Tiraspolul critica declaratiile lui Medvedev privind rolul Romaniei in conflictul transnistrean

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 14:50
3441 citiri
Tiraspolul critica declaratiile lui Medvedev privind rolul Romaniei in conflictul transnistrean
Foto: Arhiva

Directorul Institutului de analiza strategica si prognozare de la Universitatea din Transnistria, Ilia Galinschi, a apreciat drept stranii declaratiile presedintelui rus Dmitri Medvedev, care a afirmat ca succesul negocierilor privind solutionarea conflictului transnistrean depinde si de Romania.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat marti, la o conferinta de presa comuna dupa summitul franco-ruso-german de la Deauville, ca succesul negocierilor pentru reglementarea transnistreana depinde si de pozitia Romaniei.

"Consider ca putem obtine rezultate bune, dar e necesar ca toate partile implicate in conflict sa aiba o atitudine constructiva, in special intermediarii - cei care sunt in masura sa influenteze aceasta problema", a spus presedintele rus.

In acelasi timp, el a subliniat ca succesul va depinde nu numai de Rusia, ci in primul rand de pozitia Republicii Moldova, Transnistriei, dar si de pozitia Romaniei si a UE.

Negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean vor fi reluate dupa incheierea procesului electoral din Republica Moldova, a mai declarat liderul de la Kremlin.

In acest context, Ilia Galinschi a declarat ca presedintele rus "pur si simplu nu este la curent care este situatia in aceasta problema, caci altfel cum poate fi refuzata Ucraina ca stat garant, mai ales pe fundalul sporirii activitatii ei in acest dosar, sa faca eforturi pentru solutionarea constructiva a conflictului transnistrean".

Analistul si-a exprimat, de asemenea, surprinderea, ca in declaratiile presedintelui Medvedev nu a fost mentionata si OSCE ca organizatie mediatoare in solutionarea conflictului transnistrean. "Din afirmatiile lui Medvedev reiese ca rezultatul activitatii OSCE in solutionarea conflictului transnistrean pare atit de infim, incat ea poate fi ignorata", a spus el.

Galinschi considera ca ciudatenia declaratiilor lui Medvedev "intensifica multiplu aparitia Romaniei in lista actorilor internationali de care depinde succesul in solutionarea conflictului trasnistrean, deoarece toti specialistii sunt la curent cu participarea Romaniei in conflict de partea Republicii Moldova".

El a explicat ca nu este un secret "cui va tine partea Romania in solutionarea conflictului si ce va insemna aceasta in contextul pastrarii statalitatii transnistrene". "Aceasta, desigur, daca presedintele Medvedev nu a avut in vedere crearea unui nou stat prin unirea Romaniei si Republicii Moldova (fara Transnistria) si, respectiv, legitimarea Transnistriei drept stat independent si, prin urmare, solutionarea conflictului transnistrean", a mentionat Galinschi.

In acelasi timp, el spune ca "daca aceasta ciudatenie reprezinta pozitia oficiala a statului rus in solutionarea conflictului transnistrean, atunci aceasta este o dovada ca in Rusia incepe o noua 'perestroika' a politicii externe, cand dorinta 'de a placea' Occidentului si valorile liberale general-umane sunt mai mari decat toate argumentele intereselor nationale rusesti".

UE si SUA au statutul de observatori in formatul 5 + 2 vizand solutionarea conflictului transnistrean, in care Rusia, Ucraina si OSCE sunt mediatori intre Republica Moldova si Transnistria.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Transnistria Romania, #Medvedev Romania conflict transnistrean , #Moldova