Situatia de la Chisinau, explicata de ambasadorul moldovean: Unii joaca rugby, altii fac balet. Al cui e noul Guvern?

Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 21:54
4425 citiri
Situatia de la Chisinau, explicata de ambasadorul moldovean: Unii joaca rugby, altii fac balet. Al cui e noul Guvern?

Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova in Romania, a descris foarte plastic ceea ce se intampla in tara sa in aceasta perioada, referindu-se la protestele si chiar violentele care nu se mai opresc: "Uneori am impresia ca anumiti actori incearca sa joace rugby, iar altii balet".

Ambasadorul moldovean nu vede posibila unirea cu Romania: Atat timp cat ai o armata rusa pe teritoriu...

Intrebat, la Realitatea TV, ce se intampla de fapt acum in R. Moldova, acesta a recunoscut ca un raspuns simplu e foarte greu de dat, explicand intreg contextul. "Moldova plateste tribut istoriei sale si situatiei sale geopolitice", a spus el, amintind insa ca desi "suntem un popor, vorbim aceeasi limba", dupa intrarea in NATO si UE a Romaniei, Rep. Moldova a ramas intr-o "zona gri", care inca e o zona de disputa in ceea ce priveste directia pe care o va lua tara in viitor.

"Problemele cred ca pornesc de la faptul ca in tara sunt diferite opinii cu privire la calea de dezvoltare a Moldovei, calea de dezvoltare pe care unii o vad datorita unor legaturi cu Rusia, iar altii o vad in alta parte, date fiind afinitatile cu Romania si Europa", a spus Mihai Gribincea.

Mai mult, a explicat ambasadorul, "aceasta divizare a societatii nu se reduce numai la vectorul geopolitc de dezvoltare. E o divizare care are loc pe diferite falii; este o divizare si din punct de vedere etnic, si una religioasa, intre majoritatea populatiei si minoritati, o divizare inclusiv in randul majoritatii populatiei romanesti, care, o parte din ea, din cauza indoctrinarii care vine din partea estica, se considera moldoveni".

"Eu daca ma declar martian, nu sunt martian! Nu cred ca se exprima o situatie reala in cazul Moldovei", a punctat oficialul moldovean.

"Exista foarte multe probleme care se suprapun si din aceasta cauza avem situatia complicata pe care o avem", a spus Mihai Gribincea, punctand ca nici factorul extern nu trebuie neglijat. Pe de o parte, a afirmat el, exista factori foarte implicati in Moldova, iar pe de alta parte exista teama si lipsa de dorinta de implicare.

"Uneori am impresia ca anumiti actori incearca sa joace rugby in Moldova, iar altii balet", a descris el situatia de la Chisinau.

"E comic cand auzi ca Rusia e ocupata cu Ucraina, Siria, ca nu are timp de Moldova"

Referindu-se la influenta Rusiei in Rep. Moldova, oficialul de la Chisinau a atras atentia ca "daca deschideti un televizor la Chisinau, posturile in limba rusa sunt de cateva ori mai numeroase decat cele in romana". In plus, a spus el, si calitatea celor dintai e mai buna, pentru ca si posibilitatile financiare sunt mai mari.

Vorbind despre Rusia, acesta a afirmat ca, de fapt, "Rusia niciodata nu a abandonat Rep. Moldova si situatia este de asa natura ca Rusia, uneori, nici nu trebuie sa investeasca prea mult in Moldova".

Republica Moldova fierbe: Putin a convocat Consiliul de Securitate pentru a discuta "in detaliu" criza de la Chisinau

"E comic cand auzi ca Rusia e ocupata cu Ucraina, Siria, ca nu are timp de Moldova. Rusia are o capacitate de a gestiona cateva dosare in acelasi timp", a afirmat ambasadorul moldovean la Bucuresti.

Intrebat de ce au loc in prezent proteste la Chisinau, oficialul a atras atentia ca si in ceea ce priveste acest aspect exista manipulare din partea Rusiei: "Comportamentul politic de la Chisinau si rezultatele care au fost sunt asociate cu Europa si cu practicile europene. Fals! Mass-media ruseasca incearca sa prezinte lucrurile asa: 'Daca doriti in Europa, iata ce va asteapta!'".

Oficialul moldovean a spus si care au fost greselile facute de guverne in ultimii sase ani: "Guvernele nu au avut o strategie de comunicare cu poporul". In plus, a spus el, "in aliante intotdeauna a existat o competitivitate, o lupta. Cetateanul vedea o lupta si nu o guvernare care guverneaza".

Potrivit ambasadorului, competitia interna a existat atat in randul taberei pro-rusesti, chiar daca aceasta, privita din exterior, a parut mai consolidata, mai unita, cat si in randul celei pro-europene. "Si in tabara pro-ruseasca sunt diferite grupuri care incearca sa castige simpatia Rusiei", a spus el, recunoscand insa ca mai fragmentata a fost mereu cea de-a doua tabara, pro-europeana.

In plus, o problema majora a guvernelor care s-au perindat a fost ca nu au putut sa integreze minoritatile, adesea nevorbitoare de limba romana si care si-au dat voturile comunistilor.

Intrebat fiind cine sunt cei care protesteaza in strada, Mihai Gribincea a explicat: "Este o lupta intre doua parti ale societatii sau intre forte politice. Una vrea alegeri anticipate (...) si a doua este formata din partidele politice care nu vor alegeri anticipate".

Cine protesteaza la Chisinau si ce ar insemna organizarea de alegeri anticipate? - Interviu

"Le place sau nu celor din strada, dar modul cum a fost investit Guvernul, strict juridic, a fost unul democratic si a urmat linia legii", a spus oficialul, atragand atentia ca "iesirea in strada, violentele nu sunt calea cea buna".

"Aceste proteste vorbesc despre cea mai mare problema a societatii moldovene: slabiciunea institutiilor de stat. Daca acestea erau puternice, asemenea lucruri nu se intamplau", a afirmat diplomatul.

E sau nu guvernul lui Vlad Plahotniuc?

Mihai Gribincea a raspuns si la intrebarea este sau nu actualul guvern al lui Vlad Plahotniuc, oligarh rus, propunere de prim-ministru respinsa de presedintele moldovean Nicolae Timofti: "Daca va fi un guvern al lui Plahotniuc, nu va avea nicio sansa. Cred si sper ca nu este al lui Plahotniuc, pentru ca in acest guvern sunt reprezentanti ai Partidului Liberal, care sunt in conflict cu el".

De altfel, spune ambasadorul moldovean, "e un guvern care nu e foarte omogen. Sunt oameni care sunt asociati cu oameni ai lui Plahotniuc, dar sunt europeni convinsi", a spus el, dand exemplul ministrului Culturii, care face parte din Partidul Democrat, politician pro-european, "buna romanca".

Guvern in R. Moldova: Vot in Parlament pe fondul protestelor - cine sunt ministrii lui Filip

"Nu cred ca trebuie imediat etichetat ca fiind al lui Plahotniuc sau nu", a conchis el.

"Avem un guvern care sper ca va fi functional si vom putea merge mai departe", a declarat oficialul, afirmand ca guvernul actual "reprezita fortele care nu doresc alegeri anticipate". In ceea ce priveste menirea acestuia, oficialul moldovean sustine: "ca guvernul sa fie credibil, va trebui sa ia unele masuri care nu vor fi populare si sa trezeasca si mai multa nemultumire.

Cel mai mult se asteapta de la acest guvern, pe langa salarii, servicii, o lupta cu adevarat cu coruptia, care sa nu fie selectiva". "Perceptia oamenilor e ca pana acum s-a facut justitie selectiva", a mai spus Mihai Gribincea.

Potrivit acestuia, prima vizita oficiala a noului premier va fi chiar la Bucuresti, pentru ca se doreste transmiterea unui mesaj, ca guvernul vede in Romania principalul sustinator.

Protestele de la Chisinau, finantate de Rusia?

Intrebat daca protestele de la Chisinau sunt finantate din Rusia, oficialul a raspuns cu o afirmatie care vorbeste de la sine: "Usatii (Renato Usatii, liderul Partidului Nostru, controversat om de afaceri - n. red.) a venit in piata de la aeroport, din Moscova.

Sunt anumite elemente care ne pot conduce la concluzia ca Rusia nu e straina de ceea ce se intampla in Moldova".

Chiar in ciuda unor astfel de personaje, importante de altfel, "georgrafia nu o putem schimba", a spus ambasadorul modovean la Bucuresti, afirmand ca "orice politician nu poate face abstractie de acesti factori" si ca "o reorientare spre Rusia e foarte complicata, asa cum vor Dodon (liderul socialistilor) si Usatii, cand ai o Ucraina...".

Chisinaul fierbe: Timofi il respinge iar pe Plahotniuc. Ce urmeaza?

Intrebat catre ce tabara arata deschidere Plahotniuc, oficialul moldovean a replicat: "e mai aproape de fortele europene".

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: Ziare.com