Timofti a confirmat in fata lui Putin ca R.Moldova a ales calea integrarii europene

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 12:28
4117 citiri
Timofti a confirmat in fata lui Putin ca R.Moldova a ales calea integrarii europene
Foto:elldor.info

Presedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a confirmat vineri in cadrul summitului sefilor de stat ai Comunitatii Statelor Independente (CSI) ca tara sa va continua procesul de integrare europeana.

Timofti a facut aceste declaratii la summitul CSI, unde a fost prezent si liderul rus Vladimir Putin, la scurt timp dupa ce Armenia, care a negociat pana recent un Acord de Asociere cu UE, a renuntat la acesta si a aderat la Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.

"Intr-un discurs sustinut la reuniune, presedintele Timofti a vorbit despre procesul de integrare europeana a Republicii Moldova, ca proiect strategic de dezvoltare a tarii noastre. In acelasi timp, seful statului si-a exprimat increderea ca orientarea proeuropeana a tarii sale nu va periclita relatiile reciproc avantajoase stabilite in cadrul CSI in ultimele doua decenii si ca Republica Moldova va ramane un partener de incredere al statelor din CSI", potrivit unui comunicat difuzat de administratia prezidentiala de la Chisinau.

Totodata, Timofti a anuntat ca Republica Moldova nu va accepta medalia acordata in cadrul CSI cu ocazia implinirii a 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, din cauza ca pe aceasta va fi imprimat si simbolul sovietic - secera si ciocanul.

"Presedintele Timofti a anuntat ca Republica Moldova va executa propriile medalii consacrate acestei aniversari, de pe care vor lipsi secera si ciocanul, din cauza conotatiei politice pe care le au aceste insemne in tara noastra" (secera si ciocanul sunt simbolul Partidului Comunist n.red.), conform comunicatului.

Presedintele moldovean a vorbit despre procesul de integrare europeana al tarii sale, chiar daca in ultimul timp mai multi oficiali rusi au avertizat Chisinaul ca acest fapt ar putea afecta relatiile comerciale dintre cele doua state si ca ar putea influenta negative procesul de reglementare a conflictului transnistrean. La inceputul lunii septembrie Rusia a interzis importul de vin moldovenesc, iar presa a scris si despre un numar tot mai mare de cetateni moldoveni expulzati din Federatia Rusa.

Republica Moldova urmeaza sa parafeze Acordul de Asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic care se va desfasura la sfarsitul lunii noiembrie la Vilnius.

Armenia, care negocia acelasi document, a fost acceptata joi in Uniunea Vamala, iar presedintele rus a avertizat Ucraina ca daca va semna Acordul de Asociere nu va mai putea adera la Uniunea Vamala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Timofti Putin Moldova UE, #Timofti medalie secera ciocan, #Moldova acord Uniunea Europeana , #Moldova