Golgota neamului este uitata...tineretul nici nu crede...

O intamplare care l-a impresionat pană la lacrimi si pe poetul Grigore Vieru, cand a aflat despre ea, s-a petrecut in vara lui 1950 sau 1951, anul nu-l mai retine exact nici supravietuitoarea Margareta Cemartan-Spanu. La usă le-a bătut un necunoscut venit de acasă, din Basarabia, cu un geamantan mare. Isi căuta rudele deportate acolo, in Siberia, la Orlovksa si nu stia incotro să meargă să-i găsească. Cand a văzut cei doi copii, bărbatul a scos din bagaj un măr de acasă, pe care l-a dăruit celei mici. Ca o minune infăptuită aievea, mărul a stat la loc de cinste in mijlocul mesei imprăstiindu-si aroma, fără ca nimeni din casă să se indure să se atingă de el. Copiii, bunica si tatăl l-au mirosit pe rand asezandu-l apoi la loc. S-au uitat la el ca la un foc cu văpăi ros-galbene care le incălzea inima. "Mirosea de parcă eram in Moldova noastră. Iar omul care ni l-a adus ni se părea un viteaz neinfricat, care a venit atata drum să-si vadă familia, fără să stie o boabă ruseste. Asa am stat pană seara cu totii, uitand să ne mancăm portia de cartofi. Ne-am dus tarziu de tot la culcare“, isi aminteste scriitoarea. Trei zile a stat mărul neatins pe masă, pană duminică, cand bunica, după ce si-au făcut rugăciunea, a luat mărul si incet, cu evlavie, l-a tăiat in părti egale si l-a dat copiilor să-l mănance. Savurand fiecare muscătură si tot mirosindu-i mireasma proaspătă, sorbind sucul ce se scurgea din măr, copiii au stat ore in sir cu felia in mană. "Nu am cuvinte să descriu emotiile, gustul si plăcerea pe care le simteam in acele clipe, care nici acum n-au dispărut din memoria mea si a lui Emil. Nu as dori nicicand copiilor si nepotilor mei să afle gustul merelor in Siberia de gheată“, mărturiseste scriitoarea.
Deportarea era o formă de teroare in masă care a schimbat pentru totdeauna destinul a milioane de oameni. Istoria recentă consemnează un bilant cutremurător de 14,5 milioane de persoane care au căzut victime deportărilor ce au fost comandate de Uniunea Sovietică intre anii 1929 si 1953. Printre acestea, mii de locuitori din Basarabia si Bucovina de Nord. Vina lor? Erau romani

 

L-am cunoscut personal pe,

Grigore Vieru. O minunatie, ceva ce nu poti sa-ti imaginezi astazi, printre romanii nostri.
Permitandu-mi sa-i fiu interlocutor "de voie si nevoie", la tiradele mele acide indreptate impotriva oarecum omologului sau in ale reunificarii , din partea dreapta a Prutului Adrian Paunescu, deci dupa ce ma asculta cu rabdare, incerca cordial si maiestuos sa dilueze greutatea efectelor maleficului pomenit prin zambet si aplecare usoara a privirii si a capului. Era o demonstratie de iubire fara nicio alta asteptare decat poezia dintre cei doi. Am ramas impresionat!

Va multumesc Pacifistu.

Fabuloasa descriere, recunosc ca mi s-au umezit ochii cand am citit ultima postare, povestea marului din pamantul patriei. Am citit pe nerasuflate tot ce ne-ati impartasit , unele lucruri le stiam, majoritatea recunosc nu. Dupa lecturarea celor descrise pana-n detaliu pot spune, ma intrebam daca macar nepotii nostri vor ajunge sa invete Istoria adevarata si trista a neamului romanesc!?

Simplu...

Cum putem macar indrazni ca se poate intimpla ceva pozitiv cu Basarabia, cind la conducerea ministerului de externe exista cel mai retrograd si matusalemic dinozaur comunist, in persoana lui Melescanu ?! Ar trebui sa ne fie o rusine imensa sa defilam inca in asemenea posturi cu asemenea oameni, oameni care chiar prin afirmatiile lor cele mai recente, denota totala lor inadecvare ?!

 

Logica...

Spuneti ca s-a facut reforma agrara si in Basarabia, apoi "Ca urmare, agricultura basarabeana interbelica a reusit sa obtina anual cantitati mari de produse agricole. Productia a variat la cereale intre 1,5 - 3,0 milioane tone, iar la vin intre 1,5 - 3,2 milioane decalitri. In 1938, Basarabia ocupa primul loc printre provinciile romanesti la cultura plantelor, fructelor si vitei de vie."
Nu ne explicati insa logica ! Sa intelegem ca recoltele au crescut miraculos in Basarabia, odata cu reforma agrara ?! Care ar fi motivul ? Oare fostii proprietari de suprafete mari de terenuri nu puteau obtine aceeasi cantitate de recolta ? Si, daca nu, care erau motivele ? Sa nu fi putut dinsii sa aiba grija de terenurile lor asa cum au putut avea urmatorii proprietari ? Cred ca niste explicatii ar fi fost potrivite. Altfel cred ca ne incadram in cliseele comuniste despre proprietarii terenurilor, clisee care, evident, nu se aplica nicaieri in vestul Europei, sau in America de Nord (si chiar si cea de Sud, probabil !).

 

Primul loc...

(cont.)
Iar faptul ca in "In 1938, Basarabia ocupa primul loc printre provinciile romanesti la cultura plantelor, fructelor si vitei de vie." se explica prin existenta pe acel teritoriu a unor forme de relief (dealuri) foarte propice culturii vitei de vie, cultura care se pare ca a exista pe acele meleaguri cu mult inaintea dacilor, sau, evident, a lui Stefan cel Mare. Deci, oricum, nicidecum reformei agrare...

 

Reforma agrara...

(cont.)
Iar reforma agrara s-a facut in Romania pur si simplu pentru ca era o tara foarte inapoiata, care nu avea industrie aproape deloc. Cu toate ca stim despre realizari semnificative ale tehnicii si industriei romanesti din perioada interbelica, aceasta ramura a economiei (ca si altele - medicina, biologia, chimia, etc.) nu era suficient de dezvoltata pentru a prelua surplusul de populatie fara serviciu de la sate. Astfel, dindu-se (contra cost !) teren, li s-a gasit celor neangajati o ocupatie, oprindu-i astfel sa mai isi demonstreze nemultumirea. Pentru ca Romania avea atunci bine peste 50% din populatie la sate, populatie care nu stia sa faca ceva calificat.

 

ori pprosti ori mincinosi

domnul Gurgui017 o fi cu defect?
In 1984 Chisinau avea 604000 locuitori, acum are 700000 adica e cel mai mare oras romanesc dupa Bucuresti, cu mult mai mare decat oricare alte orase din Romania. Sa-l compari cu Caracal sau Zlatna inseamna probabil ca ai consumat foarte mult alcool sau niste pprosti te platesc sa dezinformezi. Am fost de 4 ori la Chisinau si din unele puncte de vedere intrece Bucurestiul (mai ales ca infrastructura)

 

Pacifistul@

Impresionanta poveste, efectiv mi-au dat lacrimile la ultima postare, povestea marului din tara mama, fabuloasa povestea!!!
Stiam unele lucruri din cele relatate de tine, bunicul meu a stat in Siberia 7 ani, pacat ca s-a prapadit curand dupa intoarcere iar eu eram un copilas prea mic pentru a invata, intelege ceva din drama acelor oameni. Foarte multe lucruri nu le stiam, am citit cu sufletul la gura ce ati scris, personal va multumesc pentru asta. Poate nepotii nostri vor invata istoria adevarata iar asta doar daca o sa apara o clasa politica corecta si patrioata!
Sa speram, sa speram!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor