Unionist roman expulzat din R.Moldova: Protest la Ambasada din Bucuresti (Video)

Joi, 14 Mai 2015, ora 11:09
2937 citiri
Unionist roman expulzat din R.Moldova: Protest la Ambasada din Bucuresti (Video)
Foto: Platforma Unionista Actiunea 2012

Un protest va avea loc joi, incepand cu ora 14.00, in fata Ambasadei R. Moldova la Bucuresti, fata de abuzurile comise de autoritatile de la Chisinau impotriva lui George Simion, presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012.

George Simion a fost declarat indezirabil pe o perioada de 5 ani in Republica Moldova si expulzat fara nicio explicatie din partea Serviciului de Informatii si Securitate de la Chisinau, cu numai trei zile inainte de desfasurarea la Chisinau a unei manifestatii stradale pentru Unire, arata un comunicat al Platformei Actiunea 2012, remis redactiei Ziare.com.

"Pe 16 mai, zeci de mii de cetateni ai Republicii Moldova si-au anuntat participarea la manifestatia stradala organizata de Platforma Unionista Actiunea 2012 si Miscarea Civica Tinerii Moldovei in Chisinau. Oare si asupra acestora vor fi luate masuri abuzive? Oare si acestia vor fi tratati de autoritati ca niste infractori pentru ca isi vor exprima optiunea, aceea ca Unirea cu Romania este singura sansa a Republicii Moldova?", a declarat Elena Podoleanu, reprezentanta Actiunii 2012 din Chisinau.

Liderul unei miscari unioniste, expulzat din R. Moldova."Intimidare ca in epoca Voronin" - Reactia MAE

Mars pentru unire, lider retinut si expulzat din R. Moldova

Platforma Actiunea 2012 va organiza sambata, la Chisinau, un mars unionist. Marsul are loc cu incepere de la 14:00, in Piata Marii Adunari Nationale.

Platforma intentioneaza sa ceara "ReUnirea ca singura solutie pragmatica pentru iesirea din impasul in care se afla Republica Moldova si cetatenii acesteia".

George Simion, liderul Platformei, a fost retinut, apoi expulzat de autoritatile moldovene, miercuri.

Cetateanul roman a confirmat pe o retea sociala ca a fost retinut de SIS si ca a primit interdictie de a mai intra pe teritoriul moldovean cinci ani. Potrivit acestuia, motivul ar fi marsul unionist pe care Platforma Actiunea 2012 il va organiza sambata in Chisinau.

De ce nu va participa presedintele R. Moldova la marsul unionist de pe 16 mai?

"Sunt in vama, expulzat cica 5 ani, astept hartia. Se temeau sa nu fie multa lume in ‪#pman ‪#16mai pentru ‪#unire", a scris pe Facebook George Simion.

Ulterior, acesta a revenit cu un nou mesaj: "Sunt foarte inclinat sa raman noaptea asta pe Prut! Pentru ce m-au expulzat, se temeau banditii ca va iesi lumea si mai multa decat anterior sa ceara Unirea? Stiu ca oamenilor le-a ajuns cutitul la os?

Nu cred ca e bine sa parasesc zecile de mii de oameni care si-au pus increderea in protestul de sambata...".

Reactia MAE

Diplomatia romana a transmis, miercuri seara, ca Ambasada Romaniei la Chisinau a aflat in dupa-amiaza zilei de miercuri, din surse publice, despre retinerea cetateanului roman George Simion de catre reprezentanti ai Biroului Migratie si Azil al Republicii Moldova si a cerut clarificari, luand legatura si cu Simion, aflat acum in drum spre Romania.

"Misiunea diplomatica a luat imediat legatura cu autoritatile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne si Biroul Migratie si Azil - si a solicitat clarificari. O cerere formala in acest sens a fost adresata Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova. In paralel, Ambasada l-a contactat pe cetateanul roman, pentru a asigura intreaga asistenta care ar fi putut fi necesara. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatica cu privire la situatia sa, fara a formula solicitari concrete. In prezent, cetateanul roman este in drum spre Romania", arata MAE intr-un comunicat remis miercuri seara Ziare.com.

Diplomatia romana mentioneaza ca, prin Ambasada Romaniei la Chisinau, pastreaza in atentie cazul, pentru obtinerea tuturor informatiilor clarificatoare.

Si Platforma Actiunea 2012 a reactionat, miercuri seara, prin intermediul lui Marius Dorin Lulea.

"Astazi liderul unionist George Simion a fost arestat de securitatea moldoveneasca si expulzat apoi din Republica Moldova. Sambata este programata in Chisinau cea mai mare manifestatie unionista a ultimilor ani, asta dupa ce presedintele Romaniei si premierul au declarat anterior ca Reunirea reprezinta noul proiect de tara.

Actiunile de intimidare seamana cu cele din epoca Voronin, lucru care arata ca nimic nu s-a schimbat in structurile de forta, subordonate intereselor Moscovei", arata Lulea, intr-o reactie remisa Ziare.com.

A.I.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#protest Ambasada Moldova Bucuresti, #protest expulzare George Simion , #Moldova