UE, ingrijorata de legaturile dintre afaceri si politica in R. Moldova: Trebuie sa va aducem inapoi pe calea corecta

Sambata, 18 Iulie 2015, ora 12:37
3090 citiri
UE, ingrijorata de legaturile dintre afaceri si politica in R. Moldova: Trebuie sa va aducem inapoi pe calea corecta

Gradul de dezamagire fata de Republica Moldova este foarte mare in randurile partenerilor externi ai republicii, iar principalul motiv este criza din sistemul bancar, puternic afectat de jaful unui miliard de dolari prin credite neperformante eliberate de Banca de Economii (BEM) si alte institutii financiare, a declarat vineri seara seful delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola (foto).

Declaratiile au fost facute intr-un interviu acordat in cadrul proiectul "Europa, te astept!" de la Jurnal.tv, in care Tapiola a subliniat si ca UE este foarte ingrijorata de legaturile dintre afaceri si politica in Republica Moldova.

"Am spus destul de deschis ca ne ingrijoreaza legaturile dintre business si politica in aceasta tara", a subliniat oficialul european, opinand ca "este foarte rau atunci cand granita dintre interesele nationale si cele personale este stearsa".

Mai multe rude ale fostului premier moldovean Vlad Filat, retinute in dosarul fraudei bancare

"Acum speram sa fie formata coalitia intr-un mod eficient, cu majoritate in parlament, care sa inceapa fara intarziere sa implementeze reformele atat de necesare", a afirmat Pirkka Tapiola, subliniind ca este important ca noul guvern sa ceara, ca un prim pas, negocieri cu privire la un nou program FMI, sa incheie un acord cu acesta pentru a debloca anumite fluxuri financiare.

Partidele proeuropene din Republica Moldova negociaza un nou acord de guvernare

In contextul crizei din sectorul bancar, seful misiunii UE la Chisinau a declarat ca este realist si nu se asteapta la recuperarea completa a miliardului furat, dar ceea ce se poate face in situatia creata este lichidarea bancilor cu probleme.

"Se spune ca Banca de Economii este banca poporului. Parerea mea e ca o banca proasta nu poate fi a poporului, odata ce ia banii contribuabililor ca sa fie sustinuta. Este o pierdere din banii contribuabililor", a opinat el, adaugand ca solutionarea crizei din sectorul bancar este foarte importanta si pentru climatul investitional.

Stratfor: Instabilitatea din Republica Moldova, o oportunitate pentru Romania sa o salveze de Rusia

"Da, noi suntem dezamagiti, dar Republica Moldova un stat suveran care trebuie sa mearga inainte. Este o tara mica si poate fi cu usurinta intoarsa in alta directie daca este vointa politica necesara. Doar prin implementarea reformelor reale pot fi folosite toate oportunitatile Acordului de Asociere.

Nu putem sa ne permitem sa stam si sa ne lamentam ca 'oh, suntem dezamagiti, totul este prost'. Sunt probleme serioase, trebuie sa recunoastem acest lucru, dar trebuie sa incurajam progresul si sa aducem Republica Moldova inapoi pe calea corecta", a pledat oficialul european.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...