Situatie unica in Moldova: niciun candidat la presedintie - alegerile se amana

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 10:14
1943 citiri
Situatie unica in Moldova: niciun candidat la presedintie - alegerile se amana

Dupa mai bine de doi ani de zile fara un presedinte, Moldova nu pare a se apropia deloc de momentul in care va avea un sef de stat. Data-limita de luni a venit si a trecut fara ca vreun candidat sa se inscrie in cursa pentru fotoliul prezidential. Daca nici dupa stabilirea unei noi date nu se alege un presedinte, se creeaza premisele pentru dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate.

Partidul comunistilor din R. Moldova a reactionat rapid la confuzia ce domneste in sfera politica, dupa neinregistrarea niciunui candidat la scrutinul prezidential din 18 noiembrie, si cere Parlamentului sa stabileasca o noua data pentru alegerea sefului statului, scrie Publika.md.

PCRM, care a anuntat, luni, ca nu inainteaza niciun candidat la presedintie intrucat Alianta pentru Integrare Europeana are cele 61 de voturi necesare pentru alegerea presedintelui, dupa plecarea a trei parlamentari comunisti din partid, a pregatit un proiect de hotarare pentru stabilirea unei noi date in decurs de 30 de zile si intentioneaza sa il prezinte Parlamentului.

"Parlamentul urmeaza sa stabileasca alegeri repetate si daca la alegeri repetate nu se inainteaza candidati sau nu este ales, apar circumstantele de dizolvare a Parlamentului si stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate", a precizat Sergiu Sarbu, deputat PCRM.

Sedinta Consiliul AIE s-a incheiat, luni seara, fara niciun rezultat - adica fara numirea unui candidat la presedintie. Alianta nu a reusit sa ajunga la un consens cu grupul lui Igor Dodon, recent rupt din PCRM.

"Ar fi logic sa aiba loc o noua incercare de alegere a presedintelui. Criza politica a fost generata de AIE, dar si de opozitie. Alianta nu a dorit sa schimbe candidatura lui Marian Lupu si este regretabil acest lucru", a spus Dodon la sfarsitul discutiilor.

Asadar, AIE a insistat asupra candidaturii lui Marian Lupu, in timp ce grupul Dodon a propus-o pe Zinaida Greceanii, fost premier. Partidul Liberal, component AIE, nu a dorit-o insa pe Greceanii, intrucat ar pierde functia de presedinte al parlamentului care i-ar reveni daca cel care detine acum aceasta functie, Marian Lupu, ar deveni sef al statului.

Seful comisiei speciale pentru alegerea sefului statului moldovean, Tudor Deliu, a precizat, cu privire la aceasta situatie, ca legislativul trebuie sa stabileasca data alegerilor repetate. "Parlamentul va decide o noua data a alegerilor sefului statului. Asta in cazul in care pana la ora 24.00 nicio persoana nu-si va inainta candidatura pentru functia de presedinte al Republicii Moldova", a spus luni Dediu.

Daca nici la alegererile repetate Parlamentul nu va reusi sa aleaga presedintele tarii, acesta va fi cel mai probabil dizolvat.

Luni la ora 24.00 s-a incheiat termenul rezervat pentru inregistrarea candidatilor la functia de sef al Republicii Moldova, insa, nu a fost depus niciun dosar la Comisia Parlamentara speciala ce trebuia sa pregateasca scutinul din 18 noiembrie.

14 persoane si-au anuntat intentia de a se inscrie in cursa, insa niciuna nu are sustinere politica - candidatura la presedintie trebuie sa fie inaintata de cel putin 15 parlamentari.

Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, la evenimentul "Viitorul Moldovei în UE'' organizat la Chişinău de Alianţa Dreapta Unită, că "de când a apărut...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Moldova, #presedinte Moldova, #alegere presedinte Moldova , #Moldova