Stratfor: Esecul referendumului din R. Moldova arata cresterea influentei ruse

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 18:18
1551 citiri
Stratfor: Esecul referendumului din R. Moldova arata cresterea influentei ruse

Esecul referendumului din R. Moldova demonstreaza cresterea influentei ruse in aceasta tara, fenomen ce a fost posibil dupa ce Moscova a reinclus Ucraina in sfera sa.

Importanta referendumului care a avut loc in Republica Moldova merge dincolo de politica interna a acestei tari, in conditiile in care Republica Moldova este un camp de lupta intre Occident si Rusia - aceasta este opinia agentiei americane de analiza geopolitica Stratfor.

Referendumul constitutional esuat, propus de coalitia proeuropeana de la Chisinau, este un semnal clar pentru Rusia sa depuna mai multe eforturi pentru a-si reface influenta in regiune.

Rezultatele referendumului nu inseamna ca R. Moldova s-a apropiat de Rusia, insa Moscova si-a dovedit astfel, in primul rand ei insasi, ca are suficienta influenta pentru a bloca actiunile proeuropene ale guvernarii actuale de la Chisinau, considera expertii Stratfor.

Stratfor mentioneaza ca, in timp ce Ucraina este vitala pentru supravietuirea Rusiei, R. Moldova, aflata intre Muntii Carpati si Marea Neagra, reprezinta ultima bucata de teritoriu, de care Rusia are nevoie pentru a-si asigura granita de sud-vest.

De facto, Rusia detine deja controlul asupra Transnistriei, regiune separatista din estul Republicii Moldova, dar aceasta nu asigura protectia pe care o ofera Republica Moldova in fata puterilor din Europa de Sud-Est, potrivit Stratfor.

In ceea ce priveste puterile din Europa de Sud-Est, "principala amenintare de astazi provine din partea Romaniei, tara cu care Republica Moldova are legaturi istorice si culturale puternice", scrie centrul de analiza.

Cu toate ca Romania nu poate concura cu puterea militara sau economica a Rusiei, apartenenta sa la blocurile occidentale, precum Uniunea Europeana si NATO, si in special alianta sa cu Statele Unite, reprezinta o adevarata amenintare pentru Rusia.

Romania sprijina activ partidele pro-europene ale Moldovei, si pe presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a cerut Rusiei sa-si retraga trupele sale din Transnistria, subliniaza Stratfor.

Analistii Stratfor considera ca Rusia exercita propria presiune asupra partidelor pro-occidentale de la Chisinau prin interzicerea exporturilor de vinuri din Moldova si sustinerea opozitiei comuniste.

In plus, Moscova si-a asigurat ajutorul Kievului in abordarea problemei transnistrene - cele doua tari au format un parteneriat strategic pentru a gasi o solutie, iar Ucraina foloseste propriile sale legaturi etnice in Republica Moldova pentru a sprijini actiunile Rusiei.

Acest lucru demonstreaza ca Ucraina este din nou in tabara Rusiei si ca Moscova foloseste Kievul pentru a contribui la realizarea obiectivelor Kremlinului in politica externa, precizeaza analistii.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...