SUA felicita R. Moldova: Recomanda formarea urgenta a noului guvern

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 09:07
2444 citiri
SUA felicita R. Moldova: Recomanda formarea urgenta a noului guvern
Foto: Wall Street Journal

Washingtonul califica recentele alegeri parlamentare, desfasurate duminica in Republica Moldova, drept un "reper important pe calea democratiei" si indeamna liderii moldoveni sa formeze "cat mai rapid un guvern", a declarat luni purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Marie Harf.

"Statele Unite ale Americii sunt pregatite sa colaboreze cu noul guvern al Republicii Moldova, ce va fi format ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare desfasurate la 30 noiembrie", a afirmat, intr-o declaratie de presa, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, citata de Ria Novosti.

Rezultate alegeri R. Moldova: Lupta stransa intre socialisti si liberali. Partidele pro-europene au majoritatea

"SUA felicita poporul Republicii Moldova cu ocazia alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, un alt reper important in dezvoltarea democratica a tarii", declara reprezentanta diplomatiei americane.

In general, SUA, potrivit acesteia, impartasesc evaluarea misiunii OSCE ca alegerile au corespuns standardelor si normelor internationale. La fel ca observatorii OSCE, SUA isi exprima ingrijorarea fata de decizia Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova de a exclude unul dintre partide din cursa electorala doar cu cateva zile inaintea votului, a indicat Harf.

"Statele Unite indeamna liderii Moldovei sa actioneze rapid pentru a forma un nou guvern", a adaugat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, subliniind ca noul executiv de la Chisinau trebuie "sa lupte impotriva coruptiei, sa avanseze pe calea reformelor si sa gasesca o solutie completa si pasnica pentru diferendul din Transnistria".

R. Moldova: Socialistii, aflati pe primul loc in alegeri, vor referendum de unire cu Rusia

In alegerile parlamentare care au avut loc duminica, la termen, in Republica Moldova, lupta s-a dat in principal intre fortele politice care formeaza alianta de guvernamant proeuropeana (liberal-democratii, democratii) si partidele de stanga din opozitie (comunistii si socialistii), care sunt in favoarea integrarii eurasiatice.

UE asteapta cu nerabdare formarea rapida a unui guvern in R. Moldova

Dupa numararea a 95,85% din voturi, Partidul Socialistilor sse situeaza pe primul loc cu 21,03%, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat, al fostului premier Vlad Filat, cu 19,68% din sufragii.Pe locul trei s-a clasat Partidul Comunist, al lui Vladimir Voronin, cu 17,86%, iar pe locul patru, Partidul Democrat, cu 15,89%, urmate de Partidul Liberal, cu 9,44% din sufragii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alegeri republica moldova rezultate, #SUA mesaj rezultat alegeri Moldova , #Moldova