Rusia si Gagauzia ameninta R.Moldova: Ultimatum pentru autoritatile din Chisinau

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 16:15
9106 citiri
Rusia si Gagauzia ameninta R.Moldova: Ultimatum pentru autoritatile din Chisinau

Un avertisment dur la adresa R. Moldova a venit din partea Rusiei, care a anuntat ca, daca Guvernul de la Chisinau semneaza Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, Moscova ar putea anula regimul preferiential de migrare pentru moldoveni.

Declaratia a fost facuta de Alexandr Tibluski, seful Departamentului pentru Cooperare cu CSI (Comunitatea Statelor Independente) din cadrul Ministerului rus de Dezvoltare Economica, pentru portalul RBK, citat de agora.md.

Ministerul rus sustine ca semnarea Acordului de Asociere cu UE poate complica relatiile comerciale ale tarii de peste Prut cu Rusia. De asemenea, Moscova este ingrijorata ca apropierea de UE va determina o migratia masiva a moldovenilor in Rusia.

"In cazul in care se simplifica procedurile cu UE, atunci la noi apar riscurile de migratie masiva lucratorilor. De aceea, noi am putea renunta la regimul preferential cu Rusia si trece la cel in regim normal", a afirmat Alexandr Tibluski.

Acesta va merge intr-o vizita oficiala, in perioada 9-11 iunie, in Republica Moldova, unde va discuta cu oficialii de la Chisinau despre planurile de liberalizare a relatiilor cu UE.

In prezent, moldovenii care calatoresc in Rusia nu necesita viza de intrare, iar timpul de sedere este de cel mult 90 de zile.

Ultimatumul Gagauziei

Liderul Gagauziei, Mihail Formuzal, a amenintat, la randul sau, ca regiunea autonoma din R. Moldova isi va declara independenta daca oficialii de la Chisinau semneaza Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

Gagauzia, la fel ca regiunea separatista Transnistria, se opune viziunii europene adoptata de autoritatile moldovene, potrivit publicatiei turcesti Milliyet, citata de Unimedia.

Referendum controversat in Gagauzia - R. Moldova l-a declarat ilegal

"In realitate, vrem sa ramanem in hotarele Republicii Moldova cu statutul actual autonom. Dar Guvernul de la Chisinau promoveaza o politica de divizare a tarii. Autoritatile centrale doresc aderarea Moldovei la NATO si UE. Noi si populatia din Transnistria ne opunem acestei idei", a afirmat guvernatorul Gagauziei.

Acesta a ridicat si problemele economice pe care le-ar aduce semnarea Acordului de Asociere, mentionand ca Gagauzia vinde in Rusia vinuri si produse agricole, pe care nu le poate vinde in UE.

Limba romana, interzisa in Gagauzia

"Noi producem vinuri si produse agricole care ulterior sunt vandute in Rusia. Nu le vom putea vinde in UE. Daca Rusia ne taie cordonul ombilical, vom fi distrusi. Prin urmare, in cazul in care guvernul moldovean va incheia cu orice pret Acordul cu UE, noi vom proclama independenta", a amenintat Formuzal.

Presedintele moldovean, Nicolae Timofti, a declarat, la jumatatea lunii mai, ca Republica Moldova isi va exercita "dreptul suveran" si va semna Acordul de Asociere cu UE, in pofida presiunilor externe politice si economice.

Moldova nu cedeaza presunilor Rusiei: Acordul cu UE va fi semnat in iunie

Timofti nu a facut referire directa la Rusia, insa se stie ca Moscova se opune semnarii de catre Moldova a Acordului cu UE. Documentul urmeaza sa fie semnat la Bruxelles, pe 27 iunie.

Citeste si:
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Nicușor Dan, după perchezițiile DNA: ”Prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut joi seară, 20 ianuarie, precizări în legătură cu perchezițiile care au avut loc la sediul instituției. Edilul a declarat că le-a dat...
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Părerile din PNL privind activitatea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sunt împărțite. După ce prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan a declarat public că acesta ar trebui...