Tiraspolul refuza sa semneze proiectul de tratat propus de Rusia

Joi, 23 Iunie 2011, ora 10:09
1466 citiri
Tiraspolul refuza sa semneze proiectul de tratat propus de Rusia
Foto: ziuaveche.ro

Tiraspolul a refuzat sa semneze un proiect de tratat propus de Rusia la consultarile in formatul 5+2 de la Moscova privind conflictul transnistrean, a declarat secretarul general al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut, care a explicat de ce nu s-a ajuns la un consens in discutiile pe acest dosar.

Moscova a gazduit, marti, o noua runda de consultari informale in formatul 5+2 pe tema reglementarii conflictului transnistrean, dar participantii la discutii nu au ajuns la un acord privind reluarea negocierilor oficiale in acest dosar.

Secretarul general al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut, a declarat pentru Voice of Russia ca nu s-a ajuns la un consens, deoarece Tiraspolul a refuzat sa semneze un proiect de tratat propus de Rusia.

Urmatoarea reuniune privind conflictul transnistrean va avea loc, de asemenea, la Moscova cu un statut oficial, a precizat Brichambaut. El considera ca un progres in procesul de reglementare a conflictului transnistrean depinde de bunavointa partilor.

Presedintele interimar al R. Moldova, Marian Lupu, si-a exprimat speranta, miercuri, ca negocierile oficiale privind conflictul transnistrean vor fi reluate in septembrie.

"In pofida faptului ca la Moscova nu s-a ajuns la un numitor comun, partea pozitiva este ca toate fortele au dat semnale clare ca-si doresc ca negocierile sa continue. Urmatoarea intalnire va avea loc tot la Moscova. Imi exprim speranta ca in septembrie se vor relua negocierile oficiale. Daca sase parti din formatul "5+2" isi doresc (reluarea negocierilor -n.r.) si doar o singura parte nu doreste discutii, este o situatie care vorbeste de la sine", a declarat Lupu, citat de UNIMEDIA.

Guvernul de la Chisinau a anuntat, marti seara, esecul discutiilor de la Moscova, aratand ca "pozitia inflexibila" a Tiraspolului nu a permis adoptarea unei decizii privind reluarea negocierilor oficiale in conflictul transnistrean.

Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov, care a condus delegatia R. Moldova la reuniunea din capitala Rusiei, a declarat ulterior pentru Europa Libera ca discutiile au fost suspendate pentru ca delegatia transnistrenilor ar fi avut un mandat limitat.

In replica, regimul de la Tiraspol a dat vina pe Chisinau pentru esecul consultarilor de la Moscova in dosarul transnistrean. Intr-un comunicat de presa citat de agentia Interfax, Tiraspolul spune ca autoritatile moldovene ar fi pus niste conditii "absolut neviabile".

La randul sau, Ministerul rus de Externe si-a exprimat regretul fata de intreruperea dialogului si a spus ca reuniunea va fi reluata tot la Moscova, la o data care urmeaza sa fie stabilita.

Negocierile oficiale in formatul 5+2 ( Rusia, Ucraina si OSCE - ca mediatori, UE si SUA - ca observatori, Chisinaul si Tiraspolul - ca parti implicate in conflict) sunt blocate din 2006, dupa ce Tiraspolul a refuzat sa mai participe la discutii.

Analistii considera ca decizia apartine, de fapt, Moscovei, care a preferat negocieri bilaterale prin care isi putea exercita o influenta mai mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Tiraspol proiect tratat Rusia, #consultari conflict transnistrean , #Moldova
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Teatru muscalesc pentru prostirea partenerilor occidentali.