Stratfor: Instabilitatea din Republica Moldova, o oportunitate pentru Romania sa o salveze de Rusia

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 19:30
4902 citiri
Stratfor: Instabilitatea din Republica Moldova, o oportunitate pentru Romania sa o salveze de Rusia
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania poate gasi in instabilitatea politica si economica din Republica Moldova o oportunitate de a scoate tara de peste Prut de sub influenta Rusiei si de a consolida relatiile in cadrul Uniunii Europene.

Ipoteza apartine agentiei americane de analize Stratfor, care arata ca "incepand din anul 2009, Administratia de la Chisinau s-a orientat spre integrarea europeana a Republicii Moldova", relateaza Mediafax.

R.Moldova, la un pas de catastrofa: Triumful coruptiei si reduta politica a Rusiei Interviu

"Cu toate acestea, clivajul politic - in principal intre formatiunile proeuropene (Partidul Democrat si Partidul Liberal-Democrat) si cele proruse (Partidul Comunist si Partidul Socialist) - au generat un impas politic semnificativ la Chisinau. Aspiratiile Republicii Moldova de a se integra in Uniunea Europeana au suferit o lovitura majora recent, cand premierul proeuropean Chiril Gaburici a demisionat. (...)

R. Moldova era deja intr-o criza economica majora. Caderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. In plus, Uniunea Europeana a anuntat pe 7 iulie suspendarea finantarii pentru R.Moldova pana la formarea noului guvern. Partidele proeuropene au anuntat intentia de a forma un nou guvern pana la sfarsitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persista", subliniaza Stratfor.

Rusia, la ultimul pas de un control total in Republica Moldova

Rusia vrea sa blocheze drumul european al Moldovei

Analistii americani vad aceasta situatie ca fiind in interesul Rusiei, care face eforturi sa saboteze integrarea europeana a Republicii Moldova. Moscova isi manifesta influenta asupra Chisinaului si prin prezenta trupelor ruse in regiunea separatista Transnistria si in zone proruse precum Gagauzia.

Rusia: Daca Romania se uneste cu Moldova, punem si noi umarul la independenta Transnistriei

"Cu toate acestea, criza politica din Republica Moldova - in special dificultatile financiare din ce in ce mai mari ale tarii - ar putea oferi o oportunitate Romaniei. Situatia economica precara a Republicii Moldova, despre care publicul crede ca este generata in principal de coruptie, ar putea explica de ce recentele manifestatii in favoarea reunificarii cu Romania au fost unele dintre cele mai ample din ultimii ani.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu s-a intalnit cu manifestantii, dar a luat act de marsul pentru reunificare si a declarat ulterior ca 'oamenii de pe ambele maluri ale Raului Prut se vor regasi intr-o buna zi nu doar in Uniune, ci si in comuniune'. Declaratiile de acest tip arata ca liderii politici ai Romaniei nu pledeaza pentru reunificare, dar ca Bucurestiul ramane un sustinator-cheie al aprofundarii relatiilor cu Chisinaul in contextul Uniunii Europene", noteaza Stratfor.

Batalia crunta pe R. Moldova. Rusia, in ofensiva. Ce rol poate avea Iohannis Interviu

Agentia de analize subliniaza ca tara noastra se afla in pozitia de a acorda asistenta financiara statului moldovean, avand interesul de a scoate Chisinaul de pe orbita Moscovei.

"Insa, chiar daca actualele conditii ofera oportunitati Romaniei, Bucurestiul este constient ca se confrunta cu obstacole in demersul de consolidare a influentei asupra Chisinaului. Timp de multi ani, Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, insa restrictiile comerciale motivate politic au condus la scaderea exporturilor moldovene catre Rusia, generand cresterea acestora spre UE, in special spre Romania.

Deficientele financiare din ce in ce mai mari din R.Moldova, precum si capacitatea si vointa Romaniei de a atenua unele dintre problemele economice ale tarii ar putea face ca acest subiect sa devina unul de mare interes pentru ambele parti in viitor", conchide Stratfor.

UE pierde lupta cu Rusia pentru R. Moldova? Mentalitatea colectiva: Daca aderam la UE toata lumea devine gay

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Romania Moldova instabilitate, #Romania Moldova instabilitate oportunitate, #Romania Moldova Rusia , #Moldova