Start oficial in campania pentru alegerile locale din R.Moldova

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 22:04
1031 citiri
Start oficial in campania pentru alegerile locale din R.Moldova

Campania electorala pentru alegerile locale din 5 iunie - considerate un test pentru coalitia aflata la guvernare in Republica Moldova - a demarat oficial, luni, in Republica Moldova prin deschiderea procesului de inregistrare oficiala a candidatilor.

In cadrul scrutinului, urmeaza a fi alesi 898 de primari ai localitatilor si 11.740 de consilieri locali. Conform Codului Electoral, primarii localitatilor si consilierii in consiliile raionale, orasenesti si satesti se aleg prin vot universal direct pentru un mandat de patru ani.

La alegeri au dreptul sa se inscrie partide, organizatii social-politice, blocuri electorale si candidati independenti.

Opt candidati pentru Primaria Chisinaului s-au inregistrat in cursa electorala, luni, in prima zi a campaniei.

Candidatii la functia de primar al capitalei se pot inregistra in cursa electorala la Consiliul Electoral de circumscriptie Chisinau pana la data de 5 mai. In fiecare zi, va fi organizata o tragere la sorti, astfel incat concurentii sa afle numarul de ordine din buletinul de vot. Patru dintre cei care si-au anuntat candidatura pentru functia de primar al capitalei Republicii Moldova sunt reprezentanti ai partidelor parlamentare.

Candidatul Partidului Comunistilor, Igor Dodon, si-a depus candidatura in prima zi a campaniei electorale pentru alegerile din 5 iunie, insotit de deputatii comunisti Zinaida Greceanii si Sergiu Sarbu. De altfel, fostul premier comunist Zinaida Greceanii ocupa locul al doilea pe lista candidatilor PCRM pentru functia de consilier municipal. Greceanii, in prezent deputat in Parlament, a anuntat luni ca va renunta la mandatul din Legislativ in favoarea functiei de consilier, in cazul in care candidatul comunist va obtine victoria la alegerile din 5 iunie.

Fost ministru al economiei, Igor Dodon, in varsta de 36 de ani, este considerat unul dintre contracandidatii liberalului Dorin Chirtoaca la primaria din Chisinau. Igor Dodon a intrat in cursa electorala pentru primaria capitalei dupa ce numele sau a fost vehiculat in presa de la Chisinau ca fiind printre posibilii succesori ai lui Vladimir Voronin la conducerea Partidului Comunistilor.

Tot luni si-a depus candidatura si reprezentantul Partidului Liberal Democrat, Victor Bodiu. Considerat un apropiat al premierului Vlad Filat, Bodiu, care detine functia de secretar general al Guvernului de la Chisinau, nu este considerat un contracandidat redutabil pentru liberalul Dorin Chirtoaca, actualul primar, sau pentru comunistul Igor Dodon, care sunt mai cunoscuti in randul locuitorilor capitalei R. Moldova.

Actualul primar al Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca, nu s-a numarat printre cei care si-au inregistrat luni candidatura pentru functia de primar al capitalei R. Moldova. Chirtoaca, in varsta de 32 de ani, a castigat alegerile pentru primaria capitalei in 2007, dupa ce l-a invins in turul doi pe candidatul comunistilor si vizeaza un nou mandat la conducerea capitalei R. Moldova.

Primarul Dorin Chirtoaca a venit insa luni la Consiliul Electoral de circumscriptie pentru a inregistra lista candidatilor pentru functia de consilier municipal. Chirtoaca a declarat ca se va inscrie in cursa mai tarziu, deoarece nu se grabeste sa renunte la functia de primar.

Nici candidatul Partidului Democrat, Valentina Buliga, nu s-a grabit luni sa-si depuna candidatura la functia de primar al Chisinaului. Valnetina Buliga detine in prezent functia de ministru al muncii, protectiei sociale si familiei, iar pana in 2009 a fost deputat pe listele partidului Blocul Electoral Moldova Democrata. Buliga este si presedintele organizatiei de femei a Partidului Democrat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Moldova, #alegeri locale moldova, #campanie electorala Moldova , #Moldova